«HJEMME» IGJEN: Ole Gunnar Solskjær ankommer The Lowry Hotel i Mancehster etter seieren mot Cardiff. Foto: NTB Scanpix
«HJEMME» IGJEN: Ole Gunnar Solskjær ankommer The Lowry Hotel i Mancehster etter seieren mot Cardiff. Foto: NTB ScanpixVis mer

Ole Gunnar Solskjærs Manchester United-debut

Klagestorm etter at han slaktet Solskjær-valget

Expressen-kommentator Noa Bachner gikk knallhardt ut mot Manchester United etter at Ole Gunnar Solskjær ble klar som klubbens nye, midlertidige manager. Hva sier han nå?

Bachner kalte Solskjærs Manchester United-jobb for «fotballverdenens største mysterium i 2018» i en kommentar fredag ettermiddag.

Bachner startet med at det er greit nok at Solskjær kjenner klubben så godt at han vet hvor nødutgangen i kantina er, men så kom mitraljøsene rettet mot klubbledelsens valg:

- At «han kan klubben» eller «vet hva det betyr å spille for Manchester United», er to av de mest meningsløse klisjeen som svirrer i den klisjérike galaksen som heter fotball, skriver Bachner.

Den svenske fotballkommentatoren var raskt ute og påpekte at det er en ganske lang vei fra Molde til Manchester United, og at Solskjærs første opphold i Premier League endte med 16 tap på 30 kamper for Cardiff.

Derfor var han, mildt sagt, overrasket over Ed Woodward og Manchester Uniteds valg.

- Jeg vet ikke nøyaktig hvordan fordelingen ser ut, men beslutningscocktailen består nok av 50 prosent romantikk, 50 prosent latskap og 100 prosent inkompetanse, skriver Bachner.

Vi lar mattekunnskapene ligge til fordel for bildet cocktail-sammenlikningen tegner for denne gang.

SOLSKJÆR: Sportsjournalist i Dagbladet, Øyvind Godø, har fulgt både nordmannens trenerkarriere og Manchester United over lang tid, og tror Solskjær har det som kreves for å lykkes i storklubben. Video. Kristoffer Løkås. Bilder: NTB Scanpix. Vis mer

Sterke reaksjoner

Nå skal ikke vi i Dagbladet komme og si at Solskjær, Ed Woodward og Manchester United motbeviste den svenske kommentatoren i går. For som det er lang vei fra Molde til Manchester United, er det en lang vei fra Cardiff til Manchester City, Liverpool og de virkelige store klubbene i Europa.

Hvor gode Manchester United er eller kommer til å bli, må vi bare la tida få hjelpe oss med å vise.

Uansett. Det er jo ganske interessant å vite hva Bachner tenker om sin egen kommentar i dag.

- Hvordan har reaksjonene vært?

- De som ikke er enige med meg er i hovedsak Manchester United-supportere, eller så har jeg fått rundt hundre e-poster fra nordmenn som har vært veldig opprørte. De har trodd at analysen min var et angrep på Norge som land og det norske folk. De har siden i går kveld utropt seier over meg (og Sverige?) siden Manchester United vant en kamp, sier Bachner.

- Solskjær blir sammenliknet med Ferguson i mange medier nå, hva tenker du om det?

- De er jo selvklart og ganske typisk etter som han er blitt rekruttert i egenskap av at han er en døråpner til en savnet og forsvunnet tid. Fotballen er generelt ofte handikappet av nostalgiske ønskedrømmer. Klubbene forsøker å finne tilbake til historiske vinneroppskrifter i stedet for å utvikle nye. Dette er ikke unikt for Manchester United, sier Bachner.

- Nostalgisk sjansespill

Den svenske kommentaren legger ikke stor vekt på gårsdagens seier mot Cardiff når han analyserer Solskjærs tid framover i Manchester United.

- Gårsdagens kamp har ikke endret mitt resonnement, som altså handler om kriteriene jeg la til grunn for signeringen av Solskjær. Det virker som at nostalgi trumfer alt annet.

Bachner fortsetter:

- Det var en imponerende seier mot Cardiff. Hele laget spilte med en helt annen selvtillit. Det kommer, i mine øyne, som en følge av at Mourinhos håndjern var borte og spillerne hadde mye å få utløp for. Samtidig var det en ganske ventet reaksjon med tanke på hvor mye uforløst potensial som har blitt maskert i løpet av Mourinhos siste periode.

Han gjentar igjen at han ville få fram hvilket sjansespill Manchester United gjorde, ikke at Ole Gunnar Solskjær er en dårlig manager:

- Solskjær er fortsatt et nostalgisk sjansespill for verdens rikeste fotballklubb, som fortsatt har 20 ligakamper igjen, en fjerdeplass å jage, et Champions League-sluttspill og FA cupen igjen å spille for. Det går ikke an å dra noen større slutninger om Solskjærs betydning etter at han har ledet laget i 48 timer. Om han lykkes bra over lang tid er det bare flaks for Woodward, som kunne ha økt sannsynligheten for å gjøre en framgangsrik rekruttering gjennom å prioritere andre punkter enn nostalgi, sier Bachner til Dagbladet.

FØR SESONGSTART 2018: I februar 2018 møtte Dagbladet Ole Gunnar Solskjær for å snakke om hvordan han ønsket at Molde skulle spille i 2018. Video: Nicolai Delebekk Vis mer Vis mer

- Uenig

Bachners kritikk er stikk i strid med hva gamle United-spillere mener. Dagbladet snakket i går med Henning Berg, Ronny Johnsen og Erik Nevland, som alle spilte med Ole Gunnar Solskjær i Manchester United.

De gleder seg til å se spillerne under nordmannens ledelse:

- Det blir spennende å se hvor mye forandring det blir i spillestilen. Mourinho mente at de ikke var gode nok til å dominere kamper og spille offensiv fotball, nå blir det forandring. Ole Gunnar har en annen filosofi. Det blir spennende å se om spillerne er gode nok til å spille god, underholdende fotball og vinne kamper, uttalte Henning Berg.

- Etter å ha sett United, spesielt det siste halvåret, så ser du at humøret på gutta har falt. Det viktigste er å få humøret tilbake. Det tror jeg kom med en gang byttet av manager kom. Solskjær må få inn spilleglede og troa på dette her igjen, sa Johnsen.

Jul med familien

Det siste Ole Gunnar Solskjær fortalte før han gikk fra Dagbladet og øvrig presse i går kveld, var at kona og de tre barna etter all sannsynlighet kom til Manchester for å feire jul.

Det blir et lite avbrekk for 45-åringen før alvoret starter igjen. Det engelske juleprogrammet er tettpakket av kamper.

For Uniteds del venter disse tre kampene før den verste juletåka har lettet.

26. desember: Huddersfield hjemme.

30. desember: Bournemouth hjemme.

2. januar: Newcastle borte.

Du kan lese mer om alle Premier League-lagenes program her.