Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klappet, buet, viste fingeren og snudde ryggen til

- Hadde fansen startet pipekonsert mot Jönsson ville jeg vist fingeren, sier Gunnarsson.

STIKKER TIL ROSENBORG: Jan Jönsson tok farvel med Stabæk-supporterne etter søndagens 2-1-seier mot Sandefjord. Neste sesong trener han Rosenborg - noe som har falt de ivrigste supporterne tungt for brystet. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
STIKKER TIL ROSENBORG: Jan Jönsson tok farvel med Stabæk-supporterne etter søndagens 2-1-seier mot Sandefjord. Neste sesong trener han Rosenborg - noe som har falt de ivrigste supporterne tungt for brystet. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Etter seks år i Stabæk tok Jan Jönsson søndag kveld et endelig farvel med supporterne.

Neste sesong er svensken trener for Rosenborg, et klubbskifte mange med hjertet i Stabæk har hatt tungt for å akseptere. Derfor var det ikke bare klappsalver og hyllest fra supporterne da Jönsson var ute på banen for å takke for seg.

Noen supportere snudde demonstrativt ryggen til, andre viste finger'n mens en liten gruppe valgte å pipe. Et banner med påskriften «livstidskontrakt for Janne» var hengt opp feil vei. TV 2 melder at noen skrek «Judas» mot svensken.

Leder av Stabæk Support, Dag Albert Bårnes, var blant dem som valgte stillhet som metode. Supporternes avskjed med Jönsson ble likevel hyggeligere enn han hadde fryktet.

- Jeg var veldig nervøs da vi skulle hylle ham. Det har vært mange forskjellige utsagn i forkant, og flere er skuffet og frustrerte over sesongen. Men de fleste oppførte seg utmerket, klappet høflig eller sa ingenting. Noen få kom med sterke reaksjoner. Det var ikke verdig, men samtidig er det et uttrykk for kjærlighet til fotballen. Det gjaldt gjerne de aller ivrigste, de som hyllet Janne tidligere. Men det har vært seigpining for oss, at han har hatt kontrakt med en annen klubb over så lang tid, sier Bårnes til Dagbladet.

- Jeg fikk hyggelig respons
Veigar Pall Gunnarsson sier han ville reagert kraftig dersom personene som pep hadde vært i flertall.

- Hvis supporterne hadde startet en pipekonsert mot Janne, ville jeg ha gått bort. Kanskje vist dem finger?n, sier han til NTB.

Hovedpersonen selv synes avskjeden gikk knirkefritt.

- Det var ikke vrient. Jeg fikk hyggelig respons, sier Jönsson.

Årets sesong blir Stabæks nest verste i den øverste divisjonen, bare slått av nedrykksåret 2004.

Samtidig har Jönsson utrettet store ting med bærumsklubben, som å lede dem til deres første seriegull noensinne i 2008.

- Hvordan kommer du til å huske hans tid i klubben?

BLE BARE HYLLET: Mens Jan Jönsson både fikk applaus og mishagsytringer fra supporterne, fikk Stabæk-ildsjel Tom Stenvoll unison hyllest etter sin siste hjemmekamp for klubben. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
BLE BARE HYLLET: Mens Jan Jönsson både fikk applaus og mishagsytringer fra supporterne, fikk Stabæk-ildsjel Tom Stenvoll unison hyllest etter sin siste hjemmekamp for klubben. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

- Jeg kommer til å huske ham som en redningsmann, som brakte Stabæk-eventyret videre til utrolige høyder. Jeg må innrømme å ha sunget om seriegull i alle år, men at det faktisk skulle skje hadde jeg aldri trodd. Samtidig kommer jeg til å huske ham for den usedvanlig klumsete håndteringen av saken med RBK, og den manglende forståelsen for supporterkultur, sier Dag Albert Bårnes.

- Hva legger du i det?

- Innenfor moderne fotball er det veldig mange som tenker økonomi, og det er greit at folk skifter klubb fram og tilbake, men for oss supportere som bruker masse penger på fotball og er «stucked» med én klubb, er trofasthet og lojalitet enormt viktig. Å skrive under for en konkurrerende klubb mens han jobber i Stabæk, og tro at det skulle funke og være greit, var en dårlig vurdering. Der feilberegnet både han og styret, sier supporterlederen.

Mr. Stabæk hyller Jönsson
Mr. Stabæk selv, Ingebrigt Steen Jensen, fikk inntrykk av at en stor majoritet ønsket å hylle Jönsson.

- Mitt inntrykk er at han fikk en varm og god avskjed. Ikke så ekstatisk som den kunne vært, men den var god. Det var sikkert noen som gjorde noe annet enn å klappe, men jeg så ikke det fra der jeg satt. Jeg var kjempefornøyd med det jeg så og hørte, sier han til Dagbladet.

- Var du redd for at pipingen skulle bli dominerende?

- Nei, jeg var helt sikker på at det «vanlige» publikummet ville hylle Janne, som de også gjorde. Enormt mange sto igjen etter kampen for å sette pris på ham, og jeg snakket med mange i Stabæk Support, der jeg opplevde det som at de aller fleste ønsket å takke Janne. De som var negative greide ikke å ødelegge inntrykket på arenaen. Nå har jeg ikke sett TV-bildene, men kanskje folk som så dem vil synes avskjeden var fæl. Jeg vet at noen er utrolig frustrerte, sier Steen Jensen.

- Hvis du kan fatte deg i korthet: Oppsummer Jönssons tid i Stabæk.

- Det har vært fem helt fantastiske år, og et halvkjipt år til slutt. Dessverre preger det kanskje totalinntrykket til en del mennesker. Men Janne har gjort en jobb for Stabæk som totalt sett har vært helt enestående, og tatt oss til et nivå vi aldri før har vært på. Det er det jeg vil huske ham for. I tillegg til at han er en fantastisk person, en venn, og en person som virkelig har involvert seg i Stabæk, sier han.

SLIK SÅ DET UT DA STENVOLL BLE HYLLET: Men Stabæk Support var ikke like entusiastiske da Jan Jönsson skulle takkes. 
Foto: Erlend Aas / Scanpix
SLIK SÅ DET UT DA STENVOLL BLE HYLLET: Men Stabæk Support var ikke like entusiastiske da Jan Jönsson skulle takkes. Foto: Erlend Aas / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!