Klæbo studeres i Russland

Aleksandr Bolsjunovs trener forsøker å finne ut hva som gjør Johannes Høsflot Klæbo unik.

STUDERES I RUSSLAND: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Torstein Bøe / NTB
STUDERES I RUSSLAND: Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Russlands suksessrike og kontroversielle landslagstrener i langrenn, Jurij Borodavko, har for vane å kritisere Johannes Høsflot Klæbo og norske langrennsløpere.

Men nå deler Aleksandr Bolsjunovs trener ut noe så sjeldent som ros til Klæbo.

Og Boradavko sparer ikke på komplimentene:

- Han er en veldig kul og veldig sterk skiløper. Det Klæbo gjør på sprinten (i OL), er utrolig. Vi studerer det nøye, ser på opptakene, lytter til historiene og observasjonene til andre idrettsutøvere, sier Borodavko ifølge den russiske avisa Championat.

- Vi prøver å finne de faktorene som gjør at han kan slås. Dette er veldig vanskelig, fordi Johannes skiller seg ut blant alle skiløpere, sier Borodavko.

FULL STOPP: Gunde Svan blir intervjuet av Dagbladets Øyvind Godø. Så kommer Charlotte Kalla forbi. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Han har vært Bolsjunovs trener i russerens svært framgangsrike periode fra han har var en helt OK skiløper i ungdommen til gjennombruddet i 2017/18 og storhetsperioden fram til i dag.

Jevngamle Klæbo er Bolsjunov største rival. På langrennssprinter har Klæbo vært i en egen klasse siden trønderens gjennombrudd på seniornivå i 2016/17. Bolsjunov har derimot vært jevnt over bedre i lengre distanserenn, især i intervallstartformatet

Populær i flere land

Den norske langrennseneren er populær i mange land. Den tsjekkiske langrennslegenden Lukas Bauer har tidligere fortalt Dagbladet at hans barn har Klæbo-feber.

- Barna mine snakker stort sett bare om Klæbo. De har fulgt med ham en stund og digger det norske vidunderet. Begge barna mine har holdt på med fotball, men satser bare på ski nå. De er veldig inspirert av Klæbo og vil bli like gode som ham, har Bauer sagt til Dagbladet.

Og i Tyskland er selv Høsflot Klæbos vaner i sosiale medier en inspirasjonskilde.

- Den gamle skolen sier at man ikke skal fokusere på sosiale medier. Det skal man legge bort. Slik har man alltid tenkt i tysk idrett. Men nå tenker vi annerledes. Vi ser hva Klæbo gjør, at han kombinerer det på en god måte og promoterer sporten, har Tysklands landslagstrener Peter Schlickenrieder tidligere fortalt til Dagbladet.

Det smigret Klæbo.

Du kan lese hans tanker om temaet her:

Pensum i Finland

Tilbake i 2018 skrev Dagbladet at Høsflot Klæbo dessuten har blitt pensum i finske skiskoler. Det fortalte langrennsstjerna Aino-Kaisa Saarinen, med fire VM-gull på CV-en.

- Klæbo har skapt en ny teknikk. Alle i Finland sier nå: «Gjør som Klæbo». Det er mye fokus på det på skiskolene i Finland. Alle skal lære å gå på den måten nå, sa Saarinen til Dagbladet.

- Klæbo-teknikken er skikkelig populær i Finland. Hvis du drar på en trening hos yngre barn, vil du se at de trener på å løpe bakkene på samme måte. Det er vanvittig kult at en ung gutt kan ha så stor innflytelse. Klæbo er den store nå.

- Vi hadde Thomas Wassberg, så hadde vi Torgny Mogren og nå har vi Johannes Høsflot Klæbo. Det er galskap det Klæbo gjør i motbakker. Det er utrolig imponerende, sa Aino-Kaisa Saarinen.

Det fikk Klæbo til å smile. Du kan lese mer om det her:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer