Klager mot Gary Lineker og BBC etter hårspøk

Match of the Day-programleder Gary Lineker spøkte med frisyren til fotballekspertene Alan Shearer og Danny Murphy. Det satte flere sinn i kok.

I TRØBBEL: Match of the Day-programleder Gary Lineker, her fra da han gjestet The Jonathan Ross Show. Foto: Shutterstock.
I TRØBBEL: Match of the Day-programleder Gary Lineker, her fra da han gjestet The Jonathan Ross Show. Foto: Shutterstock.Vis mer

- Det har vært en sterk åpning på Premier League-sesongen. Til tider hårreisende, med mindre du er Alan Shearer og Danny Murphy, sa Gary Lineker på programmet Match of the Day.

Kommentaren, som skulle være et lettbeint forsøk på humor rettet mot fotballekspertene Alan Shearer og Danny Murphy - som begge har svært kort hår - har ført til at kanalen BBC nå må hanskes med flere klager.

The Telegraph skriver at Linekers spøk ikke ble tatt godt imot hos (alle) seerne, og at det fører til en intern gransking for å se om det har vært et eller flere brudd på deres egne retningslinjer.

Saken har fått mye omtale i britisk presse, og er omtalt en rekke britiske medier, som nevnte The Telegraph, The Mirror, Daily Mail og Express.

For selv om Shearer, tidenes mestscorende Premier League-spiller og tidligere Liverpool-spiller Murphy synes det var morsomt, er det ikke alle som deler den oppfatningen.

PÅ DERES BEKOSTNING: Både Danny Murphy (t.v.) og Alan Shearer, to korthårede menn, synes «banteren» fra Lineker var morsom. Foto: BBC.
PÅ DERES BEKOSTNING: Både Danny Murphy (t.v.) og Alan Shearer, to korthårede menn, synes «banteren» fra Lineker var morsom. Foto: BBC. Vis mer

- Ekstremt utdatert

En talsmann for Alopecia UK, en forening for dem som lider av hudsykdommen som kjennetegnes ved flekkvis tap av hår på hodet eller andre steder på kroppen, sier at selv om Linekers spøk sannsynligvis skulle være jovial og at det ikke var meningen å fornærme noen, at de fremdeles reagerte på det.

- Det er synd at media fortsatt bruker plattformen deres på en måte som forsterker negativiteten rundt hårtap. Vi hører mer og mer fra flere og flere menn som sliter med hårtap.

SKAPER BUZZ: Cristiano Ronaldos opptreden i denne reklamefilmen har ikke gått under radaren. Video: Shopee. Reporter: Geir Jone Karlsen. Vis mer

- Det virker som at det i dagens samfunn er mer akseptabelt å spøke om skallede menn enn å spøke om skallede kvinner eller barn. Dette kan føre til at men som lider av hårtap føler at de ikke har noe støtte når de sliter med å tilpasse seg endringen i utseendet deres.

- Vitser på bekostning av noens utseende er ekstremt utdatert, og dette inkluderer vennskapelig erting om hårtap.

Det virker som om Lineker ikke tar kritikken og klagene på alvor, dog.

Han skrev følgende på Twitter etter å ha blitt gjort oppmerksom på klagene rettet mot kommentaren hans:

- BBC har mottatt klager om vitser om å være skallet på Match of the Day (seriøst). Jeg synes det er veldig urettferdig å kalle Alan Shearer, Ian Wright og Danny Murphy for vitser.