Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbos viktige valg

Klæbo ville bli fotballstjerne. Så gjorde Northug dette

Fram til 2009 var det fotballspiller Johannes Høsflot Klæbo ville bli. Under VM i Liberec endret alt seg for den da 12 år gamle gutten.

BANEBRYTENDE: Petter Northug er selve symbolet på moderne langrenn og inspirerte blant annet Johannes Høsflot Klæbo.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
BANEBRYTENDE: Petter Northug er selve symbolet på moderne langrenn og inspirerte blant annet Johannes Høsflot Klæbo. Foto: Lise Åserud / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SJUSJØEN (Dagbladet): Johannes Høsflot Klæbo (21) ble tidlig sammenliknet med Petter Northug (31). Langrennsduoen har en link som handler om mer enn bare det faktum at de er to av tidenes største skitalenter.

For uten Northug hadde kanskje ikke Klæbo vært i denne svært eksklusive klubben over juniorer som har vunnet verdenscuprenn og herjet med senioreliten som unggutt.

Stjerneskuddet Klæbo var nemlig klar på at han først og fremst ville bli fotballspiller. Så kom vendepunktet i februar 2009, under ski-VM i Liberec.

To nordmenn herjet med verdenseliten: Ola Vigen Hattestad gikk inn til norsk gull både på sprinten og lagsprinten. Petter Northug gjorde det samme på tremila, femmila og stafetten.

For første gang ble Petter Northug VM-kongen. For første - og siste - gang bestemte den da 12 år gamle Johannes Høsflot Klæbo seg for at han nå skulle gå «all in» på en langrennskarriere i et forsøk på å kopiere Mosvik-ekspressen.

- Lenge var fotball den store drømmen min, men jeg skiftet til langrenn da jeg så hvor rått det faktisk kan være, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Det var rundt VM i Liberec i 2009 at jeg fikk opp øynene for hvor kul langrennssporten er. Petter var en viktig del og lyktes bra der, men det var aller mest totalen og hvordan det taktiske ble løst på. Alle skisportens aspekter vekket en stor interesse for meg. Det er mange ulike måter man kan vinne skirenn på.

- Et viktig forbilde for meg

SKIFTET IDRETT: Johannes Høsflot Klæbo ville opprinnelig bli fotballspiller, men kom på andre tanker i 2009. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SKIFTET IDRETT: Johannes Høsflot Klæbo ville opprinnelig bli fotballspiller, men kom på andre tanker i 2009. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Klæbo var 12 år gammel da Northug inntok tronen som verdens beste langrennsløper med sin helt særegne stil, med en blanding av stor kapasitet, muskelkraft, eksplosivitet og taktisk genialitet.

Northug førte an langrennsrevolusjonen i en tid hvor sporten ble mer kompleks, i lys av fellesstartene og som ga et produkt som blant annet Klæbo syntes var mer interessant enn den tradisjonelle kampen mot klokka alene i skogen.

- Petter har vært et viktig forbilde for meg, med måten han han revolusjonert skisporten på med taktikk, rykk og spurt. Det han har gjort, står det respekt for. Han har definitivt vært en god inspirasjonskilde, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Etter å ha sett mye ski på TV og sett hvor morsom det ser ut, har jeg jobbet hardt for å lykkes på langrennsarenaen.

Morfar-valget

Enda viktigere er 20-åringens morfar og trener, Kåre Høsflot. Klæbo var tidlig klar på hvem han ønsket som trener.

- Da jeg begynte på videregående ble det veldig klart at jeg ville ha morfar som trener og ingen andre. Han kjenner meg godt, vet hva han driver med og har den nødvendige tilliten. Det er utrolig viktig, forteller langrennsunikummet.

- Hvor mye betyr han for deg?

INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo, her sammen med lillebror Ola, ble inspirert av Petter Northug i 2009. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
INSPIRERT: Johannes Høsflot Klæbo, her sammen med lillebror Ola, ble inspirert av Petter Northug i 2009. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- For min del har det vært avgjørende å ha morfar, som har hentet meg og kjørt meg til treninger. Det viktigste er å ha noen rundt deg som har troa på deg og bare vil deg godt, enten det er foreldre eller besteforeldre. Besteforeldre kan ofte ha litt bedre tid, sier Klæbo.

- Morfar betyr alt for meg. Vi har et utrolig bra samarbeid. Han er med på mange hardøkter, stort sett alle. Sammen klarer vi å gjøre det vi planlegger. Han er veldig flink til å tilrettelegge og gjøre ting enkelt for meg.

Hjelper ungdommer

Mye har skjedd på kort tid for Klæbo, spesielt i fjorårssesongen, da han gikk fra å være et stort talent som først og fremst var kjent for den innerste kretsen, før han i løpet av noen måneder ble en av landets største idrettsprofiler.

Junioren Klæbo vant sprintverdenscupen sammenlagt i sin første sesong i verdenscupen og tok VM-bronse på sprinten i Lahti på sin første mesterskapsøvelse. I dag er 21-åringen mentor for de nye talentene som håper å kopiere stortalentet.

- Jeg husker selv for to år siden da jeg var her og hørte på foredrag fra Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Eldar Rønning. Det er en arena hvor man kan plukke ut tips til treningshverdagen. Klarer man det, føler jeg samlingen er verdt det. De stiller mange spørsmål, og det viser en offensivitet i dem, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Det er en viktig arena for unge skiløpere. Hvis jeg kan bidra til utviklingen, er det stort for meg også.

Forholdet til Ustjugov

Han ser fram mot en spennende OL-sesong hvor Klæbo nå går fra en outsiderrolle til å få et favorittstempel på mange distanser, ikke minst sprint. En av de sterkeste utfordrerne blir russeren Sergej Ustjugov (25), som ble VM-kongen i Lahti.

- Det kan bli mange dueller mellom deg og Ustjugov i mange år framover. Hvordan er relasjonen deres?

- Jeg har ikke snakket så mye med Ustjugov, bortsett fra at vi har gratulert hverandre når en av oss har vunnet. Men det har ikke vært så mye mer kontakt enn det, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Northug har i mange år visualisert dueller mot Aleksandr Legkov. Gjør du det samme vedrørende Ustjugov?

- Jeg bruker tid på å visualisere på trening, men har ikke noe behov for å si hvem. Men det er en viktig forberedelsesmetode. For min del er det viktig å fokusere mest på mine arbeidsoppgaver, men når vinteren nærmer seg, skrur jeg på konkurransehodet i større grad.

- Hvem blir de største utenlandske konkurrentene dine til vinteren?

- Det er ikke bare Ustjugov jeg skal følge med på det. Det er mange andre gode også, som italienerne med Pellegrino i spissen, franskmennene og Alex Harvey i Canada. Det blir ikke lett for noen av nordmennene til vinteren.

Klæbos treningsplan

Ustjugov tilbringer mange døgn i Norge i oppkjøringen og under sesongen, ikke minst på Lillehammer. Klæbo forstår det godt.

- Jeg skjønner hvorfor Sergej vil hit. Vi har utrolig bra treningsforhold på Sjusjøen, men Ustjugov burde ta seg en tur til Trøndelag og se på myrene vi har der. Jeg tror Ustjugov har rett når han sier at det er veldig bra å trene i Norge, sier trønderen.

Klæbo går nå inn i en treningsfase hvor det blir flere hardøkter enn det har vært hittil i sesongoppkjøringen.

- Om sommeren er det mest sone 3-trening. Da går jeg jevnt og jobber teknisk. Når høsten kommer og det blir mer sone 4 og 5, hjelper det å tenke at man har en russer eller svenske i ryggen som man må gå ifra. Du tar i litt ekstra da på et drag, forteller han.

- Hvis man har troa på en plan, må man gå for det og ikke la seg på påvirke av andre. Det er kult at noen tør å tenke litt annerledes.

- Har du gjort noen endringer i treningsopplegget siden i fjor?

- Jeg har gjort veldig få endringer og prøver å gjøre ting veldig enkelt: trene godt, spise og sove. Jeg prøver å være på offensiven og ikke være redd for å prøve nye ting.

- Hvordan ser testresultatene ut sammenliknet med samme tid i fjor?

- Jeg har ikke noe eksakt nytt som jeg skal teste ut. Det er ikke noe som plutselig popper opp på fem sekunder, men det er ting vi jobber med over tid. Det må være noe som faktisk fungerer effektivt.

GPS-teknologien

Klæbo holder seg unna alkohol og er en svært dedikert langrennsløper som etterstreber åtte timer søvn om natta, samt én time søvn midt på dagen.

Han er glad i å eksperimentere og inspirerte internasjonale konkurrenter med Klæbo-rykket sitt i Lahti-VM.

Som Dagbladet skrev i sommer har det norske langrennslandslaget begynt å teste ut en GPS-teknologi, inspirert av alpinlandslaget, for å bli enda bedre på de små og viktige detaljene.

- GPS-teknologien er spennende. Vi har testet den ut i en del terrengtyper, så får vi se hva resultatene blir. Hvis de viser at noe går raskere enn noe annet, må jeg se på om jeg må endre teknikken i visse terreng, forteller Klæbo.

- Jeg har trent mange intervaller i Granåsen, hvor morfar har filmet og hvor vi har sammenliknet hva som går raskest og lønner seg. I langrenn kan man løse teknikker på utrolig mange måter, men dette er måten som viser seg å gå raskest for min del.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!