OVERLEGEN: Nordmannen viste seg sterk og taktisk god i en spennende duell med «den russiske bjørnen» og beholdt dermed sammenlagtledelsen i touren før de to avsluttende etappene i Val di Fiemme. Video: NRK Vis mer

Johannes Høsflot Klæbo leder Tour de Ski

Klæbo spurtslo Ustjugov og leder Tour de Ski

- Han brølte for seg selv. Jeg tror han er rimelig sur, sier Klæbo om duellen med Sergej Ustjugov.

OBERSTDORF (Dagbladet): Nordmannen viste seg sterk og taktisk god i en spennende duell med «den russiske bjørnen» og beholdt dermed sammenlagtledelsen i touren før de to avsluttende etappene i Val di Fiemme.

- I den nest siste bakken hørte jeg at han brølte for seg selv. Jeg tror han er rimelig sur for at jeg ikke bidro, men jeg hadde ikke kjangs. Han skjønte at han måtte opp igjen. Det er mitt beste skøyteløp hittil, sier Klæbo til NRK.

Overfor Dagbladet utdyper han:

- Han sa: «Go, Klæbo», så prøvde jeg å gå forbi, men da ble han bare sur. Han var ikke forbanna, bare irritert fordi jeg ikke dro. Han blir sikkert ikke enkel å ha med å gjøre på lørdag heller, sier Klæbo til Dagbladet.

Aleksandr Bolsjunov ble nummer tre.

Ustjugov-duell

Klæbo gikk ut først på jaktstarten, 15 sekund før Ustjugov, men slapp russeren tidlig innpå seg.

Ustjugov tok et stort byks opp en motbakke og lå i ryggen på nordmannen allerede før to kilometer var gått.

Etter 10 kilometer var det fortsatt bare tideler som skilte Ustjugov og Klæbo, mens Bolsjunov var 53,5 sekunder bak tetduoen. Ytterligere 46 sekunder bak lå Sindre Bjørnestad Skar og Simen Hegstad Krüger.

Det lå an til at Ustjugov ville forsøke et rykk mot den spurtsterke Klæbo for å unngå duell mot ham på oppløpet. Men nordmannen klarte å henge på russeren, gikk taktisk lurt på slutten og parkerte ham på oppløpet.

Planlegger å fullføre

Det har hersket tvil om Klæbo kommer til å fullføre Tour de Ski, men Tour-debutanten sa etter dagens etappe at han tror han kommer til å fortsette.

- Det har vært planen hele veien. Jeg skal fortsette med å ta det dag for dag. Jeg fikk en veldig god følelse i dag, så du skal ikke se bort ifra at jeg stiller til start om to dager, sier Klæbo til NRK.

- Jeg kjenner at det var tungt i dag. Når du bare går den lille bakken, som man kaller langbakken her, så tenker jeg bare på hvor vondt det blir i monsterbakken til slutt. Det skal bli tøft å komme seg opp den.

Sammenlagtlederen tror det skal mye til for at han står på toppen av pallen etter monsterbakken.

- Jeg er avhengig av en kjempedag på lørdag. Har jeg det, så er det selvfølgelig muligheter, men da må jeg ha noen sekunder på Ustjugov, sier Klæbo til Dagbladet om lørdagens 15 km klassisk fellesstart i Val di Fiemme.

Duoen Skar og Krüger ble henholdsvis nummer fire og fem i løpet. Finn Hågen Krogh tok 8.-plassen, Sjur Røthe 11.-plassen, Martin Johnsrud Sundby 12.-plassen og Didrik Tønseth 13.-plassen. Hans Christer Holund ble nummer 17.