Klanen skiftet mening om supporterprotesten

Holder Lyn-hatet inne likevel.

(Dagbladet.no): Førstkommende serierunde har Norsk Supporterallianse (NSA) planlagt store supporteraksjoner på alle Tippeliga-arenaene i Norge.

Planen er at supporterne skal lage mye liv og røre fra tribunen før kampstart, men at tilhengerne «setter seg ned og holder kjeft» de første 15 minuttene av kampen.


Men Vålerenga møter Lyn til hatoppgjør på Ullevaal på mandag, og det fikk Klanen til å tenke seg om to ganger før de ble fullt ut med på denne aksjonen.

Opprinnelig ble det uttalt fra Klanens side at de støttet aksjonen, men at de verken så det som hensiktsmessig eller realistisk at tusener av Vålerenga-fans ville holde kjeft i et kvarter mot erkerivalen fra Oslo Vest.

NFF-krangel skiftet Klanens mening

Dagbladet.no skrev i går om protestaksjonen Eurostand 2008, der de norske hovedpunktene er sittekravet, billettpriser og faste kampttider.

- Vi hadde i utgangspunktet ikke planlagt å aksjonere så voldsomt, for en slik stille-aksjon er et sterkt virkemiddel, og forholdene har ikke vært så ille i Norge, sier Klans-talsmann Christian Kjellsen til Dagbladet.no.

Men NFFs nylige landskampkrangel med NSA endret den oppfatningen. Supporterorganisasjonen mottok tidligere i år et brev fra NFF der det sto det at supporterne ikke fikk lov til å stå under landskampene, og ble truet med inndragelse av billettene.

Klanen skiftet mening om supporterprotesten

- Det som skjedde mellom NFF og NSA gjorde at vi måtte revurdere hele situasjonen, det tydeliggjorde hvilke konflikter vi fort kan stå overfor, sier Kjellsen.

Han mener at selv om forholdene for supporterne ikke er så ille i Norge som de er i flere andre europeiske land, er det viktig å markere solidaritet, og være med på å hindre at utviklingen går i feil retning også her til lands.

- Vi ser jo at dette er kommunikasjon som gjerne kommer fra UEFA ned til NFF og etter hvert rammer norske supporterklubber. Ett eksempel på utviklingen er det som skjedde da vi skulle reise til Bergen og møte Brann, og det plutselig kom krav om navnelister på de som skulle dit, nevner Kjellsen.

Vil aldri sette seg ned

Når det gjelder sittekravet er det uansett helt uaktuelt for Klanen å noensinne sette seg ned under Vålerengas kamper. Et av hovedinitiativene i Eurostand 2008 er å kjempe mot såkalte «all-seater»-stadioner.

Ifølge aksjonens initiavtivtakere argumenterer fotballederne med at sittekravet handler om sikkerhet, men «sannheten er derimot at man ønsker mer kontrollerte og sittende tilskuere, enn aktive og stående fans».

På en relativt lavt besøkt Vålerenga-kamp som da knappe 10 000 møtte opp mot Strømsgodset sist, anslår Christian Kjellsen at godt over halvparten av dem står oppreist sammen med Klanen.

- Vi er i god dialog med supporterne i Schalke 04 og Bayern München, der det er bevist at det er mulig å kombinere sikkerhet med et ståplassfelt. I Tyskland har de et regelverk der maks 20 prosent kan stå, og det fungerer - selv om vi egentlig kunne ønske oss et regelverk der maks 20 prosent kan sitte, sier Kjellsen.

FRYKTER FRAMTIDA: Klanen frykter at det fort kan bli slutt på denne type moro dersom utviklingen fortsetter i samme retning i Fotball-Europa. Til helga setter de seg ned og holder kjeft et kvarter, til tross for at erkerivalen Lyn står på motsatt banehalvdel. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
FRYKTER FRAMTIDA: Klanen frykter at det fort kan bli slutt på denne type moro dersom utviklingen fortsetter i samme retning i Fotball-Europa. Til helga setter de seg ned og holder kjeft et kvarter, til tross for at erkerivalen Lyn står på motsatt banehalvdel. Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer

Han legger til at dette blir en viktig sak for Klanen når byggingen av en ny Vålerenga-stadion eventuelt kommer i gang.

- Vi har jobbet med dette i lengre tid, og har fulgt nøye med på eksempelvis Stand Up Sit Down-kampanjen i England, forteller klanstalsmannen.

Korttenkt flytting av TV-kamper

VIF-supporterne ser i tillegg diskusjonen om spilletidspunkter som en spesielt aktuell problemstilling. Uforutsigbar flytting av kamper av hensyn til TV gjør det vanskelig for bortesupporterne å planlegge reiser.

- Flytting av bortekamper noen få dager før avspark er så utrolig dumt og korttenkt av NFF og TV 2, og skaper helt krise for oss som gjerne er 5-600 som tar turen når Vålerenga spiller borte, sier Kjellsen til Dagbladet.no.

Klanen hadde allerede planlagt å stille med bannere, men nå kommer de altså også til å stille seg helhjertet bak den mer aktive delen av aksjonen - og sitte ned og holde kjeft de første 15 minuttene av første omgang mot Lyn.

- Når det kommer et såpass godt og samlet initiativ fra NSA, må vi være med på det. Det er jo også viktig at Bastionen kommer til å gjøre det samme, sier Kjellsen.

Så gjenstår det å se hvor lenge det forblir stille dersom nullen sprekker før kvarteret er gått på Ullevaal.

BASTIONEN BIDRAR: Heller ikke Lyn-supporterne i Bastionen kommer til å skape liv og røre det første kvarteret i kampen om Oslo.
EKSEMPEL: Hjemmearenaen til Schalke 04 trekkes fram som bevis for at det er mulig å kombinere sikkerhet med et ståplassfelt på stadion.
FLYTTET FESTKVELDEN: HamKam- og Strømsgodset-supporterne demonstrerte i mai, da 16. mai-kampen mellom de to lagene ble forskjøvet tre dager.