Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Petter Northug om veien tilbake til tronen

Klæbo skaper trøbbel for Northugs nye plan

Petter Northug har ikke vært seg selv på to år. I løpet av denne perioden har Johannes Høsflot Klæbo endret forutsetningene i sporten. Men Northug har planen klar for å ta tilbake tronen.

NYE UTFORDRINGER: Petter Northug møter et annet felt og en annen konkurranse enn sist han var på topp. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet
NYE UTFORDRINGER: Petter Northug møter et annet felt og en annen konkurranse enn sist han var på topp. Foto: Thomas Rasmus skaug / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Petter Northug er tilbake på landslaget etter fem års satsing på sitt eget privatlag.

Disse fem årene har vært en berg-og-dal-bane både resultatmessig og emosjonelt, fra fiaskoen i Sotsji og fyllekjøringen til den perfekte revansjen med fire VM-gull i Falun, før noen nye uår.

I de siste to sesongene har Northug fått sesongen spolert av feiltrening og sykdomsplager. Mosvik-ekspressen har knapt nok konkurrert og ikke vært seg selv i denne perioden.

Idet Northug ble satt på sidelinjen, slo Johannes Høsflot Klæbo - tidlig omtalt som «den nye Petter Northug» - igjennom med et brak på Beitostølen i november 2016, etterfulgt av en eventyrreise med det foreløpige klimakset med tre OL-gull i Pyeongchang.

NY STANDARD: I perioden hvor Petter Northug har vært på sidelinjen, har Johannes Høsflot slått gjennom, tatt over tronen og satt en helt ny standard. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
NY STANDARD: I perioden hvor Petter Northug har vært på sidelinjen, har Johannes Høsflot slått gjennom, tatt over tronen og satt en helt ny standard. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Klæbo har tatt over tronen som langrennskongen, men nå er altså Northug frisk, toppmotivert og tilbake på landslaget i samme treningsgruppe som Klæbo. Denne uka trener de sammen i solskinnet på Sognefjellet.

- Det er morsomt å være i samme treningsgruppe som Johannes. Det er spennende å se hvordan han jobber, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Helt rått

Relasjonen mellom dem er god, og det å få trene med Klæbo var en av trekkfaktorene for Northugs landslagscomeback. Begge essene har vært med på å revolusjonere langrennssporten og håper å lære av hverandre.

- Jeg har sett opp til Petter i mange år. Det han har gjort i sporet, er helt rått. Å ha ham på laget, blir veldig spennende og kult, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Det blir veldig interessant å være på lag med Petter. Jeg har aldri vært det før, men han virker motivert. En motivert Petter på laget er aldri dumt. Jeg tror det blir en utrolig god treningsgruppe, forteller OL-kongen fra Pyeongchang.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Sist gang Northug var på sitt toppnivå, var det han alle fryktet i en spurt. Det var han som hadde alle essene i ermet i en fellesstart. Det var han alle måtte legge opp taktikken etter og forsøke å kvitte seg med.

Northugs utfordringer

Nå er det annerledes. Klæbo har forandret sporten siden sist gang Northug herjet og er nå den raskeste løperen i feltet.

- Betyr dette at du må endre taktikken for å ta hensyn til Klæbo og måten han har endret forutsetningene i sporten på?

- Det får vi se på. Jeg tror ikke det er slik at jeg må rykke ifra Johannes før spurten. Utfordringen blir å følge ham inn til spurten. På selve oppløpet håper og tror jeg at jeg kan utfordre Johannes, sier Petter Northug til Dagbladet.

- Når det gjelder sprintlangrenn, har Johannes sin spisskompetanse på det som skjer før spurten. Det er der han er unik, og det krever enda mer å henge med inn nå enn før Johannes inntok tronen. Det er et annet kjør, fortsetter Mosvik-ekspressen.

- Det er problemet

- NORTHUG ER SJENERT: Anna Haag kom på en femteplass på 10 kilometer klassisk. Og hun røper relasjonen mellom hennes mann Emil Jönsson og Petter Northug. Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

- Tror du Klæbos «revolusjon» og sprengåpninger i sprint betyr slutten på lureløp der dine taktiske egenskaper og avslutningsegenskaper historisk sett har kommet svært godt ut?

- Det er ingen tvil om at han går så raskt i sprint nå at det er vanskelig å være med Johannes inn på oppløpet. Det må jeg i første omgang konsentrerer meg om, sier Northug til Dagbladet.

- Så er vel Johannes også den ypperste i verden på et oppløp nå. Det er problemet. Johannes har så mange gode egenskaper. Vi er mange, blant annet meg, som må jobbe hardt for å ha en sjanse for å slå ham.

Ungguttene

32-åringen ser også at det er flere andre enn Klæbo som har satt sitt preg på sporten i sesongene hvor Northug har vært mest på sidelinjen. Northug var selv anføreren - sammen med blant annet Dario Cologna - i den gylne 1986-generasjonen som endret forutsetningene i langrennssporten for ti år siden.

Nå gjør 1996-generasjonen det sammen, med Klæbo, Aleksandr Bolsjunov og Denis Spitsov i spissen. De nye russiske ungguttene gjør også sitt for at taktiske lureløp ikke lenger skal finne sted på sprinter og fellesstart.

- Hvilke tanker gjør du deg om det, Petter?

- Mye har endret seg og nye profiler har kommet opp. Jeg må trene rett og trene mye for å slå de nye unge profilene. De er råsterke, sier Petter Northug til Dagbladet.

Etter en tyngre periode som langrennsløper - med vrakingen til OL som bunnpunktet - snudde pila for Northug i siste del av sesongen, med flere gode turrenn og glimt av gammel storhet på lagsprinten under ski-NM i Alta.

Gode svar

I sesongen før, da 32-åringen var feiltrent og overbelastet, kom han også tilbake på tampen av sesongen og leverte noen vanvittige kvartfinaler i sprintene i NM, VM i Lahti og i Drammen. Samtlige ganger ble daværende verdensener Sergej Ustjugov utklasset fullstendig av en overtrent Petter Northug.

- Hvilken trygghet gir det deg å tro på at du fortsatt kan vinne når kroppen lystrer?

- Det betyr lite at jeg har slått Ustjugov i noen kvartfinaler i den perioden, men det viktigste er at jeg kjenner at kroppen fungerer og at jeg har nivået inne. At jeg har kjent at jeg har en kropp som kan kjempe i toppen, er viktig. Det gjorde jeg i noen renn på tampen av sesongen, sier Northug til Dagbladet.

- I lys av den positive formutviklingen din de siste månedene: Hva tror du at du kunne ha utrettet i OL, hvis du fikk gå deg i form gjennom Tour de Ski og de rennene du ønsket?

- Det får vi heldigvis ikke svar på. Nå ser jeg framover, sier Northug til Dagbladet.

Nå vil han bli «den nye Klæbo», slik Klæbo ble «den nye Northug». Det får unggutten til å flire.

- He-he, Petter må finne på noe å si. Nå har han både humoren og motivasjonen, sier Klæbo til Dagbladet.

Samarbeidet mellom Klæbo og Northug

Northug er glad for at kroppen nå spiller på lag igjen.

- Det viktigste er å få svar på at kroppen fungerer og at det svarer. Det er motiverende, sier 32-åringen.

Han ønsker å gå mange verdenscup før jul, deriblant Tour de Ski, for å gå seg i form og tidlig kvalifisere seg til VM i Seefeld. Med andre ord det han ikke fikk gjøre forrige sesong.

- Det er viktig for meg å få gå Tour de Ski og mange verdenscuprenn før jul, sier Northug, som skal følge samlingsplanen til sprintlandslaget på normalt vis.

Det synes Klæbo er bra.

- Petter har god kontroll på det han gjør selv. Jeg tror vi kommer til å ha en god dialog på hvordan vi kan gjøre hverandre sterkere, sier Klæbo til Dagbladet.

- Petter har mye erfaring og har mye å bidra med. Statistisk sett er han veldig god på stafett og i mesterskap. Så får vi andre prøve å snappe opp mest mulig av å ha ham på laget.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!