Klanen dropper julegavene

Klanlederne Gjermund Nordtug og Jon Simon Grue er hellig overbevist om at Klanen vil makte å skaffe to millioner kroner til sitt elskede Vål'enga innen neste tirsdag.

- Det blir dårlig med julegaver til den nære familie i år. Penga går til Enga, sier Gjermund og Jon Simon til Dagbladet.

Av de seks millionene Vålerenga er nødt til å hoste opp, har Klanen gitt beskjed om at de skal klare å samle inn to.

I løpet av en time etter kampen mot Sandefjord skrev klansmedlemmer og andre fans under på bindende løfter for en halv million kroner.

- At så mange evnet å se framover midt i seiersrusen, var stort. Folk forlot Valhall i en slags euforisk rus og tegnet seg villig vekk, sier Gjermund og Jon Simon.

Man kunne velge mellom å binde seg for fem hundre, tusen, to tusen og fem tusen kroner.

- De fleste tegnet seg for 500, men overraskende mange valgte høyere beløp. Så mange som 40 mennesker lovet å gi fem tusen.

Gapestokker

At alle virkelig gir hva de har lovet, holder Klanen streng justis med:

- Vi bruker alle de offentlige gapestokker vi har tilgjengelig mot dem som ikke holder ord.

Sjøl er Jon Simon for tida arbeidsledig og tør ikke love mer enn totusen. Gjermund gir femtusen.

Vi møter de to Klan-styremedlemmene hjemme hos Jon Simon dagen derpå. VIF-direktør Kjetil Siem kommer også innom. Han har personlig signert for fem tusen kroner.

Men den man elsker, tukter man også. I alle fall gjør Klanen det:

- Flere i klubbledelsen, deriblant Kjetil Rekdal, framstiller situasjonen altfor rosenrødt. Dette kan medføre at mange tilhengere, både i og utenfor Klanen, slår seg til ro og tror at Vålerenga er berget. Sannheten er en helt annen, mener talsmann Gjermund Nordtug.

Ikke rosenrødt

- Sannheten er at Vålerenga risikerer å miste profflisensen neste tirsdag. Og selv om vi skulle overleve, vil neste år bli en like stor prøvelse. Vi må innse at Vålerenga-lederne kanskje ikke har de kvalitetene som skal til for å styre en bedrift med 20- 30 millioner kroner i omsetning.

Direktør Kjetil Siem sier dette om kritikken:

- Personlig har jeg ikke framstilt situasjonen som rosenrød. Men når gammel gjeld plutselig slettes, slik at det bare gjenstår å hente inn ti prosent i stedet for hundre - kan selvsagt noen hver bli fristet til å male over med rosa. Vi er innforstått med at kampen overhodet ikke er over.

- Hva med Klanens bidrag?

- Jeg har sagt det før og kan godt gjenta det: Uten Klanen hadde ikke Vålerenga vært Vålerenga. De er ikke bare klubbens sjel - de er faktisk også en viktig del av merkevareverdien til Vålerenga, sier Kjetil Siem til Dagbladet..

PENGA TIL ENGA: Klanlederne Gjermund Nordtug (midten) og Jon Simon Grue har stilt seg i spissen for å samle inn to millioner kroner til klubben. Det setter selvsagt VIF-direktør Kjetil Siem stor pris på. - Jeg har sagt det før og kan godt gjenta det: Uten Klanen hadde ikke Vålerenga vært Vålerenga, sier Siem.