Klaget inn Norges OL-våpen: - Ikke kjekt for konkurrentene

Triatlon-laget hadde flere nyvinninger på lager i jakten på OL-gull. Det likte rivalene dårlig.

NYTT VÅPEN: Det spørs om den nye bøylen som Olav Aleksander Bu viser fram blir lovlig i framtiden. Foto: Bjørn Langsem
NYTT VÅPEN: Det spørs om den nye bøylen som Olav Aleksander Bu viser fram blir lovlig i framtiden. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): Norge hadde tre medaljehåp når herrene var i aksjon i natt. Casper Stornes, Gustav Iden og Kristian Blummenfelt kunne alle ta medalje på en god dag.

Det endte med OL-gull til Blummenfelt etter en maktdemonstrasjon av de sjeldne.

Triatlon består som kjent av svømming, sykling og løping. Det handler om å utføre øvelsene på kortest mulig samlet tid. OL-distansen er 1500 meter svømming, 40 kilometer sykling og 10 kilometer løping.

Det er små marginer i sporten, og landslagsutøverne nyter godt av ekspertisen til elitetrener og idrettsforsker Olav Aleksander Bu, som gjerne omtales som «hjernen» i det norske laget.

- Det var veldig hyggelig sagt, iallfall, sier Bu til Dagbladet med latter i stemmen etter å ha blitt omtalt med de ordene før start.

Norges eneste kvinnelige triatlet i Tokyo, Lotte Miller, bruker større ord når hun skal beskrive Bu, som setter av flere uker i strekk til å hjelpe utøverne.

- Han har vært en gudegave. Ingen har gjort så mye for laget som han. Vi har en x-faktor i laget, sier Miller til Dagbladet.

I denne artikkelen forteller Bu litt om det som kan ha vært nøkkelen til Blummenfelts gull.

- Det er Kristian som først og fremst gjorde jobben i dag, han gjorde virkelig en fantastisk jobb og åpnet opp en luke på løpingen som var rå på slutten, men selvfølgelig, dette er en marginsport. Det er små marginer, og det å vite at du har marginene på din side, er en kjempefordel fysiologisk og psykologisk, sier Bu til Dagbladet etter seieren.

På forhånd var det mest snakk om de mye omtalte sykkelbøylene, som Bu snakker mer om lenger ned i saken. Bøylene er helt innenfor det som er lovlig når det kommet til regelverket.

- Når konkurrentene ser det, og faktisk reagerer på det og begynner å klage det inn - det var en egen delegasjon som kom og sjekket syklene våre i forkant av konkurransen i går - og når det går gjennom og du står på startstreken med utstyret fortsatt, så er det ikke noe kjekt for konkurrentene selvfølgelig, sier Bu til Dagbladet og TV 2.

Så går vi over til det Bu sa i forkant av gulløpet, om de teknologiske nyvinningene:

Revolusjonerende bøyle

Det er stekende varmt og hele triatlon-laget møter norsk presse i det som kalles «mixed zone» i OL-landsbyen. Utøverne går fram og tilbake mellom selfiestengene, bak røde merker på gulvet som viser hvor de skal stå for å holde den obligatoriske avstanden på to meter.

Bu har med seg en bag med saker og ting, og er ivrig når han forteller om innholdet.

- Det som er, er at OL handler om å forberede seg best mulig og kanskje egentlig prikke inn alt fra utstyr til forskjellige ting. En av de tingene vi har gjort, er å lage en ganske spesiell tempobøyle, sier Bu og griper etter en sort gjenstand i sekken, som han løfter opp før han fortsetter:

IVRIG: Olav Aleksander Bu viser fram det han har i bagen. Foto: Bjørn Langsem
IVRIG: Olav Aleksander Bu viser fram det han har i bagen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det som er regelen i triatlon, er at du ikke har lov til å ha bøyler som stikker lenger fram enn bremseholderne på sykkelen. Men det er ingenting som hindrer deg i å stikke hendene lenger fram, om du vil det. Men ulempen med å gjøre det på en vanlig tempobøyle, er at du ikke har noe å holde i.

Bu legger bøylen under den ene armen og viser hvordan utøverne kommer til å ligge i sykkelen.

- Så det vi har gjort, er at vi har laget en veldig aerodynamisk bøyle som gjør at du kan legge deg ned i full TT-posisjon, og dermed få jobbet med åpen hofte, god kraft og ikke minst er ting veldig aerodynamisk, sier Bu entusiastisk.

Ifølge ryktene skal rivalene til de norske utøverne være veldig nysgjerrige og misunnelige på nyvinningen.

Spesialdrakt

Og det stopper ikke der. Bu viser fram den hvite landslagsdrakta, som med det blotte øyet ser helt vanlig ut.

- Vi har utviklet en drakt, for det blir jo det varmeste OL i historien. Så en av de tingene vi har brukt tid på, er å lage en drakt som har veldig gode egenskaper for å kvitte seg med varme, sier Bu.

KVITTER SEG MED VARME: Olav Aleksander Bu viser fram drakta, som Kristian Blummenfelt ved siden av skal bruke. Foto: Bjørn Langsem
KVITTER SEG MED VARME: Olav Aleksander Bu viser fram drakta, som Kristian Blummenfelt ved siden av skal bruke. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Forskjellen mellom den og de draktene som en del av konkurrentene bruker, som vi har sett litt på, er at vi har valgt å ofre noe. Vi gjorde en testing på hydrodynamikk, og da ser vi at den gevinsten vi får ved å forbedre de hydrodynamiske egenskapene på drakta er så liten, at det er vanskelig å aktivisere, sier Bu videre og fortsetter:

- Men fordelen vi har på varmegenskapene fra den drakta i forhold til en drakt som er hydrooptimalisert, er over 105 prosent bedre egenskaper for å hjelpe med nedkjøling.

Spesialbriller

Før Dagbladet rekker å stille oppfølgingsspørsmål rundt dette, er Bu på nytt nedi bagen sin. Denne gangen finner han fram noen uvanlige briller.

- Vi har ganske lang reiseavstand fra Europa, så vi har noen spesielle briller som filtrerer ut blått lys. Det bruker vi på kveldstid. Nå går sola ned 18.52, så hvis vi skal begynne å snu døgnet en time eller halvtime, så tar vi disse på én time før sola går ned, for å filtrere ut blågrønt lys, sier Bu og fortsetter:

- Det som skjer da, er at kroppen begynner å frigjøre melatonin på et tidligere tidspunkt, du blir mer trøtt og kommer lettere inn i en søvnfase. Når du står opp om morgenen, vil det gradvis bli mørkere og mørkere og da er det viktig å få inn det lyset som gjør at du kvikner til. Da har vi noen briller som vi tar på oss på morgenen.

INGENTING ER TILFELDIG: Olav Aleksander Bu viser fram brillene som brukes om morgenen. Foto: Bjørn Langsem
INGENTING ER TILFELDIG: Olav Aleksander Bu viser fram brillene som brukes om morgenen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Lille ekstra

Brillene er utstyrt med ledsensorer som produserer det lyset som er med på å stoppe melatoninproduksjonen.

- Vi snakker optimalisering. Det er ikke revolusjonerende, det er ikke slik at du står opp om morgenen og tenker: «Oi, nå var jeg kvikk og rask», men det er det lille ekstra som skal til, sier Bu.

I tillegg bruker de temperaturpiller for å måle alt fra kjernetemperaturen til hvor hardt utøverne klarer å presse seg og prestere under forskjellige forhold.

- Å ha ett program og tenke at det funker for alle, det funker ikke på dette nivået her, spesielt ikke når det er snakk om prosenter, sier Bu.

Etter åtte og et halvt minutt vinker Norges presseattaché at det er på tide å runde av. Dagbladet stilte totalt ett spørsmål, og rekker så vidt et til:

- Kan vi si at det er Norges hemmelige våpen du har i sekken din?

- Noe av det, ikke alt, sier Bu med et smil, før han går videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer