GOD HJELPER?: Eirik Brandsdal ønsker å hjelpe lagkompis Johannes Høsflot Klæbo på morgendagens sprint. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GOD HJELPER?: Eirik Brandsdal ønsker å hjelpe lagkompis Johannes Høsflot Klæbo på morgendagens sprint. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Norges sprintere kan velge heat med de russiske toppene

Klæbo tilbys hjelp, men tror ikke noe på at det skjer

Johannes Høsflot Klæbo har liten tro, men lagkamerat Eirik Brandsdal sier han vil hjelpe i kampen mot russerne.

TOBLACH (Dagbladet): Etter to etapper av årets tour er det tre løpere som har skilt seg ut på herresiden.

Johannes Høsflot Klæbo ligger på en foreløpig tredjeplass, men har bare fem og ti sekunder opp til henholdsvis Sergej Ustjugov og Aleksandr Bolsjunov. På morgendagens sprint i Val Müstair kan han igjen innta ledelsen i sammendraget.

Spørsmålet er om de andre norske sprinterne som er i med i touren og har lite håp i sammendraget kan hjelpe ham i kampen mot de to russerne. Etter at sprinterne har begynt å velge heat ut fra hvor de havner i prologen har nordmennene nemlig mulighet til å velge seg inn i samme heat som russerne.

DUO: Eirik Brandsdal og Johannes Høsflot Klæbo bor på samme rom og trente sammen på hviledagen i Toblach. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DUO: Eirik Brandsdal og Johannes Høsflot Klæbo bor på samme rom og trente sammen på hviledagen i Toblach. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Lagkameratene på sprintlandslaget Finn Hågen Krogh, Sindre Bjørnestad Skar og Eirik Brandsdal kommer trolig ikke til å fullføre touren, men Klæbo forventer seg ingen hjelp av dem.

- Jeg tror nok ikke det. De kjemper om en kule i sprintcupen, så jeg tror ikke det blir mye taktikkeri der. Det kommer sikkert til å bli diskutert, men jeg tror nok ikke det, sa Klæbo etter to etapper var unnagjort.

Eirik Brandsdal sier imidlertid at han kan godt kan tenke seg et forsøk på å hjelpe romkameraten Klæbo.

- Vi har ikke diskutert det ennå i alle fall, men jeg er ikke fremmed for å velge heat med Bolsjunov og prøve å slå ut han. Jeg liker jo å gå i heat med han, for min del er det vinn-vinn i så fall, sier Brandsdal til Dagbladet.

- Vi må jo prøve å hjelpe så godt vi kan, det er klart det. Samtidig går jeg for mine egne sjanser også. Jeg ligger høyt oppe i sprintcupen og ønsker å få med meg mest mulig poeng. Det er to ting å ta hensyn til her, sier den rutinerte sprinteren.

Høyden kan ødelegge

Klæbo utelukker ikke at også han kan velge det samme heatet som rivalen i de sveitsiske alpene.

- Det er bare å velge samme heat som Bolsjunov så er nå fire stykker videre på tid i alle fall, sier Klæbo.

En utfordring for de norske er at Bolsjunov i Toblach valgte en annerledes taktikk enn han gjerne har hatt for vane i sprint. I stedet for det første heatet, valgte Bolsjunov seg det siste, hvor motstanden ofte er betydelig enklere.

- Bolsjunov kjørte jo en litt annen taktikk enn tidligere. Han valgte siste heat og det er ikke noe vi nordmenn har hatt for vane. Det har ikke vært vår stil så langt. Han kjørte en litt ny variant nå. Hvis han gjør det der oppe i høyden så kan det bli verre å få med seg mange nordmenn på det, tror jeg, sier Brandsdal.

Rennet i Val Müstair går nemlig på 1660 meters høyde og den siste kvartfinalen gir mindre hviletid mellom heatene enn det første og andre.

- Lugn og avslappa

Foreløpig har touren vært en suksess for Klæbo, som ble nummer elleve på gårsdagens individuelle renn i fristil og begrenset tapet til de fleste utøverne i feltet.

Brandsdal deler rom med 22-åringen fra Trondheim og mener at Klæbo fortsatt er på hugget i sin første tour.

- Jeg synes han er avslappa og lugn som alltid. Han virker å ha både nerver og kropp under kontroll, så det er lovende, beskriver Brandsdal.