Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klæbo sjanseløs - russisk skremmeskudd

Russerne viste kjempekrefter og tok etappeseieren på fellesstarten i Lenzerheide. Klæbo tok andreplassen.

ANDREPLASS: Johannes Høsflot Klæbo i aksjon på 15km fellesstart i Tour de ski Lenzerheide 2019/20
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ANDREPLASS: Johannes Høsflot Klæbo i aksjon på 15km fellesstart i Tour de ski Lenzerheide 2019/20 Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo og resten av feltet fikk en behagelig start på årets Tour de Ski. I den enkle løypa i Lenzerheide var det ingen som ønsket å sette opp tempoet i fellesstarten.

Det ble først i den siste skikkelige motbakken at det ble gått skikkelig til og det var russerne som virkelig viste seg fram. Sergej Ustjugov tråkket til og fikk en luke. Nærmest var Bolsjunov som gikk fra Cologna og en haug med nordmenn.

Dermed gjorde Ustjugov kort prosess med konkurrentene og kunne juble for sin første seier for sesongen.

- Det var en virkelig god seier, formen var ok og det er alltid en ære å vinne i Tour de Ski. Jeg håper å fortsette på samme måte, sier Ustjugov i et FIS-intervju vist på TV 2 etter målgang.

- Ustjugov har alltid gått fort i Tour de Ski, så han er alltid en av favorittene. Når han klinker til slik er han vanskelig å følge, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum til TV 2.

Johannes Høsflot Klæbo ble beste nordmann og havnet i photofinish med Bolsjunov om andreplassen. Der var nordmannen sterkest etter å ha kjørt flott ned den siste nedkjøringen og hentet luka fram til Bolsjunov på oppløpet.

- Jeg er godt fornøyd, jeg taper ikke mye. Jeg tror det blir en viktigere dag i morra. I dag spilte det egentlig ikke noen rolle om du blir nummer to eller ti i dag, så lenge du er med, oppsummerer Klæbo til TV 2.

Ellers var det en meget sterk norsk dag med sju mann blant de ti beste.

- Vi fikk posisjonert gutta sånn som vi ønsket og hadde alle ti blant topp-18. Det er slik vi ønsket det. Det var ingen bonussekunder i dag, så i morra begynner Tour de Ski på ordentlig, sier Nossum.

Lureløp

Det var Hans Christer Holund som tok føringen i feltet ut fra start og ønsket å sette litt fart på begivenhetene. Slik ble det ikke

Det var et voldsomt lureløp i starten, ledet an av Klæbo og Ustjugov i front som bare gikk og så på hverandre. Det var omtrent som å se et tilbakeblikk til starten av fellesstart i verdenscupen hvor det gjerne ble ventet til avslutningen, før noen prøvde å dra til.

- Jeg er veldig for det Johannes og Emil gjør her når det går så sakte. Ligg fremst så unngår du trøbbel, sier TV2s ekspert Petter Northug.

Først etter 10 kilometer gikk tempoet opp. Det var Holund som igjen satte agenda, og han fikk med seg Bolsjunov til å sette fart.

Dermed ble det for første gang litt strekk i feltet.

Siste gang opp den eneste skikkelige stigningen i løypa satte Ustjugov inn støtet og fikk den avgjørende luka.

Sterk laginnsats

Samtlige nordmenn gjorde en god figur på åpningsetappen.

Emil Iversen spurtet inn til fjerdeplass, Martin Løwstrøm Nyenget gjorde sin nest beste verdenscupprestasjon med en femteplass, og fra plassene sju til ti fulgte Hans Christer Holund, Jan Thomas Jenssen, Sjur Røthe og Simen Hegstad Krüger.

Sprinter Erik Valnes gikk inn til en fin 12. plass, mens Didrik Tønseth tok 17. plass og Pål Golberg fulgte på plassen bak.