KONKURRANSEPAUSE: Johannes Høsflot Klæbo kommer til å stå over en rekke verdenscuprenn i den kommende perioden. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
KONKURRANSEPAUSE: Johannes Høsflot Klæbo kommer til å stå over en rekke verdenscuprenn i den kommende perioden. Foto: Geir Olsen / NTB scanpixVis mer

Statusrapport: Klæbo, Northug, Krogh og co.

Klæbo tar konkurransepause. Må gi fra seg ledertrøya

Johannes Høsflot Klæbo står over søndagens 15 kilometer i Davos, begge rennene i Toblach 16-17. desember og trolig hele Tour de Ski, ifølge Vidar Løfshus. I tillegg sier Klæbo fra seg en mulig plass på OL-femmila.

(Dagbladet): Etter fem seire på fem forsøk leder Johannes Høsflot Klæbo naturlig nok verdenscupen suverent med sine 526 poeng, mens Martin Johnsrud Sundby følger nærmest med 328 poeng. Aleksandr Bolsjunov, Iivo Niskanen og Alex Harvey er nr. 3, 4 og 5 på samme liste.

Den gule trøya kommer Klæbo til å beholde også etter helgas renn i Davos, selv om han ikke skal gå 15 kilometer fristil i mellomhøyden i Sveits. Etter rennene i Toblach 16 og 17. desember kan imidlertid ledertrøya være i fare, all den tid han ikke kommer til å stille til start i noen av de to rennene der, ifølge Vidar Løfshus.

Dermed åpner han opp for at eksempelvis Sundby, Bolsjunov eller Harvey kan overta den gule ledertrøya allerede før Tour de Ski. Etter touren blir det garantert trøyeskifte, så lenge Klæbo beholder planen om å ikke gå der.

- Johannes har et tøft nok program og kommer til å ta et lite opphold etter sprinten i Davos. Han står over søndagens 15 kilometer i Davos og går heller ikke noen av rennene i Toblach den påfølgende helga, opplyser langrennssjef Vidar Løfshus til Dagbladet.

Gir fra seg ledertrøya

Etter lørdagens sprint i Davos tar Klæbo dermed en pause fra verdenscupsirkuset som kan vare til langt ut i januar om 21-åringen ikke skulle finne på å gå noen innledende etapper i Tour de Ski.

15 kilometer klassisk fellesstart og 15 kilometer jaktstart i løpet av verdenscuphelga i Toblach skulle i utgangspunktet passe 21-åringen strålende. Nå er i stedet bordet dekket for at andre løpere enn Klæbo kan vinne i en rekke verdenscuprenn framover.

I FARE: Johannes Høsflot Klæbos gule ledertrøya kommer trolig til å ryke når han forsvinner ut av verdenscupsirkuset for en periode. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
I FARE: Johannes Høsflot Klæbos gule ledertrøya kommer trolig til å ryke når han forsvinner ut av verdenscupsirkuset for en periode. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

- Kommer Klæbo bare til å gå ett verdenscuprenn den neste måneden?

- Sannsynligvis ja, men det er en liten åpning for at Johannes kan gå et par renn i starten av Tour de Ski, men sannsynligvis ikke. Han skal i stedet legge inn en solid treningsperiode, forteller Løfshus.

Gladnyhet til rivalene

Planen er i utgangspunktet å stå over Tour de Ski - eller maksimalt delta i et par renn i starten av touren - hvilket betyr at Klæbo i praksis melder seg av i kampen om verdenscupen sammenlagt.

Martin Johnsrud Sundby og Sergej Ustjugov vil nemlig delta i Tour de Ski og kommer til å få et solid forsprang i sammendraget til Klæbo, som ofrer verdenscupen sammenlagt for å lykkes i vinter-OL i Pyeongchang.

- Det er såpass mange som står over Tour de Ski at det kanskje ikke er helt umulig å vinne verdenscupen sammenlagt uten å delta der, men det skal godt gjøres når Sergej Ustjugov og Martin Johnsrud Sundby stiller opp i touren. Det blir nok tøft å kjempe om gul trøye når Johannes står over såpass mange renn, sier Løfshus.

Klæbo lar seg ikke friste til å stille opp i alle de rennene han kan vinne i verdenscupen. I stedet fortsetter han suksessoppskriften fra i fjor med å være kynisk og selektiv når han velger hvilke renn han skal gå og hvilke han skal vrake.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

Klæbos beintøffe valg

I en alder av 21 år kjører Klæbo et liknende konkurranseprogram som 16 år eldre Marit Bjørgen og viser hvor voksen og dedikert han er for å maksimere sine egne sjanser til å bli OL-kongen i Pyeongchang.

Der er Klæbo en glohet gullkandidat på en rekke øvelser, ikke minst sprint, lagsprint, 30 kilometer fellesstart med skibytte og stafetten.

- Det handler om ikke å bli utbrent. Det er viktig for meg å ha is i magen. Når jeg først går inn for noe, vil jeg gjøre det skikkelig. Derfor gjør jeg slike prioriteringer, har Klæbo tidligere fortalt Dagbladet.

Klæbo har en klar plan for å unngå bli en julestjerne - en felle mange har gått i før.

- Hvordan legger du opp den kommende OL-sesongen?

- Jeg vil gjøre mye av det samme som jeg gjorde forrige sesong. Fokuset er på å gå fortest mulig i OL. Da må jeg legge opp en formtopp etter det og plukke ut skirenn som gjør at jeg faktisk kvalifiserer meg til å gå. Det gjelder å gå riktig renn til riktig tidspunkt, forklarer verdenscuplederen.

- Om våren prøver jeg å gå flest mulig skirenn, i motsetning til i sesonginnledningen. I starten av sesongen vil jeg være på den sikre siden, være smart og stå over en del skirenn.

Vil ikke gå femmila i OL

Klæbos valg skal øke hans muligheter til å vinne OL-gull i Pyeongchang. Mye tyder på at han vil stå over femmila og 15 kilometer fristil i OL.

- Med rennene han står over nå i desember blir det vanskelig å kvalifisere seg for til 15 kilometer fristil i OL?

- Johannes gikk inn i denne sesongen først og fremst som en gullkandidat på sprinten, men er nå høyaktuell for flere distanser. Vi skal ikke utelukke 15 kilometer fristil i OL, sier Løfshus til Dagbladet.

- Vi skal ikke utelukke noe som helst med denne gutten, bortsett fra at Johannes selv har sagt at han ikke ønsker å gå femmila. Det er greit å ha gått noen femmiler tidligere i karrieren før man stiller opp på distansen i OL, påpeker langrennssjefen og vet at Norge har nok av andre knallsterke kandidater til femmila.

Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Hans Christer Holund, Emil Iversen Didrik Tønseth, Petter Northug og Sjur Røthe er knallsterke femmilsnavn i så måte.

Hva skjer med Finn-Hågen Krogh?

En som er tydelig på at han definitivt vil satse 15 kilometer fristil i OL, er Finn-Hågen Krogh. 27-åringen har til Dagbladet uttalt at han ser på denne distansen som han største individuelle gullsjanse sammen med 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Denne sesongen har imidlertid Alta-gutten åpnet skuffende svakt, etter skiftet til allroundlandslaget og en solid økning i antall treningstimer og døgn i høyden. På Lillehammer leverte han to skuffende prestasjoner og uttrykte at han var usikker på om noe var galt med kroppen.

Likevel er han tatt ut til å gå både sprinten og 15-kilometeren i Davos.

- Finn har økt treningsdosene mye i høst og hatt flere døgn i høyden. Han trenger nok litt tid på å fordøye det. Jeg er sikker på at det vil løsne snart. Vi så jo hvor raskt han gikk på jaktstarten i Ruka, helt alene. Så veldig langt unna formen kan han umulig være, mener Løfshus.

- Belastningen har vært større, så vi vil gi ham tid til å finne det vi vet Finn er god for. Landslagsløperne er litt fredet i verdenscupen før jul, men alle må prestere på sikt. Det vil imidlertid forundre meg om det ikke løsner for Finn nå i Davos, hvor han alltid bruker å prestere bra.

Davos-spesialisten vraket

Anders Gløersen er en annen som alltid bruker å prestere bra i Davos, men han er ikke tatt ut til helgas renn. Gløersen, som tok Norges forrige individuelle mesterskapsmedalje på 15 kilometer fristil, er ikke lenger på elitelandslaget og har dermed en nesten umulig oppgave med å kvalifisere seg til verdenscuprenn før jul.

«Alle verdenscuprenn før jul er i utgangspunktet forbeholdt utøvere fra elite-landslagene», skriver Norges Skiforbund i sesonginformasjonen. Løfshus utdyper:

- Nåløyet er trangere for dem som ikke er på elitelandslaget. De må overbevise veldig hvis de skal få gå verdenscuprenn før jul, sier han.

Landslagsløperne Sjur Røthe og Niklas Dyrhaug har i likhet med Petter Northug trøblet med enten skade eller sykdom den siste tiden. Bare Røthe i denne trioen skal gå i Davos i helga.

- Sjur kjente litt symptomer igjen i går, mens Niklas følte seg bra, men falt. Uansett var det overraskende hvor raskt vi fikk ham i konkurranse igjen, så Niklas kommer til å få en ny sjanse i verdenscupen snart, trolig i Toblach, forteller Løfshus.

Northug kan droppe Tour de Ski-planen

Han hadde sammen med landslagstrener Tor Arne Hetland og Northugs trener Stig Rune Kveen et møte med Petter Northug selv mandag formiddag.

- Petter er realist og innser at han ikke er i form. Det gjelder å komme seg ut av blindgata og trene godt, forteller Løfshus til Dagbladet.

- Vi gikk gjennom terminlista sammen, og Petter er klar på at han ikke vil gå i verdenscupen for å bli nr. 5-10. Han vil vinne, og da vil han først gå når han er klar for det.

- Betyr det at Tour de Ski også kan ryke nå?

- Å gå Tour de Ski er drømmescenariet, men Petter er realist og ser at det ikke er noen garanti for at han blir klar til det, sier Løfshus.

Northugs siste sjanse til å kvalifisere seg til OL er gjennom klassisksprinten i Planica 20. januar, som blir generalprøven til OL-sprinten. Den som vinner her, blir vanskelig å vrake til Pyeongchang, selv om forsesongen skulle være håpløs.

- Etter jul kommer det viktige renn på løpende bånd, og Planica er aller siste sjanse. Klassisksprinten der taler tungt for uttaket til OL-sprinten, forteller Løfshus.

- Dermed kan for eksempel Northug eller Hattestad kvalifisere seg her i siste sekund, selv om alt skulle ha gått galt tidligere i sesongen?

- I teorien er det mulig, men det avhenger av hvordan de andre gjør det i øvrige renn og hvordan totalen ser ut på det tidspunktet. Men OL-håpet lever til og med rennene i Planica.