Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klanen raser, skriver brev og ber Morten P ta seg ei bolle

1. april kritiserte jeg Klanen i spalta mi i Dagbladet. Nå får jeg svar på tiltale.

KLANEN SVARER MORTEN P: - Er du bare en nyttig idiot for folk som vil Klanen til livs? spør Klanen i et åpent brev til Dagbladets Morten Pedersen. 
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
KLANEN SVARER MORTEN P: - Er du bare en nyttig idiot for folk som vil Klanen til livs? spør Klanen i et åpent brev til Dagbladets Morten Pedersen. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Åpent brev til Morten P: Ta deg ei bolle
Klansstyret (7. april 2011 13.24)
NÅR VI SÅ seriøsiteten i påstandene du kom med fredag 01.04 både i avisen og under fotballsendingen på Max samme dag, var det vanskelig å se om de fortjente noe motsvar eller ikke. Vi kom til at det er mange (ikke bare deg) som har problemer med å skille snørr og barter, og at derfor er på sin plass med noen tanker fra vår side også.

DINE PÅSTANDER HAR liten rot i virkeligheten, det er i grunn slik at man lurer på hva din agenda egentlig er? Var det for lite bråk og uro i fjor slik at du ikke kunne sitte der å synse, eller er du bare en nyttig idiot for folk som vil Klanen til livs? "Klanen må temmes", sier du - og uttrykker stor bekymring over at Klanen av og til bruker bluss uten tillatelse. Det var èn episode i fjor, som medførte en bot på 35.000 kr. Du unnlater å nevne alt arbeidet vi i Klanen har lagt ned for å endre regelverket slik at dette kan gjøres lovlig, mens det er NFF som har vært bremseklossen i denne prosessen. Ei heller legger du vekt på at selv om Klanen ikke var de som blusset, så tok folk ansvar for å få samlet inn disse pengene — nettopp fordi alle er enige om at klubben IKKE skal lide økonomisk for hva enkeltindivider i Klanen eller andre Vålerengasupportere foretar seg. Altså: Dette skjedde på vår tribune. Det var ikke organisert av Klanen. Allikevel tok vi et visst ansvar for det som skjedde. Hadde du vært så velinformert som du forsøker å gi inntrykk av så hadde du visst både dette og annet om arbeidet vi legger ned rundt dette.

FOR Å TA dette med bluss litt lengre: Hvis du er så bekymret for bruk av bluss i Norge så bør du kanskje bidra til at din avis og dine kolleger i bransjen forøvrig IKKE bruker bilder av bluss for å selge sitt produkt? Et eksempel:TV2 bruker ofte bilder av bluss i sine reklamesnutter for å promotere sine fotballsendinger, og tro det eller ei: Det skaper faktisk forventninger om at det kan skje på tribunene! I sangen som TV2 har spikra sammen for å selge seg inn til folket så bruker de hva? Jo, ganske riktig - de bruker bilder av blussingen på Åråsen. Vi skulle kanskje bedt Tv2 om å betale denne boten siden de bruker den for å selge sitt produkt. Klanen lager stort sett alltid god stemning og skaper en flott ramme rundt kampene, noe de fleste setter pris på. Det hender at vi ikke gjør alt helt riktig, det er kanskje prisen for å ha en så stor og fargerik supporterskare, men vi tror det hadde blitt kjedelig på Ullevål om vi satt oss ned og blei stuereine! I disse tider sliter de fleste klubber med synkende oppslutning på kampene. Derfor er det meget viktig å ikke prate produktet ned. Norge er kanskje det landet i verden det er tryggest og triveligst å gå på fotballkamp.

DETTE LEDER TIL nok et poeng: Det virker som om du eller de som har diktert deg ikke liker hvordan vi håndterer såkalte casuals. "Rydd opp!" sier du, selvfølgelig uten å komme med eksempler på hva som burde gjøres. Du gir også et inntrykk av at dette er et kjempeproblem: Det er det definitivt ikke, det har aldri vært tettere samarbeid mellom klubben, politiet og Klanen enn nå! Det som eventuelt skremmer bort tilskuere og sponsorer er sånne som deg, dere i media elsker å skape et bilde av at dette er et kjempeproblem, noe det altså ikke er. Vi i Norge er i en unik situasjon! Det er ikke bråk på eller utenfor arenaene. Bare en kjapp tur over grensen viser en helt annen hverdag. Vi tror på dialog og samarbeid, og det finnes ingen andre steder i Europa det er mindre bråk enn i Norge.

TILFELDIG? NEPPE, MEN det er sikkert et nederlag å innrømme at folk som jobber gratis og frivillig klarer det profesjonelle i andre land sliter med å oppnå. Et lite tips, hvis du som oss ønsker flere folk på kamp: Hvorfor ikke angripe det enorme sikkerhetsnivået som på ingen måte står i stil til trusselsnivået her i Norge? Det å bli behandlet som en kriminell når man bare er ute for å se en skarve fotballkamp er faktisk direkte utrivelig. Dyrt for klubbene er det også.

VI SUPPORTERE BLIR ikke skremt, men vanlige tilskuere kan fort velge å bli hjemme, og det er ikke norsk fotball tjent med. Det hjelper heller ikke at du og andre presenterer det å gå på fotballkamp som direkte farlig! Vi har forresten sett langt flere slagsmål på konserter enn vi har sett på fotballkamper i Norge — hvor er breisida mot de store konsertarrangørene? Vi håper at dine uttalelser ikke har skremt folk fra å gå på kamp, det er dessverre mange som tror på alt som blir sagt og skrevet av journalister. De fleste som skriver om fotball er (og takk gudene for det) dog ikke marionetter med en skjult agenda. Hvis det er noe som skader Vålerenga så er det uttalelser som ikke har rot i virkeligheten, men sannheten selger sjelden aviser eller tv - din troverdighet er uansett en saga blott.

TIL DERE ANDRE: Kom på Ullevål og se hvor farlige og utemte Klanen er sjæl, det er mulig dere overlever. Eller aller helst: Kom og se på vårt fantastiske fotballag!

På vegne av klansstyret,

Alle i klansstyret.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media