Klanens gullkjøp

Før sesongen bidro Vålerenga-klanen til å kjøpe Daniel Fredheim Holm (18) til klubben. I går ble spissfunnet matchvinner.

ULLEVAAL (Dagbladet): Da Fredheim Holm kom til Vålerenga i januar, var det tidligere formann John H. Nordbrekken og Morten Wivestad som eide unggutten. Men da Nordbrekken ble valgt inn i styret i fotballforbundet, solgte han sine 45 prosent til Vålerenga, som betalte med de to millionene klubben fikk av Klanen i fjor høst.

- Jøss, det visste jeg ikke. Men det er hyggelig, det, at det var fansen som kjøpte meg, sier Fredheim Holm til Dagbladet.

Innsamlede penger

Tidligere i vinter holdt Klanen tilbake de to millionene de hadde samlet inn til Vålerenga. Men etter et oppvaskmøte ble klubben og supporterne enige om at pengene skulle investeres i spillerstallen til a-laget.

Formelt sett eier ikke lenger Klanen Fredheim Holm direkte. Rettighetene er nå tilbakeført til klubben og et nylig opprettet spillerfond.

Vondt lår

- Dette er et bevis på at Vålerenga er i ferd med å få alle delene av klubben til å dra i samme retning. Det er veldig positivt, sier trener Kjetil Rekdal.

Han er også fra seg av begeistring over sin nye spiss.

- Han har det lille ekstra. Et godt rykk, gode finter, og en ballfølelse utenom det vanlige. Han er også god i lufta, selv om han er ganske liten av vekst, sier Rekdal.

Men det er et lite skår i gleden. Fredheim Holm brakk foten i fjor høst, og nå merker han kjøret i muskulaturen på sin venstre fot.

- Jeg slet skikkelig i dag. Det knyter seg liksom til i låret, og det er ganske vondt. Men jeg føler ikke at det hindret meg så mye, sier han.

- Selv om jeg scoret, så føler jeg at jeg spilte ganske dårlig i denne kampen. Jeg er ikke fornøyd.

Lei pappaskryt

Fredheim Holm fyller nitten til sommeren. Og i tillegg til at halvbroren Thomas Holm spiller på Vålerenga, så er pappa Paal Fredheim tidligere toppscorer og seriemester for klubben da Daniel ble født på slutten av 80-tallet.

- Ja, det er skikkelig slitsomt. Pappa er nordlending og stor i kjeften, og skryter fælt hele tida av at han var toppscorer, og vant gull. Jeg begynner å bli lei av å bli minnet om det hele tida. Det var vel i 86/87-sesongene, tror jeg.

- Du får jekke ham litt ned, da?

- Ja, det er vel bare å gjøre det samme: å bli toppscorer.

Nok et dødballmål

I går satte Fredheim Holm inn en retur i beste målsniktradisjon. Og målet kom etter dødball. Det betyr at Vålerenga bare har scoret på dødball i årets sesong.

- Grunnen er enkel. Det handler om vår egen holdning. Det er større presisjon, aggressivitet, og «guts» inne i feltet. Men, legger Rekdal tindrende klart til:

- Hvis vi bare fortsetter å score på dødballer i serien, får vi fort trøbbel. Vi er nødt til å skape sjanser og score mål på andre måter. Hvis ikke tar vi ikke mange poeng utover sommeren.

NY HELT: Daniel Fredheim Holm har toppscorergener fra faren Paal Fredheim, som var toppscorer i VIF i to sesonger på 80-tallet. Nå er det Daniel som er supporternes helt. Her jubler han sammen med Ardian Gashi etter scoringen.