Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Amerikanerne har aldri sett maken

Klæbos morfar vekker oppsikt i USA: - Hva er det dere gjør i Norge?

Johannes Høsflot Klæbo og morfar og trener Kåre Høsflot får amerikanerne til å rette blikket mot langrennssporten. Washington Posts Charles Culpepper gnir seg i øynene over gullguttens historie.

FAMILIEBÅND: Olympisk mester Johannes Høsflot Klæbo blir dratt opp på tribunen av bestefar Kåre, mora Elisabeth Høsflot Klæbo samt søskenbarn og venner . Relasjonen mellom langrennsesset og morfar Kåre Høsflot ekker oppsikt i USA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FAMILIEBÅND: Olympisk mester Johannes Høsflot Klæbo blir dratt opp på tribunen av bestefar Kåre, mora Elisabeth Høsflot Klæbo samt søskenbarn og venner . Relasjonen mellom langrennsesset og morfar Kåre Høsflot ekker oppsikt i USA. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Mange vil ha det til at langrenn er en liten sport som først og fremst er stor i Norge, Sverige og Finland, men de beste historiene og de største enerne når alltid bredere ut enn som så.

Akkurat nå er Johannes Høsflot Klæbo i denne kategorien. I land som Russland, Finland og Tsjekkia blir 21-åringen stadig mer populær.

Nå er også amerikanerne i ferd med å få øynene opp for det norske langrennsunikummet og hans morfar Kåre Høsflot.

Washington Post sendte ut Charles Culpepper til herrestafetten på langrennsstadion i Pyeongchang i ens ærend for å lage en reportasje på Klæbo og hans morfar.

SHOW: Johannes Høsflot Klæbo leverte en oppvisning av ypperste merket på ankeretappen på herrestafetten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SHOW: Johannes Høsflot Klæbo leverte en oppvisning av ypperste merket på ankeretappen på herrestafetten. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Culpepper fikk se myten om vidunderbarnet realisere seg da Klæbo lekte seg med russernes ankermann Denis Spitsov og kom ensom til mål bærende på det norske flagget.

- Jeg har aldri sett det før

Dagbladet fulgte innspurten sammen med Washington Posts utsendte, som ble fra seg av begeistring av å se Klæbo briljere.

- Hvordan startet interessen for Klæbo?

- Jeg leste en sak om Norges mål om 30 medaljer i OL og syntes det var veldig fascinerende for en så liten nasjon. Da tenkte jeg: «Hva er hemmeligheten til Norge? Hva er det dere gjør?», sier Culpepper til Dagbladet.

- Så leste jeg om dette barnet, Johannes Høsflot Klæbo, som er den store stjernen, men trenes av sin morfar. Da tenkte jeg: «Hva i all verden? Jeg har aldri sett det før.» Det ble jeg veldig fascinert av.

IMPONERENDE: - Hun har dominert skisporten i så mange år. Det er så imponerende at hun stadig utvikler seg, sier den svenske langrennsløperen Charlotte Kalla dagen før lagsprint i vinterlekene. Video/reporter: Øyvind Godø Vis mer

Amerikaneren har jobbet med en rekke ulike idretter gjennom sin lange karriere, men ikke opplevd maken.

- Jeg jobber mye med tennis, og der har vi sett Williams-søstrene bli trent av sine foreldre. Jeg har sett utøvere bli trent av far, mor og onkel, men bestefar? Nei, det har jeg aldri sett før, sier Culpepper til Dagbladet.

- Jeg ble veldig nysgjerrig på hvem denne bestefaren var, og da jeg så ham gå her borte tidligere i dag, 75 år gammel, tenkte jeg: «Wow. Er han suksesstreneren til verdens beste langrennsløper?» Det er et eventyr.

Klæbo hyller morfar

På spørsmål om trener og morfar Kåre Høsflot, sier Johannes Høsflot Klæbo følgende:

​- Morfar er den samme både som morfar og som trener. Hver gang vi er sammen og prater, kommer alltid langrenn opp som et tema. Jeg er veldig glad for å ha en morfar som er en så dyktig trener, sier Klæbo.

UTFORDRING: Tidligere langrennsløper, og nå ekspertkommentator for Eurosport, Vibeke Skofterud, gir et lite innblikk i livet mellom slagene i langrennsløypa. Video/reporter: Øyvind Godø / Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

- Morfar prøver å være smart og fokusere på hva vi kan gjøre bedre. Morfar er mer en smart trener enn en tøff trener. Når jeg sier noe, hører han på hva jeg sier, så kommer vi til valg sammen.

Ga klar beskjed på videregående

Klæbo var tidlig klar på hvem han ønsket som trener.

- Da jeg begynte på videregående ble det veldig klart at jeg ville ha morfar som trener og ingen andre. Han kjenner meg godt, vet hva han driver med og har den nødvendige tilliten. Det er utrolig viktig, forteller langrennsunikummet til Dagbladet.

- Hvor mye betyr han for deg?

- For min del har det vært avgjørende å ha morfar, som har hentet meg og kjørt meg til treninger. Det viktigste er å ha noen rundt deg som har troa på deg og bare vil deg godt, enten det er foreldre eller besteforeldre. Besteforeldre kan ofte ha litt bedre tid, sier Klæbo.

- Morfar betyr alt for meg. Vi har et utrolig bra samarbeid. Han er med på mange hardøkter, stort sett alle. Sammen klarer vi å gjøre det vi planlegger. Han er veldig flink til å tilrettelegge og gjøre ting enkelt for meg.

Lillebror Klæbo: Et enda større talent

Den doble olympiske gir familien og de nærmeste mye av æren for suksessen.

- Jeg er heldig og har folk rundt meg som er flinke til å sørge for at jeg fortsatt er den samme når jeg kommer hjem, og jeg føler at det har gått bra. Selv om jeg går fort på ski, så skal jeg fortsatt være en bra fyr. Og det er det jeg får innprentet av dem hjemme også, forteller Klæbo til Dagbladet.

- Familie og venner er viktig for meg, og det er godt å ha mange rundt meg som behandler meg helt likt som før. Forhåpentligvis behandler jeg de på samme måte også.​

Kanskje får han selskap i verdenstoppen av andre familiemedlemmer innen den tid.

Hans lillebror Ola går nemlig i Johannes' fotspor og presterer faktisk bedre enn det den nåværende verdenseneren gjorde på samme alder.

- Hvor god tror du at din lillebror Ola kan bli?

- Ola går virkelig fort på ski og har hatt en veldig bra sesong så langt, og han har prestert bedre enn jeg gjorde på samme tid. Ola har så mange talenter. Det er vel musiker han ønsker å bli, så vi får se hva som skjer, sier Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

Bak spakene står morfar og trener Kåre Høsflot.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!