Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klanen ber medlemmene boikotte TV 2 og Max

- Hva du enn gjør: Ikke se Tippeligaen på TV hjemme!

PÅ KRIGSSTIEN: Klanen og Norsk Supporterallianse ruster til krig etter bekreftelsen om at neste års eliteserie byr på en ekstra hverdagskamp i uka. - Sabler og kniver slipes i jula og framover mot sesongstart, skriver Klanen på sin hjemmeside. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
PÅ KRIGSSTIEN: Klanen og Norsk Supporterallianse ruster til krig etter bekreftelsen om at neste års eliteserie byr på en ekstra hverdagskamp i uka. - Sabler og kniver slipes i jula og framover mot sesongstart, skriver Klanen på sin hjemmeside. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag presenterer NFF spilleplanen for Tippeligaen i 2011, men allerede før den er på bordet er enkelte supportergrupper på krigsstien.

Høyest roper Klanen, etter at det i går ble endelig kjent at det som før var lørdagskamp på NRK blir fredagskamp på Max. Supporterne var bare positive til en fredagskamp dersom den erstattet TV 2 Zebras mandagskamp klokka 19, fordi de ønsker seg færrest mulig kamper på hverdager. 

I en åpent brev på klanen.no skriver talsmann Christian Kjellsen at «sabler og kniver slipes i løpet av jula og framover mot sesongstart» - samtidig som han oppfordrer medlemmene til boikott av betalingskanalene som har rettigheter til Tippeligaen.

- Avbestill TV 2 Sumo, TV 2 Sport eller annen betalingskanal som sender Tippeligaen. Gå heller på pub hvis du ikke kommer deg på bortekampene. Kjøp sesongkort til hjemmekampene. Du får halvparten gratis. Kanskje du til og med kan spleise med naboen eller kollegaen. Hva du enn gjør: Ikke se den på TV hjemme!

Kjellsen ber også alle i Klanen om å avstå fra å stille opp til intervju for TV 2 eller Max.

- Vi kommer ikke til å stille opp for å bidra til deres ødeleggelse av stadionfotballen, skriver han.

- Piss og forbannet løgn
Det har ligget i kortene en god stund at lørdagskampen kom til å bli fredagskamp, men det som virkelig hisset opp supporterne var en pressemelding i går, hvor NFFs informasjonssjef Svein Graff uttalte at «Norsk Supporterallianse (NSA) foretrekker fredag som spilledag blant hverdagene».

Det er en sannhet med betydelige modifikasjoner, hevder både Klanen og NSA.

- Svein Graff greier å lire av seg noe svada om at dette passer supporterne også. Nei Graff (du vi en gang kalte Svein): Dette er piss og forbannet løgn og du vet det jævlig godt. Fredag som mulig alternativ til mandag var det vi supporterne så på som en mulighet, skriver Kjellsen.

I går sendte også NSA et brev til Graff der de reagerte på ordlyden i pressemeldingen.

- Det stemmer at norske supportere tror fredag kan være en bedre kampdag enn mandag, men vi er overbevist om at det ikke er gunstig å bytte ut en helgedag med en ukedag. I et møte med representanter fra TV2, NRK og deg selv, fikk Supporteralliansen anledning til å ytre seg om frustrasjoner og utfordringer ved medieavtalen som regulerer norsk toppfotball. Det er her idéen om fredagskamper stammer fra, men i en helt annen sammenheng enn det opprinnelige forslaget, skriver de.

Og fortsetter:

- Spørsmålet vi stiller oss er hvorfor fredager blir presentert som et alternativ Supporteralliansen er positive til, når vi ved gjentatte anledninger har presentert det som et alternativ for dagens ordning med de forhatte mandagskampene? Er det slik at en tilskuer er mer verdt for norsk fotball, hjemme fra sofakroken, enn en som løser billett? Ønsker ikke både NFF, NTF og NSA flest mulig folk på tribunen?  

Sofatilskuere
Audun Kjelstrup er talsmann for NSA, og vil ikke uttale seg skråsikkert om de vil støtte opp om en eventuell boikott fra Klanen.

- Jeg kan ikke si ja eller nei på om det blir en samlet aksjon. Vi er nødt til å avvente spilleplanen og se. NSA er enig i mye av det Klanen har skrevet. Men boikott fra NSA er et såpass kraftig virkemiddel at vi ikke kan flagge det, sier han til Dagbladet.

Han forstår at aktører som har betalt i dyre dommer for rettighetene ikke uten videre kan rette seg etter supporternes ønsker.

- Vi er veldig bevisste på at det er vanskelig å endre kontraktsfestede rettigheter midt i en avtale verdt 1,2 milliarder kroner, men vi håper noen hensyn blir fulgt. Når NFF selger rettigheter til en aktør som ønsker å sende kamper på en ny hverdag, og de eventuelt ikke lytter til våre ønsker når spilleplanen blir klar, da har medieavtalen kommet til et punkt der man kan spørre seg: Hvilke tilskuere er mest verdt, de på sofaen eller de på stadion?

TV 2: - Faller på egen urimelighet
TV 2s fotballsjef Vegard Jansen Hagen forstår ingenting av hvorfor Klanen ønsker å ramme dem.

- Jeg er overrasket over at TV 2 blir dratt inn i dette. Fredagskampen bør være en sak Klanen tar opp med NFF, NTF og Max. Jeg tror de fleste ser at TV 2 er en langsiktig partner i norsk fotball som har investert tungt i å presentere produktet på en best mulig måte, ikke minst når det gjelder supporterkultur. Derfor faller en boikott av våre produkter, spesielt nå på bakgrunn av en fredagskamp, på sin egen urimelighet.

- Vi har opprettet en positiv dialog med supporteralliansen. Den forholder vi oss til og opplever som konstruktiv i forhold til å jobbe sammen til det beste for norsk fotball på både tribune og TV, skriver han i en sms til Dagbladet.

- Kunne det vært aktuelt for dere å flytte mandagskampen på Zebra til lørdag?

- Nei, mandag er et godt etablert og svært populært tilbud.

Svein Graff sendte i formiddag et svar til NSA, angående innvendingene de kom med per mail i går.

- Vi er klar over misnøyen dere har kommet med rundt mandagskamper, men her må vi skille ulike forhold: Mandagskampen er etablert i Tippeligaen, og en del av TV 2s rettigheter. Dersom vi skal klare å selge rettighetene med en struktur som er interessant for kjøperne må vi operere med flere kampdager. Dette er ikke unikt for Norge. Nå er vi midt i en rettighetsperiode, og p.t er det ikke tema å fjerne mandagskampen. Dette har vi også kommunisert tidligere, heter det i e-posten.

Kan bli tirsdagskamper også
TVNorge, som står bak nykanalen Max, sier de setter pris på engasjementet fra supporterne.

- Vi skal selvsagt snakke med supporterne for å finne gode løsninger. Vår ambisjon er å lage en festkveld både på stadion og på tv-skjermene, sier administrerende direktør i TVNorge, Harald Strømme, til Dagbladet.

Han mener det er en stor fordel for Max' fotballfredager at folk også møter tallrike på stadionene.

- Vi tror dette blir et veldig bra produkt begge steder, vi er veldig klare over at det ikke blir god TV uten liv på tribunen. Jeg tror vi og supporterne har sammenfallende interesser. Vi vil skape fotballfest på fredager, og da må vi ha med supporterne, sier Strømme.

- Kan det også bli tirsdagskamper på Max?

- Jeg vil ikke spekulere i alternative dager. Det er fredag som er bestemt. Av 30 kamper vil over 20 gå på fredager, og så er det noen runder som er spesielle og ikke går på fredager, som 16. mai. Men vi vil bygge fredag som en spennende fotballkveld, både på stadion og på tv. Det har de lykkes med i mange andre land, og det tror jeg vi skal få til i Norge også.

• NFFs informasjonssjef Svein Graff var i formiddag opptatt med å sende ut spilleplanen for 2011, og var først tilgjengelig for kommentar seinere på dagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!