Federico Pellegrino om Johannes Høsflot Klæbo

Klæbo vant med «handikap». Frustrerer verdensmesteren:
- Han kan ødelegge sporten

Finnene og russerne er mektig imponert over Johannes Høsflot Klæbo, mens den italienske sprintverdensmesteren Federico Pellegrino frykter at 21-åringen vil ødelegge all spenning i framtiden.

DEN STORE FRYKTER: Federico Pellegrino frykter at Johannes Høsflot Klæbo kommer til å fortsette å utvikle seg og bli så suveren at alle andre blir sjanseløse i sprint. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DEN STORE FRYKTER: Federico Pellegrino frykter at Johannes Høsflot Klæbo kommer til å fortsette å utvikle seg og bli så suveren at alle andre blir sjanseløse i sprint. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Se for deg å starte et verdenscuprenn i 15 kilometer klassisk, hvor du må gå helt alene i et renn hvor du presset deg dobbelt så hardt som konkurrentene dagen før og realiteten startet med et «handikap».

Det gjorde 21 år gamle Johannes Høsflot Klæbo før han vant sitt første verdenscuprenn i et intervallstartrenn på lørdag. Hovedutfordrerne Didrik Tønseth, Iivo Niskanen og Martin Johnsrud Sundby gikk henholdsvis ett, to og to heat på fredagens sprint, mens Klæbo gikk hele fire.

Langrennsvidunderet vant sprintfinalen på en av tidenes mest overlegne måter, og de påfølgende seiersintervjuene gjorde at Klæbo fikk betydelig kortere restitusjonstid før 15-kilometeren i klassisk.

21-åringens konkurrenter skulle på papiret ha et konkurransefortrinn sammenliknet med Klæbo på lørdagens 15 kilometer, uten at det hjalp nevneverdig.

Finsk begeistring

Dessuten gikk Klæbo hele løpet alene, mens andremann Didrik Tønseth gikk sammen med råsterke Jevgenij Belov gjennom store deler av løpet. Stortalentets seier på lørdag var helt eventyrlig. Det finske hjemmepublikummet måpte.

BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo jublet for seier i tre av tre renn i minitouren i Ruka i Kuusamo i helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
BEST I VERDEN: Johannes Høsflot Klæbo jublet for seier i tre av tre renn i minitouren i Ruka i Kuusamo i helga. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det er en stor ulempe å ta seg mer ut enn rivalene dagen før. Det er det som gjør det ekstra imponerende. Det kan være ganske tungt å følge opp en slik utladning som Klæbo hadde med sin helt fantastiske sprint. Da er det ganske vilt å tenke på at han da knuser hele verdenseliten også dagen etter på 15 kilometer klassisk, sier Sami Jauhojärvi til Dagbladet.

Den finske langrennslegenden fulgte Klæbos praktløp i Kuusamo på nært hold og lot seg imponere samtlige dager. Det gjorde også den norske langrennslegenden Odd-Bjørn Hjelmeset.

- 15-kilometeren til Johannes var fantastisk å se på. Han har et ekstra gir å gå med. Det er ingen fordel å ha så mange heat i beina, men Klæbo virker å være i god form og så ikke akkurat sliten ut. Han har full kontroll på alt, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Det råeste jeg har sett

Også den tidligere russiske storløperen Natalja Korosteleva er mektig imponert over det norske langrennsunikummet.

- Russland har mange spennende talenter på gang nå, men akkurat nå skiller Klæbo seg ut. Å vinne sprinten så suverent og så følge opp med å vinne en tung 15 kilometer dagen etter, er helt eventyrlig, sier Korosteleva til Dagbladet.

- VAR DET SKUMMELT?: Johannes Høsflot Klæbo har tidligere sagt at det verste med å vinne er å måtte snakke engelsk. Og resten av langrennsgutta passer på å tyne han litt for det. Han tok bronse under sprinten i Lahti, og måtte gjøre en pressekonferanse på engelsk. Reporter: Øyvind Godø / Video: Lise Rafaelsen / Dagbladet Vis mer

I sprinten gikk han fire knallharde heat og tok seg maksimalt ut da han vant finalen på historiens mest overlegne vis - litt som Marit Bjørgens mange suveren sprintseire i gjennombruddssesongen 2002/03.

- Måten han vant sprinten på var svært imponerende. Klæbo løser finalen på en uortodoks måte som ingen hadde tenkt på, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Det Johannes gjorde på sprinten, er det råeste jeg har sett av en skiløper. Og ikke minst å gjenta prestasjonene resten av helga, er ekstremt sterkt, sier Marit Bjørgen selv til langrennslandslagets Facebook-side.

- Kan ødelegge sporten

En som har fulgt Klæbo ekstra nøye det siste året siden gjennombruddet på Beitostølen november 2016, er regjerende sprintverdensmester Federico Pellegrino. Han priser seg lykkelig over at han klarte å slå Klæbo i VM-sprinten i Lahti. Italieneren frykter at det var hans siste sjanse til å bli verdensmester.

Årsak? Johannes Høsflot Klæbo - ene og alene.

- Jeg er så glad for at jeg vant VM-sprinten i Lahti, for jeg vet ikke hvor mange flere muligheter i karrieren jeg får til å slå Klæbo. Han er et helt unikt talent og er så god at han kan ødelegge sporten, sa Federico Pellegrino til Dagbladet i forkant av verdenscupåpningen.

- Hvordan da?

- Klæbo kan ødelegge spenningen, fordi han er ekstremt god. Klæbo kan dominere i så mange år framover at det er skremmende, mener Pellegrino.

Finnene støtter den italienske verdensmesteren i dette.

- Frykter du også at Klæbo kan ødelegge spenningen i sprintlangrenn?

- Ja, det frykter jeg. Klæbo er nesten umulig å slå i sprint. Det ser ikke ut som at han går 100 prosent engang. Det ser så lett ut når han løper i bakkene. Alt går alt hans vei. Nå virker det umulig å slå ham. Det kan ødelegge spenningen i sprintlangrenn på herresiden, sier Sami Jauhojärvi til Dagbladet.

Odd-Bjørn Hjelmeset påpeker imidlertid at mye kan gå galt og at tronen som langrennsener alltid er hardt utsatt.

- Det er så fort gjort å glid ut eller bli syk. Nå skal Johannes få nyte denne helga her og se framover mot Lillehammer og kommende renn. Det han er så god på er å planlegge og stå over og gå riktige renn, sier Hjelmeset til Dagbladet.

- Hadde trengt scooter for å slå ham

Der sprintrennene tidligere har blitt avgjort på oppløpet i herreklassen, har Klæbo tatt øvelsen til et nytt nivå og parkert motstanderne i lang tid før spurten. Klæbos revolusjon endrer premissene i sprintlangrenn på en måte som skremmer konkurrentene.

- Jeg hadde trengt en scooter for å slå Klæbo i dag, sa Calle Halfvarsson til Expressen etter fredagens maktdemonstrasjon.

Pellegrino forsøker å lære av den norske 21-åringen.

- Jeg har ventet på Klæbo siden han herjet i junior-VM i fjor. Han ble raskere best i verden enn jeg trodde, men jeg har studert klipp av ham helt siden gjennombruddet, forteller italieneren.

Men det er altså flere enn bare sprinterne som frykter at Klæbo kan bli umulig å slå i tiden som kommer. Lørdag banket han verdens beste klassiskløpere på 15 kilometer klassisk. Søndag triumferte han også på jaktstarten etter strålende taktisk gjennomføring som minnet mye om hvordan Petter Northug mange ganger har løst liknende situasjoner.

Klæbos Northug-inspirasjon

Northugs taktiske dimensjon til langrennssporten er for øvrig en viktig årsak til at 21-åringen valgte å satse på langrenn i stedet for fotball.

- Petter har vært et viktig forbilde for meg, med måten han han revolusjonert skisporten på med taktikk, rykk og spurt. Det han har gjort, står det respekt for. Han har definitivt vært en god inspirasjonskilde, sa Klæbo til Dagbladet tidligere i høst.

- Det var rundt VM i Liberec i 2009 at jeg fikk opp øynene for hvor kul langrennssporten er. Petter var en viktig del og lyktes bra der, men det var aller mest totalen og hvordan det taktiske ble løst på. Alle skisportens aspekter vekket en stor interesse for meg. Det er mange ulike måter man kan vinne skirenn på, fortalte 21-åringen og beviste akkurat det i helga med å vinne på tre helt ulikte måter.

Hylles av legender

Sami Jauhojärvi er mektig imponert.

- Klæbo er ekstremt sterkt. Det virker som han har funnet toppformen allerede nå. Han virker mer klar enn de andre og har et bredt repertoar å vinne på. Han kan vinne alle typer renn, sier Jauhojarvi til Dagbladet.

Odd-Bjørn Hjelmeset skryter også stort av unggutten.

- Det er en ung skiløper som har fått mye ut av karrieren i svært unge alder. Han herjer i langrennsverden allerede nå. Det er ekstremt lett å få en nedtur etter en så god sesong som i fjor, men det virker som Johannes har gjort veldig mye rett i sommer og i høst. Han har full kontroll, sier verdensmesteren på femmila i Sapporo.

- Johannes går sine egne veier og har med sin kjære morfar. De diskuterer mye. Det er ikke alle verdensenere som har med seg morfar som hovedtrener, så sånn sett likner han ikke på noen. Han går sin egne veier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer