Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klæbos frykt ble virkelighet

Johannes Høsflot Klæbo ble knust av Sergej Ustjugov på den tredje etappen av Tour de Ski - på en dårlig norsk dag. Nå avskriver han seg selv i kampen om Tour de Ski.

SLEIT: Johannes Høsflot Klæbo mistet ledertrøya.
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
SLEIT: Johannes Høsflot Klæbo mistet ledertrøya. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Den tredje etappen av sesongens Tour de Ski, var etappen Johannes Høsflot Klæbo fryktet mest - mer enn Monsterbakken som skal avgjøre Touren.

- Jeg kommer til å tape sekunder. Målet er å tape minst mulig, sa han før start ifølge Aftenposten.

For Klæbo har aldri vært i nærheten av pallen på distansen, og det ble sett på som en nøkkeletappe i kampen om sammenlagtseieren.

Klæbo ledet Touren med 22 sekunder til nummer to, rivalen Alexandr Bolsjunov. Målet var å ikke tape for mye tid til den russiske bjørnen og landsmann Sergej Ustjugov (som var 34 sekunder bak) før jaktstarten i morgen.

Men det var akkurat det som skjedde.

For Ustjugov leverte en maktdemonstrasjon og knuste konkurrentene. Klæbo tapte stort i sammendraget og mistet ledertrøya. Han er nå 37 sekunder bak Ustjugov og ble til slutt nummer 17. Nå avskriver Klæbo Tour de Ski.

- Kampen om seieren er over med en gang. Det er ikke noe mer å si om det. Det er for dårlig, sier Klæbo til NRK.

- Nå er det ikke en sjanse. Jeg er bare skuffet, sier han videre.

Han har heller ikke noe svar på hvorfor det gikk som det gikk, men sier at skiene «ikke var som best». Nå ser han mørkt på resten av Touren.

- Jeg føler lufta er litt ute av ballongen og jeg føler jeg ikke har så mye å gå for. Jeg ser egentlig mørkt på det meste nå, sier Klæbo.

Russerne tapetserte pallen og hadde fem mann blant de sju beste.

UTESTENGT: AT Russland nå er utestengt fra internasjonale mesterskap i fire år, betyr verken at russiske idrettsstjerner eller russiske landslag forsvinner fra sportssendingene på TV-skjermen din, sier kommentator Esten O. Sæther. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Sleit

Klæbo, med startnummer 70, hadde fordelen av å gå etter de fleste rivalene. Han kunne dermed få sekunderinger underveis for å vite hvordan han lå an. Det var totalt 80 utøvere i aksjon på 15 kilometer intervallstart.

Bolsjunov ble sammen med landsmann Sergej Ustjugov sett på som de største truslene for Norge, og sistnevnte åpnet knallhardt. Ved passering 5 kilometer var han sekundet foran Bolsjunov og seks sekunder foran Klæbo. Allerede her skilte trioen seg ut.

Ved ti kilometer hadde avstanden mellom Ustjugov og Bolsjunov økt til 15 sekunder. Klæbo passerte hele 40,1 sekunder bak den russiske lederen. Den avstanden økte til 52,9 sekunder ved 12,1 kilometer.

- Det er i grenseland til krise, mente NRKs Jann Post.

Ved 13 kilometer skilte det 58 sekunder, og i mål var Klæbo hele 1.11 bak Ustjugov. Dermed er han mer en et halvt minutt bak i sammendraget.

Lagkollaps

For de øvrige nordmennene ble det også knallhardt i Italia. Didrik Tønseth (nummer 70), Sjur Røthe (nummer 8) og Simen Hegstad Krüger (nummer 22) klarte ikke holde følge med de beste - og sekundene rant på. Det skilte mye mellom de beste og resten. Hans Christer Holund ble beste norske på en femteplass.

En skikkelig lagkollaps.

- Fullstendig. Det syns jeg vi må få lov til å si da, sier langrennsekspert Thomas Alsgaard i NRK-studio etter løpet.

- HVEM ER DET?: Johannes Høsflot Klæbo har ikke kontroll på hvem de svenske konkurrentene er. Vis mer

Han gir kun Holund godkjent av de norske.

- Resten er kollaps altså. Alt for langt bak. Det ble overraskende store avstander. Det er skremmeskudd av Ustjugov, sier han videre.

Calle Halfvarsson ble nummer fire og russiske Ivan Yakimushkin ble nummer to. Bolsjunov ble nummer tre, 29 sekunder bak Ustjugov. Dermed seiler russerne opp som favoritter i Touren.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si. Det er lenge siden jeg har gått så dårlig på 15 kilometer. Det var fryktelig tungt i dag. Jeg har ikke noe svar på hvorfor det ble som det ble. Det var en blytung dag, sier Hegstad Krüger til NRK.

Fikk ikke luft

Erik Valnes (23) hadde på ingen måter dagen og brøt tidlig i løpet.

- Jeg får ikke luft, sa Valnes i en kort kommentar til NRK.

Han mente selvfølgelig det var bittert å stå av så tidlig. Før start sa han at det var den dårligste distansen for hans del.

1. januar er det jaktstart i Tour de Ski.