Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Verdenscupssprinten i Planica

Klæbo vant, Iversen er OL-klar, mens disse norske gutta kan glemme OL

Johannes Høsflot Klæbo vant i Planica og er soleklar gullfavoritt på OL-sprinten. Der får han med seg Emil Iversen og Eirik Brandsdal. Den siste plassen står mellom Pål Golberg og Sondre Turvoll Fossli. De øvrige norske sprintgutta fikk OL-drømmen knust.

VANT IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo triumferte i Planica foran Emil Iversen og Teodor Peterson. Eirik Brandsdal ble nr. 5. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
VANT IGJEN: Johannes Høsflot Klæbo triumferte i Planica foran Emil Iversen og Teodor Peterson. Eirik Brandsdal ble nr. 5. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Enormt mye sto på spill for de norske sprintherrene i Planica i dag - bortsett fra for Johannes Høsflot Klæbo, som allerede er tatt ut til OL-sprinten i Pyeongchang.

Men om de tre øvrige plassene var det full krig, først og fremst mellom Emil Iversen, Pål Golberg, Eirik Brandsdal og Sondre Turvoll Fossli, men også Kasper Stadaas, Sindre Bjørnestad Skar og Fredrik Riseth kunne gått seg inn på OL-sprintlaget med et superrenn i Planica.

Og hvis mange nok av disse skuffet, ville det samtidig åpne opp for hjemmesittende Petter Northug. Mosvik-ekspressen ville først og fremst være et reelt alternativ hvis de norske sprintgutta sviktet i Slovenia.

Det skjedde imidlertid ikke. Johannes Høsflot Klæbo triumferte nok en gang, mens Emil Iversen fulgte opp med en råsterk 2. plass. Eirik Brandsdal ble nr. 5. De tre er nå umulige å komme utenom på det norske sprintlaget i Pyeongchang.

SPIKRET OL-PLASSEN: Nå er det umulig å vrake Emil Iversen til OL-sprinten etter 2. plassen i Planica. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix
SPIKRET OL-PLASSEN: Nå er det umulig å vrake Emil Iversen til OL-sprinten etter 2. plassen i Planica. Foto: Primoz Lovric / NTB scanpix Vis mer

Golberg og Turvoll Fossli røk begge ut i semifinalen. I kampen om denne fjerde og siste plassen er det svært åpent mellom disse to. For de øvrige norske sprintgutta er nå alt håp ute:

Førstemann som meldte seg ut av OL-kampen, var Fredrik Riseth, da han røk ut allerede i prologen. Sindre Bjørnestad Skars exit i kvartfinalen gjorde også at hans håp om å få gå OL-sprinten definitivt var ute.

Samme skjebne beseglet dernest Kasper Stadaas i sin kvartfinale. Dermed er også hans drøm om å få gå OL-sprinten knust.

Iversens maktdemonstrasjon

Oppsiktsvekkende nok ble ikke Emil Iversen tatt ut i OL-troppen tidligere i uka som én av de sju som hittil har fått klarsignal, selv om Iversen er én av fire som har vunnet verdenscuprenn denne sesongen og én av to som har vunnet verdenscuprenn i tre sesonger på rad.

- Det var overraskende. Men jeg satser jeg på at ligger godt an. Så får jeg bare klinke til i helga, sa Emil Iversen til Dagbladet tidligere i uka.

Det gjorde Meråker-gutten i Planica og viste klasse med tredjeplass i prologen, bare slått av Johannes Høsflot Klæbo og Calle Halfvarsson. I kvartfinalen så 26-åringen også meget sterk ut og tok seg komfortabelt videre. Også i semifinalen var Iversen råsterk og gikk komfortabelt videre til sprintfinalen sammen med Klæbo. I finalen var den duoen sterkest igjen.

SJANSELØS: Sindre Bjørnestad Skar er én av nordmennene som er ute av kampen om å få OL-sprinten i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SJANSELØS: Sindre Bjørnestad Skar er én av nordmennene som er ute av kampen om å få OL-sprinten i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Turvoll Fossli med kritisk fall

Sondre Turvoll Fossli måtte levere i sin kvartfinale og klarte det med en overbevisende kvartfinale også han.

24-åringen gikk taktisk meget smart bak i feltet, før han manøvrerte seg eksplosivt framover mot slutten og tok seg videre til semifinalen.

I semifinalen gikk det imidlertid galt. Turvoll Fossli falt i bakken, mens Iversen suste inn til finaleplass. Det svekket 24-åringens OL-sjanser betraktelig.

Men alt håp er fortsatt ikke ute.

Brandsdal med full kontroll

Eirik Brandsdal fulgte opp den gode norske innsatsen i sin kvartfinale og leverte også han en perfekt taktisk gjennomføring, da han spurtet inn til seier i heatet, mens en av de norske outsiderne Kasper Stadaas røk ut.

Stadaas drøm om å få gå OL-sprinten knust. Brandsdal, som vant i Piteå og var nr. 2 bak Klæbo i NM-sprinten, er et soleklart valg til OL-sprinten i Pyeongchang.

I semifinalen fjernet Brandsdal all tvil, da han sammen med Teodor Peterson tok seg videre til sprintfinalen. Der ble Kjelsås-gutten nr. 5.

Golberg fra herjing til stopp

Også Pål Golberg, som ble nr. 2 i klassisk sprinten i Kuusamo i sesongåpningen, har hatt gode kort før OL-uttaket. Vannkoppene ødela for Golberg rett før og rett etter jul, men i dag var 27-åringen tilbake i bedre slag.

I kvartfinalen styrte Golberg sitt heat fullstendig og tok seg enkelt videre. I semifinalen røk han imidlertid ut.

Dermed venter dager med spening for Gol-løperen. Det blir enten han eller Turvoll Fossli som fjerdemann på det norske sprintlaget.

Iversen og Brandsdal til OL

I den første semifinalen møttes Klæbo, Iversen og Turvoll Fossli. Sistnevnte har vært i to verdenscupfinaler i uttaksrenn denne sesongen, men falt på et meget kritisk tidspunkt tidlig i dette heatet.

Der og da røk kanskje OL-plassen for Fossli, for i front fosset Klæbo fra i kjent stil og fikk Iversen med seg på bakskiene. Da gikk det særdeles raskt. Selv ikke Iivo Niskanen klarte å holde følge i diagonalgang.

Iversen fulgte Klæbo inn på oppløpet og tok seg lett videre til finalen.

I den andre semifinalen slet Brandsdal og Golberg noe mer, men kom råsterkt på oppløpet. Teodor Peterson vant heatet, men også Brandsdal tok seg videre til finalen etter en råsterk spurt.

Dermed sikret både Iversen og Brandsdal i praksis en plass på det norske OL-sprintelaget.

Klæbo vant igjen

Dette ble enda tydligere da Iversen ble nr. 2 i finalen rett bak uslåelige Klæbo, som vant enda en verdenscupseier i Planica.

Teodor Peterson ble nr. 3 på en dag hvor de svenske langrennsherrene viste seg fra en langt bedre side - og hvor Stina Nilsson gikk til topps i kvinneklassen.

Men aller mest jublet nok Kathrine Harsem.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!