Klæbo vant thriller

Johannes Høsflot Klæbo festet samtidig et solid grep om sammenlagtseieren i Tour de Ski.

DRAMA: Johannes Høsflot Klæbo strekker ut beina over mållinja og vinner såvidt det er. Foto: Marco BERTORELLO / AFP / NTB
DRAMA: Johannes Høsflot Klæbo strekker ut beina over mållinja og vinner såvidt det er. Foto: Marco BERTORELLO / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

VAL DI FIEMME/OSLO (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo har aldri tapt en sprint i Tour de Ski-sirkuset - og var selvfølgelig stor favoritt til å seire igjen.

Det så ikke ut til å være noen tvil da Klæbo satte inn turboen på oppløpet, for han hadde mange lengders ledelse.

Mot slutten kom imidlertid rivalene nærmere og nærmere. Og det holdt så vidt for nordmannen.

- Halfvarsson kom ubehagelig raskt der. Hadde Klæbo kontroll, eller? spurte NRKs Torgeir Bjørn.

- Halfvarsson var nære, innrømmer Klæbo etterpå.

Han fortsetter:

- Jeg hørte stavtakene bak, og jeg skjønte at jeg måtte strekke farm foten for å være sikker. Jeg skulle ikke snu meg denne gangen her, sier Klæbo i møte med norsk presse.

Rivalene falt som fluer

Seieren ble uansett ekstra søt for 26-åringen, som fikk se den ene rivalen etter den andre ryke ut av sprinten allerede før semifinalen.

Klæbo var ensom nordmann i finalen, som ellers besto av Lucas Chanavat, Calle Halfvarsson, Antoine Cyr, Simone Mocellini og Johan Häggström.

Klæbo ga tidlig gass og la seg helt i front. Han parkerte de øvrige før de kjørte inn på oppløpet og vant til slutt med en snau lengde til Halfvarsson. Klæbo leder med 58 sekunder i Tour-sammendraget til svensken som er nummer to.

- Det er langt fra avgjort ennå. 58 sekunder ryker fort i den siste bakken hvis du får det. Jeg tror morgendagen blir et viktig renn, og historisk har vi sett at det er et av de tøffeste rennene vi går i løpet av året, sier Klæbo.

Det var Klæbos femte seier på fem etapper. Italienske Simone Mocellini ble nummer tre, og var naturligvis strålende fornøyd etterpå.

PÅ PALLEN: Simone Mocellini. Foto: Marco BERTORELLO / AFP /NTB
PÅ PALLEN: Simone Mocellini. Foto: Marco BERTORELLO / AFP /NTB Vis mer

Virket sliten

Amerikanske Ben Ogden satte farge på semifinalen da han dro unna i et vilt tempo. Det virket som Klæbo var i tvil om han skulle henge på tempoet eller ikke.

Etter litt betenkningstid så bestemte han seg for å gjøre det:

- Jeg planla det ikke. Det gikk litt tregt i starten, så jeg bestemte meg for å prøve. Så var det bare meg og kongen, og jeg måtte betale for det til slutt, sier Ogden til Dagbladet.

- Jeg tror det kostet mer enn planlagt, mente NRKs Fredrik Aukland, som mente Klæbo virket mer sliten enn han ønsket i mål.

Klæbo lo god av den amerikanske utøverens forsøk:
- Det var litt av et forsøk. Det ble gått steinhardt. Jeg vurderte å holde igjen, men jeg fant ut at jeg bare måtte være med, forklarer Klæbo.

Det kunne uansett ikke holde inn for amerikaneren, og Klæbo hadde til slutt full kontroll og vant heatet foran svenske Calle Halfvarsson. I motsetning til i kvartfinalen brukte han litt krefter.

- Det er synd for hans del at han ikke tok seg videre.

Skuffende sprint

Sindre Bjørnestad Skar og Håvard Moseby gikk i samme heat og sistnevnte røyk ut i kvartfinalen. Skar ble reddet av den fjerde beste tida.

- Det var et uryddig kvartfinaleheat av Skar, mente NRKs Torgeir Bjørn om mannen som lå som nummer fire i sammendraget før sprinten.

Pål Golberg lå som nummer tre i toursammendraget og røyk også ut i kvartfinalen. Det røyk trolig hans sjanse til å vinne touren.

- Den antatt sterkeste konkurrenten til Klæbo er slått ut, mente NRKs Jann Post.

Federico Pellegrino, som lå som nummer to i sammendraget og normalt er god på sprint, røyk også ut i kvartfinalen.

- For egne sjanser så er jo det bra nytt for meg, sier Simen Hegstad Krüger, som også røyk ut i kvarten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer