Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Andrej Larkov kritiserer «Klæbo-klyvet»

Klæbo skaper debatt i Russland:
- Det er så stygt

I Finland er Klæbo-klyvet pensum på skiskolene, men russerne er klare på at de aldri skal løpe motbakker som Johannes Høsflot Klæbo. Overfor Dagbladet forsvarer Dario Cologna og Iivo Niskanen den norske 21-åringen.

RUSSISKE BREV: Johannes Høsflot Klæbo får et stadig større navn i Russland og har mottatt en del mystiske russiske brev. Noen elsker ham. Andre er sterkt kritiske til hans nye teknikk, deriblant rivalen Andrej Larkov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
RUSSISKE BREV: Johannes Høsflot Klæbo får et stadig større navn i Russland og har mottatt en del mystiske russiske brev. Noen elsker ham. Andre er sterkt kritiske til hans nye teknikk, deriblant rivalen Andrej Larkov. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Mye har blitt skrevet om det revolusjonerende «Klæbo-klyvet», selv omtalt som en avart av fiskebein av hovedpersonen selv, og hyllesten har vært omtrent unison.

Finnene ble så forelsket i denne nye løpeteknikken i motbakker under Lahti-VM at Klæbos nye teknikk har blitt pensum på finske skiskoler.

Men i Russland er det annerledes. Veldig annerledes.

Det forteller den russiske langrennsløperen Andrej Larkov til Dagbladet. Larkov sørget for luke til Norge på sin etappe på herrestafetten, men akkurat som på sprinten og lagsprinten kom også der trippelt olympisk mester Klæbo først til mål.

DELTE ENIGER: Svært mange har lovprist Johannes Høsflot Klæbo for sitt nye klyv, men russerne er ikke begeistret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DELTE ENIGER: Svært mange har lovprist Johannes Høsflot Klæbo for sitt nye klyv, men russerne er ikke begeistret. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Hvilken status har Klæbo i Russland?

- Klæbo er veldig kjent i Russland, men teknikken hans er ikke populær i Russland. Den liker vi ikke. Det er så stygt å gå på ski på den måten. Vi liker vanlig diagonalgang i motbakker, sier Andrej Larkov til Dagbladet.

- Tror du noen russere vil teste ut teknikken?

- Nei, det tror jeg aldri vil skje. Det er i hvert fall helt uaktuelt for meg. Det er ikke en fin måte å gå ski på. Klæbo-teknikken er veldig effektiv, men jeg tror aldri vi får se en russer gå som Klæbo, sier Larkov.

OL 2018: Tidligere snowboardkjører Stine Brun Kjeldaas er gjest i OL-studio. Sammen med Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther, får du alt om dagens OL-døgn: Det historiske gullet til USA, herrenes dominanse på langrennsstafetten, og den ville skøyterekorden til Norge. Med Ingrid Cogorno som programleder. Video: Lise Rafaelse... Vis mer

Klæbos svar til Larkov

Dagbladet har konfrontert Klæbo med uttalelsene til Larkov. 21-åringen tar kritikken med knusende ro.

- Det er forskjellige måter å gå på. Det gjelder å finne den som er mest effektiv. Denne teknikken fungerer for meg, og vi så på sprinten at det var flere som gjorde noe av det samme, sier Klæbo til Dagbladet.

- Det er kult at flere gjør det, men det viktigste er å finne ut hva som fungerer best for deg selv, ikke for de andre. Så får russerne mene hva de vil.

Cologna støtter Klæbo

Klæbo får støtte av den sveitsiske langrennsstjerna Dario Cologna. Han forstår lite av Larkovs kritikk.

- Om det er stygt eller ikke, betyr ingenting. Det viktige er om det går raskt, sier Cologna til Dagbladet.

- Har du trent på å gjøre det samme som Klæbo?

- Nei, jeg har ikke prøvd Klæbo-teknikken. Jeg er for gammel for det, sier Cologna til Dagbladet og smiler.

Forrige sesongs beste klassiskløper i verden, Iivo Niskanen, forsvarer også Klæbo.

Niskanen: - Rart å snakke om estetikk

Finnen ble verdensmester på 15 kilometer klassisk i Lahti i fjor, og så også ut som den sterkeste på klassiskdelen på skiathlon og på herrestafetten.

- Larkov mener Klæbo-klyvet er stygt å se på. Hva mener du om teknikken hans?

- Hvordan det ser ut, betyr ingenting. Det gis ikke stilkarakter i langrenn, så det er rart å snakke om estetikk, sier Niskanen til Dagbladet.

- Har du testet ut Klæbo-klyvet?

- Nei, jeg er for gammel til å gjøre som Klæbo, sier 26 år gamle Iivo Niskanen, som sammen med Aleksej Poltoranin, Martin Johnsrud Sundby, Aleksander Bolsjunov, Alex Harvey og Dario Cologna er de største favorittene på morgendagens femmil.

Pensum i Finland

I Niskanens Finland er Klæbos teknikk svært populær.

- Klæbo har skapt en ny teknikk. Alle i Finland sier nå: «Gjør som Klæbo». Det er mye fokus på det på skiskolene i Finland. Alle skal lære å gå på den måten nå, sa Aino-Kaisa Saarinen til Dagbladet forrige uke.

- Klæbo-teknikken er skikkelig populær i Finland. Hvis du drar på en trening hos yngre barn, vil du se at de trener på å løpe bakkene på samme måte. Det er vanvittig kult at en ung gutt kan ha så stor innflytelse. Klæbo er den store nå.

Der Johan Cruyff fikk en fotballfinte oppkalt etter seg, får Johannes Høsflot Klæbo nå det samme for sin innovative fiskebein-teknikk.

- Vi hadde Thomas Wassberg, så hadde vi Torgny Mogren og nå har vi Johannes Høsflot Klæbo. Det er galskap det Klæbo gjør i motbakker. Det er utrolig imponerende, sier Aino-Kaisa Saarinen.

Da Dagbladet videreformidlet dette til Klæbo, smilte han bredt.

- Det så ut som de har lært det på finsk skiskole, ja, når vi så hvor raskt Ristomatti Hakola gikk i sprintprologen. Så det er bare å brette opp ermene og utvikle seg videre, sier Klæbo.

Klæbo får mystiske brev

Russiske Julija Belorukova, som står med to OL-medaljer så langt i OL, forteller at selv om Klæbo-klyvet ikke er så populært, er den norske 21-åringen i ferd med å få et stort navn iRussland.

- Klæbo er i en egen klasse. Han er det største talentet i verden. I Russland er Klæbo veldig berømt. Han er like kjent som Petter Northug, sier Belorukova til Dagbladet.

Klæbo forteller at han har merket litt interesse også fra russerne, blant annet med noen mystiske brev.

- Jeg har fått noen brev hjemme som står på russisk. Det er kult at de følger med der. Det er jo det vi vil, altså å skape interesse i mange land, sier Klæbo til Dagbladet.

- Er det frierbrev?

- Hvis jeg skal være ærlig, så har jeg ikke sett så nøye på brevene. Jeg vet ikke om det var fra jenter eller gutter, forteller 21-åringen, som med sine tre OL-gull er OL-kongen i Pyeongchang, før han i dag reiser hjem til Norge.

Med tre olympiske gull er for øvrig Klæbo forbi Petter Northug - mannen han ofte sammenliknes med - i antall OL-gull, men fortsatt er det 13 VM-gull opp til Mosvik-ekspressen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!