- Klappskøyta kan gi OL-kaos

Løperen med den beste klappskøyta vinner OL-gull på 500 meter i Nagano. Det tror tidligere landslagstrener Hans Trygve Kristiansen. - Sprintløpene kan bli et kaos uten like hvor utstyret teller mer enn personen oppå skøyta, sier Kristiansen.

På oppdrag fra Olympiatoppen er Kristiansen prosjektleder for utvikling av ei forbedret klappskøyte for 500-meterløpere. Roger Strøm skal være forsøkskanin, og trolig blir den nye modellen testet før jul.

- Vi jobber med en mekanisme som gjør at løperen kan gå de første meterne på faste skøyter. Når farta er stor nok, kan de med en enkel bevegelse frigjøre klappskøyta - som gir størst fordel i toppfart, forklarer Kristiansen.

Han vil ikke røpe hvordan denne mekanismen fungerer.

Ingen regler

- Noen hemmeligheter må vi ha for oss sjøl.

Per i dag finnes ingen regler for hvordan klappskøyta skal se ut. Det er opp til produsentene å lage sin modell.

- Det internasjonale skøyteforbundet ligger alltid i etterkant av utviklinga. De har ingen mulighet til å endre reglementet før OL. Derfor er det viktig å lage ei skøyte som er bedre enn konkurrentenes.

Skreddersydd

- Jeg er sikker på at andre nasjoner jobber febrilsk for å lage ei skreddersydd skøyte for den enkelte løper.

- Da skal de vite at vi i Norge også er forberedt.

Kristiansen har foreløpig ingen tanker om når klappskøyta skal utløses.

- Det kan være 10 meter etter start - eller 200 meter, for den saks skyld. Vi skal finne ut hva som er optimalt. Trolig er det individuelt, sier Hans Trygve Kristiansen.

<B>THE REAL THING:</B> Under OL på Lillehammer gikk Johann Olav Koss inn til tre OL-gull på vanlige skøyter. Nå advarer tidligere landslagstrenger Hans Trygve Kristiansen mot OL-kaos.