Sesongåpningen på Beitostølen

Klæbo tok rivalene på senga. Hemmeligheten sendes rett til Italia

Ett år etter gjennombruddet på Beitostølen overrasket Johannes Høsflot Klæbo (21) konkurrentene igjen - denne gangen med en helt ny taktikk.

SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo utklasset norgeseliten i sprinten på Beitostølen med en meget offensiv taktikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SUVEREN: Johannes Høsflot Klæbo utklasset norgeseliten i sprinten på Beitostølen med en meget offensiv taktikk. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN/OSLO (Dagbladet): På samme sted for temmelig nøyaktig ett år siden, 20. november 2016, parkerte Johannes Høsflot Klæbo resten av norgeseliten i sitt første møte med seniorene.

En ny stjerne var født. En ny epoke var i gang.

Det norske sprintlandslaget fikk bakoversveis. Det var litt som da junioren Petter Northug ydmyket alle under NM på ski i 2006. Klæbo var - i likhet med Northug ti år tidligere - verdens beste junior og på et så høyt nivå at selv de beste seniorene ble satt kraftig på plass.

Kombinasjonen av eksplosivitet, utholdenhet, finslepen teknikk, ro og taktiske egenskaper, var rett og slett for vanskelig å håndtere for konkurrentene.

Klippene fra den nye norske unggutten spredde seg langt over Norges grenser, blant annet til Italia og verdens beste fristilssprinter Federico Pellegrino.

Italiensk bekymring

Bekymret satte verdenseneren seg tilbake i sofaen og stilte spørsmålet:

«Hvem er dette nye norske stjerneskuddet?»

- Jeg så klippene fra Beitostølen hvor han presenterte seg på dette nivået for første gang. «Okei, nå får jeg en vanvittig hard konkurrent,» tenkte jeg. Da måtte jeg bare studere disse klippene fra Beitostølen for å lære, sa Pellegrino til Dagbladet tidligere i år.

Italieneren slo Klæbo i fristilssprinten i Lahti-VM, men når klassisk sprint står på OL-programmet i Pyeongchang er det ingen som har et større favorittstempel enn Klæbo.

- Det er viktig å lære av de som kommer med noe helt nytt. Jeg kommer til å følge med på hva Klæbo gjør fram mot OL og se på klipp av ham, varslet 27-åringen.

Nå kommer klippene av det norske langrennsessets maktdemonstrasjon fra Beitostølen å gå rett til Italia. Nye teknikker og hemmeligheter blir vanskeligere å holde skjult. Pellegrino skal studere sin store konkurrent.

Suverene Klæbo

For i dag var Klæbo tilbake på Beitostølen, ett år etter det store seniorgjennombruddet, og var sterkest gjennom hele dagen. Bare juniorverdensmester i sprint fra 2015, Fredrik Riseth, var i nærheten i prologen.

I kvartfinalen hadde Klæbo full kontroll i snøværet. Semifinalen artet seg på samme vis, hvor Klæbo tok kontrollen mot slutten av heatet og enkelt tok seg til finalen.

- Det er bare én som går fort på ski, og det er Klæbo, sa Emil Iversen til NRK etter å ha vunnet sin semifinale.

I finalen rykket Klæbo allerede i den første bakken. Eirik Brandsdal og Kasper Stadaas fulgte nærmest, men måtte gi noen meter.

- Han sjokkerer konkurrentene ved å rykke så tidlig. Det er helt utrolig, sa NRK-kommentator Torgeir Bjørn.

Klæbo fortsatte hardkjøret og var overlegen inn på oppløpet. Stadaas fulgte nærmest og kapret 2. plassen på imponerende vis. Brandsdal ble nr. 3, mens Emil Iversen, Fredrik Riseth og Sondre Turvoll Fossli ble parkert av Klæbos rykk i den første bakken.

- Dette smakte godt, sier dagens vinner til statskanalen.

Innovativ

Klæbo-rykket ble i fjor raskt sammenlignet med Northugs rykk, men på sprintstafetten i VM i Lahti var det et annet aspekt i repertoaret hans som vekket oppsikt:

Frode Estil så likhetene til seg selv da Klæbo løp fra alt og alle i de tøffeste motbakkene i Finland, men innovative Klæbo hadde samtidig funnet opp en ny måte å gå supereffektivt i motbakker på.

- Først tenkte jeg at det var noe feil med skiene hans, at noe satt fast, for han sprang så rart. Jeg gikk bak ham og tenkte: «Hva holder han på med?» sa tidligere sprintener Emil Jönsson etter Klæbos nye og suverene motbakkeklatring i Lahti-VM.

Klæbo sa selv nylig til Dagbladet at han synes nytenkning og de taktiske elementene er veldig fascinerende og motiverende og at Northugs revolusjonerende metoder har vært viktig inspirasjon i så måte.

- Det var rundt VM i Liberec i 2009 at jeg fikk opp øynene for hvor kul langrennssporten er. Petter var en viktig del og lyktes bra der, men det var aller mest totalen og hvordan det taktiske ble løst på. Alle skisportens aspekter vekket en stor interesse for meg, forklarte Klæbo til Dagbladet.

I dag vant han med en ny taktikk hvor Klæbo rykket allerede i den første bakken og holdt helt inn til mål på svært imponerende vis.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer