PÅ TOPP: Johannes Høsflot Klæbo har vunnet to av tre etapper til nå og har tålt belastningen godt så langt i sin første Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅ TOPP: Johannes Høsflot Klæbo har vunnet to av tre etapper til nå og har tålt belastningen godt så langt i sin første Tour de Ski. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo tåler Tour-belastningen

Klæbos kropp overrasker

Mer og mer tyder på at Johannes Høsflot Klæbo fullfører årets Tour de Ski etter en strålende åpning på konkurransen.

VAL MÜSTAIR (Dagbladet): En ny sprintetappe betydde en ny seier for Johannes Høsflot Klæbo. Dermed gjentok han ledertrøya sammenlagt i touren og han ble den første til å vinne to sprinter i en og samme tour.

Det gir en god følelse for 22-åringen.

- Det blir bedre og bedre og det kjennes i alle fall bedre ut. Det er klart, det artigste er å vinne skirenn, det er det man trener for og det er godt å ta med seg videre. Det har blitt bedre og bedre for hver uke.

Nå er sprintene over for årets tour og fire tøffe distanseetapper venter. Sprinttrener Arild Monsen er likevel positiv med tanke på fortsettelsen av touren. To klassiske fellesstarter og to jaktstarter i fristil gjenstår av touren. Det bør passe Klæbo godt, mener treneren.

- Jeg tror han henger med greit også når det er klassisk og fellesstart. Det er ikke sikkert at han vinner alle individuelle skirenn på 15 kilometer, men det var en fin framgang i skøyting i Toblach sist, sier Monsen.

FORNØYD: Johannes Høsflot Klæbo og Arild Monsen er fornøyd med starten av touren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FORNØYD: Johannes Høsflot Klæbo og Arild Monsen er fornøyd med starten av touren. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ser bra ut

Det er fortsatt ikke bestemt om Klæbo fullfører touren, men stadig flere tegn peker i den retningen. Monsen sier at Klæbos kropp har tålt det tette rennprogrammet godt fram til nå.

- Veldig bra, det går bra. Han tåler mye trening, er godt forberedt og har kommet langt i sin treningsstige. Han har ung alder, men er veldig moden når det kommer til trening og restitusjon, må jeg si, sier Monsen på Dagbladets spørsmål.

Også morfar Kåre Høsflot sier til Dagbladet at barnebarnet «ser bra ut». Dermed later det til at Klæbo kommer til å fortsette og det er han selv som kommer til å bestemme hvor lenge han er med.

DÅRLIGE SKI: Den slovenske langrennsløperen Anamarija Lampič fikk store problemer med skiene under dagens Tour de Ski-etappe. Video: NRK Vis mer

- Jeg må kjenne hvordan det kjennes ut på distanse når vi får flere distanserenn på rad, sier trønderen.

- Vi får ta en vurdering etter morgendagen, både Arild og morfar har nok en mening. Jeg har nok det siste ordet, det håper jeg nå i hvert fall. De kan ikke nekte meg, det håper ikke jeg, sier Klæbo.

Klæbo er det største norske håpet i sammendraget slik det nå ser ut. Nærmest av de norske følger Emil Iversen på fjerdeplass, 45 sekunder bak. Foran der ligger de to russerne Ustjugov og Bolsjunov.

- Han kan vinne, men det kan mange ennå. Jeg har ikke noe klart svar på hvordan han vil fungere på siste etappen, det har han jo aldri prøvd seg på, sier Monsen om Klæbos sammenlagthåp.

Kamp om sekunder

Bolsjunov tapte verdifulle sekunder til rivalene i toppen på sprinten, og russeren har nå lagkamerat Sergej Ustjugov som favoritt. Av nordmennene er det nettopp Klæbo han frykter mest.

- Det ser ut til å være Klæbo kommer til å være best. Definitivt er han en motivasjon, men akkurat nå er det få muligheter til å kjempe mot hverandre. Jeg er bedre på distanse og han er bedre i sprint, sier russeren.

Til dagens 15 kilometer er det spådd et voldsomt snøvær i Oberstdorf. Klæbo sier han forventer en tøffere etappe enn mange har trodd og at han er nødt til å kjempe om bonussekundene

- Det er tolv sekunder til Ustjugov og tjuefem til Bolsjunov og det er ikke mye. Jeg må være med hele veien, hvis jeg skal være med og kjempe her, så får jeg bare ta det som kommer.