Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Johannes Høsflot Klæbos treningsfilosofi

Klæbos knallharde valg forbløffer: - Hadde blitt utbrent i september

Frode Estil, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Didrik Tønseth er svært imponert over hvordan Johannes Høsflot Klæbo prioriterer - omtrent på samme måte som 16,5 år eldre Marit Bjørgen.

OVERRASKER: Johannes Høsflot Klæbos tankegang imponerer landslagskollegene. Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
OVERRASKER: Johannes Høsflot Klæbos tankegang imponerer landslagskollegene. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SJUSJØEN/FORNEBU (Dagbladet): Gjennom en lang idrettskarriere finner enerne ut hvilke prioriteringer og valg som er avgjørende for at de skal vinne når det gjelder.

Det viste Marit Bjørgen til de grader da hun sto over en rekke renn før jul, deriblant Tour de Ski, men var helt overlegen da det gjaldt som mest i VM i Lahti.

Der 37-åringen bruker sin erfaring gjennom utallige år i verdenscupsirkuset, gjorde 20 år gamle Johannes Høsflot Klæbo mange av de samme prioriteringene allerede i sin første sesong i det gjeve selskap.

Det ga ham blant annet en historisk VM-bronse på sprinten i Lahti, i tillegg til å vinne sprintverdenscupen sammenlagt og den avsluttende minitouren i Canada.

Klæbo kjempet i toppen i alle rennene han gikk. Da kan det være veldig fristende for unge, fremadstormende stjerner å gå enda flere renn.

Likevel har 20-åringen tatt knallharde valg og stått over store konkurranser hvor han kunne ha kjempet i toppen, tjent gode penger og gjort seg selv til en enda større stjerne i rekordung alder.

- Hadde blitt utbrent i september

Modenheten i disse prioriteringene representerer sentrale deler av fenomenet Johannes Høsflot Klæbo, som forklarer tankgangen sin overfor Dagbladet.

IMPONERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes Johannes Høsflot Klæbos prioriteringer viser hvor langt han allerede har kommet i utviklingen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IMPONERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes Johannes Høsflot Klæbos prioriteringer viser hvor langt han allerede har kommet i utviklingen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det handler om ikke å bli utbrent. Det er viktig for meg å ha is i magen. Hvis jeg hadde trent maks allerede nå, hadde jeg blitt utbrent i september. Når jeg først går inn for noe, vil jeg gjøre det skikkelig. Derfor gjør jeg slike prioriteringer, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Hvordan legger du opp den kommende OL-sesongen?

- Jeg vil gjøre mye av det samme som jeg gjorde forrige sesong. Fokuset er på å gå fortest mulig i OL. Da må jeg legge opp en formtopp etter det og plukke ut skirenn som gjør at jeg faktisk kvalifiserer meg til å gå. Det gjelder å gå riktig renn til riktig tidspunkt, forklarer skiunikumet.

Imponerer Estil og Jacobsen

Klæbos knallharde prioriteringer imponerer store deler av langrennsmiljøet.

- Jeg er meget imponert over Johannes. Han virker å være en klok skiløper. Klokhet trumfer nok treningsmengde, for å si det slik, sier langrennslegenden Frode Estil til Dagbladet.

Estil får støtte av Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som tenker ganske likt som Klæbo og er en mester i å finne toppformen i mesterskap.

- Johannes har vist på mange arenaer at han er ganske moden. Det er sjeldent å se hos en så ung gutt. Vi vet at det koster mye å konkurrere og at det gjelder å finne den rette balansen og ikke bli utbrent. Vi har sett i langrenn at de som har stått over flest konkurranser, har gjort det best i mesterskap, sier Jacobsen til Dagbladet.

IMPONERT: Didrik Tønseth tror Johannes Høsflot Klæbo gjør lurt i å stå over flere renn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
IMPONERT: Didrik Tønseth tror Johannes Høsflot Klæbo gjør lurt i å stå over flere renn. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Det er mange flere renn nå, og kulturen er at man går alt. Men å gå alt når terminlista er så mye mer omfattende, innebærer noe helt annet enn det gjorde tidligere. Noen klarer å trene bra også i en konkurranseperiode, men det koster mye.

Tønseth støtter Klæbos valg

Jacobsen tror disse mekanismene kan avgjøre de marginale forskjellene i mesterskap.

- Det handler ikke bare om å få lagt inn en treningsperiode, men også om å unngå å hente ut for mye overskudd for tidlig. Det siste lille overskuddet er ofte det som gir toppformen i mesterskap, mener Heming-jenta.

Didrik Tønseth er svært imponert over landslagets yngstemann.

- Det er imponerende og smart av Johannes å gjøre slike prioriteringer. Måten han sto sesongen så bra på i fjor, skyldes nok at han droppet Tour de Ski, sier Tønseth til Dagbladet.

- Det er tøft å kombinere det og OL, men det er overkommelig. De best trente utøverne takler det fint. Men det er nok en fordel å lade opp direkte til OL uten å gå Tour de Ski, mener han.

Takker familien

Klæbo takker spesielt familien for at han har kommet så langt i så ung alder når det gjelder treningsfilosofi og modne valg.

- Jeg har vært heldig og hatt gode støttespillere rundt meg, og sammen med morfar, mor og far tar vi de beste beslutningene. Det handler om å tørre å være rå nok og stå for planen vi har lagt, forklarer Klæbo.

- På våren er det annerledes. Da prøver jeg å gå flest mulig skirenn, i motsetning til i sesonginnledningen. I starten av sesongen vil jeg være på den sikre siden, være smart og stå over en del skirenn.

Hele Norges coronakart