SJELDEN MOTGANG: Johannes Høsflot Klæbo er vant til at alt går på skinner i skisporet, men i sesonginnledningen har han møtt sjelden motgang. Foto: Bildbyrån
SJELDEN MOTGANG: Johannes Høsflot Klæbo er vant til at alt går på skinner i skisporet, men i sesonginnledningen har han møtt sjelden motgang. Foto: BildbyrånVis mer

Pellegrino og Harvey om Klæbo-motgangen

Klæbos valg før start overrasker rivalene: - Noe er galt

Sprintener Federico Pellegrino leste Johannes Høsflot Klæbos valg før kvartfinalene som et klart svakhetstegn. Alex Harvey er ikke overrasket over at Klæbo er involvert i flere uhell nå enn forrige vinter.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Helt siden Johannes Høsflot Klæbo vant sesongåpningen på Beitostølen i november 2016, har omtrent alt gått på skinner.

Ingen i langrennshistorie har noen gang hatt høyere seiersprosent i startfasen av sin karriere enn Klæbo, som forrige sesong vant både verdenscupen sammenlagt og tre OL-gull.

Så langt i vinter har imidlertid 6-ern på terningen ikke vært å se, etter at Klæbo ga bort seieren til Aleksandr Bolsjunov på sprinten i Ruka, gikk en litt skuffende 15 km klassisk, før han i går knakk staven i semifinalen.

Uhell i sprinter hører med, men Klæbo har tidligere unngått det - og neppe uten grunn. Ved å være så dominerende i felt og ofte ligge mange meter foran konkurrentene, har Klæbo justert ned risikoen og unngått uhell - slik som også Ola Vigen Hattestad var så god til i sin storhetstid.

Harvey: - Klæbo lever farligere

I sesonginnledningen har imidlertid ikke Klæbo vært like dominerende. Alex Harvey tror det gjør at risikoen for uhell øker.

FORVANDLING: Bildene av Therese Johaugs ekstreme forvandling rører svenskene. Samtidig diskuterer Tomas Pettersson og Vidar Løfshus om Johaug egentlig er en "fusker", som hun ble omtalt som i Expressen. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Jeg hørte at Calle ødela staven til Klæbo. Det ville aldri ha skjedd forrige sesong. Da var Klæbo så god at han lå ti meter foran alle andre. Da brekker du aldri staven. Nå lever han farligere, sier Alex Harvey til Dagbladet.

- Det er mulig Klæbo har en annen sesongplan og venter lenger med toppformen, men man ser at Klæbo har noen svakheter. Det er jo greit å vite om denne unike gutten.

Pellegrino leste Klæbo-svakhet

Harvey ble bare slått av toer Emil Iversen og vinner Federico Pellegrino i sprinten på Lillehammer. Den italienske sprinteren forteller Dagbladet at han så svakhetstegn fra Klæbo allerede før kvartfinalene, i kraft av nordmannens overraskende valg.

OVERRASKET: Federico Pellegrino (i midten= ble overrasket over Johannes Høsflot Klæbos valg før kvartfinalene. Alex Harvey (t.h.) tror ikke det er tilfeldig at Klæbo har havnet i uhell i år, i motsetning til forrige vinter. Foto: Bildbyrån
OVERRASKET: Federico Pellegrino (i midten= ble overrasket over Johannes Høsflot Klæbos valg før kvartfinalene. Alex Harvey (t.h.) tror ikke det er tilfeldig at Klæbo har havnet i uhell i år, i motsetning til forrige vinter. Foto: Bildbyrån Vis mer

- Klæbo er så sterk at jeg må gripe mulighetene de få gangene han ikke er på topp. Jeg skjønte før kvartfinalene at han var usikker. Jeg skjønte at noe er galt og at det ikke stemte helt som det skulle, sier Federico Pellegrino til Dagbladet.

- Hvorfor det?

- Fordi Klæbo alltid velger den første kvartfinalen. Da Klæbo droppet å bli med meg i den første kvartfinalen og i stedet gå i den andre, skjønte jeg at han ikke var i toppslag. Jeg vet også at han gikk en veldig hard kvartfinale med Bolshunov, Iversen, Halvfarsson og Brandsdal i et superheat.

DEBATT: Vidar Løfshus og Tomas Pettersson gjester Dagbladets langrennsprogram og snakker ut om tidligere feider sammen med programleder Øyvind Godø. Debatten stiger når Therese Johaug og ikke minst Petter Northug blir tema, mens Pettersson røper Sveriges spesielle syn på Heidi Weng. Video: Kristoffer LøkåsVis mer<... Vis mer

- Samtidig fikk jeg en roligere kvartfinale og semifinale. Det var en fordel for meg. Jeg var klar for å matche Klæbo i finalen på en slik dag, men det skjedde ikke. Normalt sett er Klæbo best, men han er ikke helt på topp nå. Da øker også risikoen for uhell.

- Klæbo kommer til å være rasende

Pellegrino er nemlig enig i Harveys budskap.

- Uhell er slikt som skjer i et sprintheat. Min taktikk er derfor å holde meg langt foran de andre, for å unngå stavtrøbbel. Det samme gjorde Klæbo i fjor med stor suksess. Da holdt han seg alltid unna trøbbel. Er du i toppform og i front av feltet kommer du deg så ofte unna, sier den italienske stjerna til Dagbladet.

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

- Tror du Klæbo blir sint og hevngjerrig nå?

- Han burde ikke det. Det er viktig å riste det av seg å tenke framover og bevare roen, mener Pellegrino.

Finnen Ristomatti Hakola, som ble nr. 6 i sprintfinalen på Lillehammer, tror imidlertid at Klæbo kommer til å gå rasende ut av startblokkene lørdag og søndag.

- Først skjer den flausen i Ruka og nå dette. Klæbo kommer til å være rasende de neste konkurransene. Det er bare å passe seg, sier Hakola til Dagbladet.

- Jeg er irritert og sint. Jeg hater å tape skirenn, sa Høsflot Klæbo selv i går.

Alex Harvey frykter imidlertid en annen nordmann mer på 15 kilometer fristil.

- Jeg tror Simen Hegstad Krüger vinner 15 km fri. Han er den største favoritten i mine øyne, mener canaderien, som er en het kandidat til å vinne minitouren sammenlagt.