Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klamrer seg til makta

LAUSANNE (Dagbladet): - Jeg er president - jeg er tre ganger valgt av IOCs medlemmer, sa Juan Antonio Samaranch (78) i går kveld. På oppvaskens dag, tvunget til å gjenta sin egen ansvarsfraskrivelse for tredje gang i løpet av 25 minutter, var han tydelig irritert over maset. Men det kan han leve med - det er IOC han ikke klarer seg foruten. Og nettopp derfor klamrer han seg til makta.

Juan Antonio De Olympiske Leker Samaranch så planeten Tellus i CNN-øyet da han i går kveld klokka 19.00 møtte verden i nerver og blå dress. Tydelig beklemt, og fullstendig klar over ansvarsspørsmålene som måtte komme, begynte han med Good evening, og følgende:

- Først vil jeg uttrykke min dypeste unnskyldning - til idrettsutøverne, innbyggerne i Salt Lake City og Utah, den globale olympiske familie og til de millioner av mennesker verden rundt som tror på lekene og de høye verdiene lekene representerer. Min unnskyldning går på de handlinger enkelte IOC-medlemmer gjorde da de forbrøt seg i forbindelse med søkerprosessen for vinterlekene i år 2002.

Og:

- Jeg er oppriktig skuffet at IOC-medlemmer har vært involvert i de sakene som er avdekket, og jeg er dypt lei meg over deres oppførsel.

To dager hadde Juan Antonio Samaranch brukt til å finforme denne innledningen. To dager under beleiring av klodens medier. Og da tida for pressekonferansen nærmet seg, og vi var drittlei av å se Tomba kjøre sine Calgary-svinger, Mark Spitz bade i München og Katarina Witt danse med tekstiler, ble det kaos. Fordi auditoriet - der OL-historien skulle snakkes og forklares - var for lite.

Skittentøyvask

Langt under halvparten fikk sitteplass for øyenkontakt med den mektige. Vi andre ble stående blant Lillehammer-vetter og gamle hoppski. Og deriblant minst 30 TV-stasjoner i transpirerende uro. Det eneste de kunne gjøre var å fotografere sine TV-bilder - fra TV.

Etter den offisielle unnskyldningen falt skittentøyvasken ut av maskinen. Eksekutiv-olympisk ren etter to døgn på 90 grader, men langt fra kritthvit. For Samaranch, som organisasjonens øverste ansvarshavende, og de neste OL-arrangørene i Sydney og Salt Lake City, ble knapt rørt.

Deres iver etter å få lekene, og deres løse omgang med gavesjekker, studieplasser og gud veit hva, ble bare luftet og strøket glatt på bakrommet.

- Lekene i år 2000 og 2002 går som planlagt, sa Samaranch og slo en finger i bordet. Det var liksom noe endelig ved det. Hvilket betyr at man fra denne dag - for etterforskingen pågår fortsatt for fullt - stort sett kan avdekke hva man vil. Uten at det vil å konsekvenser for arrangørene.

Konsekvenser får det derimot for de uprofesjonelle og dårete griske IOC-medlemmene i korrupsjonsskandalens midte. Når IOC treffes i samlet flokk 17. og 18. mars, vil seks av dem møte sitt olympiske målsnøre. Tre av de 14 anklagede har allerede gått av, en er død, tre skal etterforskes videre og en ender opp med advarsel. Men for de seks siste er det ingen vei utenom.

Sparkes ut i skammen

Med to tredjedels flertall - fordi Samaranch ber om det - vil IOC-sesjonen sparke dem ut i skammen.

- Jeg vil takke de som har gått av fordi de valgte den ærefulle veien ut, sier Samaranch til de smarte.

Og til de sta og dumme - som sier de vil slåss med nebb, klør og sikkert også skittkasting for å bevare sine posisjoner - sier han:

- Dere har gjort stor skade på de olympiske idealer. Det beste dere kan gjøre for den olympiske bevegelsen er å akseptere deres skjebne.

Det beste Samaranch kunne gjøre var å love bot og bedre tider. Han håper gårsdagens beslutninger vil vise at IOC nå demonstrerer at noe liknende aldri vil skje igjen. Og for å sørge for det skal søkerprosessen fram mot vinterlekene i 2006 reformeres.

Det blir innstramninger i reisevirksomheten. Blant annet blir det ikke godtatt å motta overdreven gjestfrihet som gjentatte besøk til søkerbyen. Heretter skal også en valgkomité bestående av sjefen sjøl uten stemmerett, åtte IOC-medlemmer og tre utøvere - og ikke hele laget med IOC-medlemmer på jordomseiling - plukke ut den best kvalifiserte søkeren uten overdådig traktering og dype lommer.

- Vi skal klare det, sier Samaranch. - Det har vært en vanskelig tid, men vi skal klare det. Og til slutt vil jeg nok en gang be om unnskyldning overfor den olympiske familie for alle disse bekymringene som har dukket opp de siste månedene.

- Det skulle aldri skjedd. Jeg er lei meg.

TOK IKKE ANSVARET:</B> Juan Antonio Samaranch beklaget på vegne av IOC - men hans egen stilling er foreløpig ikke truet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling