Klar beskjed: - Da har vi mislykkes

Norsk kvinnelangrenn har måtte tåle mye kritikk den siste tida. Den nye trenerduoen Sjur Ole Svarstad og Stig Rune Kveen lar seg ikke skremme.

Klar beskjed: - Da har vi mislykkes
Publisert
Sist oppdatert

SOGNEFJELLET (Dagbladet): Mørke, regntunge skyer truer denne onsdagsmorgenen på Sognefjellet, men mellom skylaget kjempet noen solstråler seg gjennom og lyser opp fjelltoppene.

Det usikre været er et fint bilde på situasjonen i norsk kvinnelangrenn akkurat nå (akkuratnåakkuratnå). De har måtte tåle mye mørke overskrifter under og etter sesongen. Bak Therese Johaug var det få som presterte i OL, og diskusjonen om framtida og det norske generasjonsskifte, som Dagbladet slo alarm om allerede i 2018, nådde nye topper.

Etter årets sesong har både distansedronning Therese Johaug og Norges beste sprinter, Maiken Caspersen Falla, lagt opp. Ingvild Flugstad Østberg ble heller ikke tilbudt landslagsplass.

Dermed er tre vinnerkort med 122 verdenscupseire og en haug av mesterskapsmedaljer fordelt mellom seg borte fra troppen, som også har mistet trenerne Ole Morten Iversen og Ola Vigen Hattestad.

GA SEG: Trenerne Ole Morten Iversen (t.h.) og Ola Vigen Hattestad. Foto: Terje Pedersen / NTB
GA SEG: Trenerne Ole Morten Iversen (t.h.) og Ola Vigen Hattestad. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Ny duo

Men her på Sognefjellet er stemningen, som solstrålende, positiv og kaster et lys av håp. Som den nederlanske teologen Erasmus er sitert på: Tenn lys, og mørket vil forsvinne av seg selv.

Så lett er det nok ikke for den nye trenerduoen Sjur Ole Svarstad Og Stig Rune Kveen, som begge ble ansatt i vår. Det er flere brytere som må fininnstilles for at norske kvinnelangrenn skal komme tilbake på nivået vi har vært bortskjemt med under Therese Johaug og Marit Bjørgens storhetstid.

Svarstad, som jobbet med den overnevnte duoen, har med andre ord godt innblikk i den norske gullalderen og forskjellen fra da og nå. Men 40-åringen vil ikke bruke altfor mye tid på ordet utfordringer og dvele over stjernene som er borte:

- Utfordring og utforinger …

- Nå er det vel sånn at vi for første gang på ganske lenge ikke har de enerne som vi kan regne med tar en verdenscupseier nesten hver helg. Det er det faktisk lenge siden vi ikke har hatt. Det kan man kalle en utfordring, for vi er veldig bortskjemte med det, forklarer Svarstad.

FØLGER MED: Sjur Ole Svarstad jobber med å bli kjent med utøverne på elitelaget og rekruttlandslaget. Foto: Bjørn Langsem
FØLGER MED: Sjur Ole Svarstad jobber med å bli kjent med utøverne på elitelaget og rekruttlandslaget. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Han fortsetter:

- Vi vet hvor laget står, og for både trenere og utøvere er det uansett utvikling som er motiverende å jobbe med. Det må være vårt fokus. Så håper jeg at både de hjemme i sofaen, media og alle andre fortsatt skal forvente, håpe og tro på pallplasser. Vi prøver å legge lista høyt og strekke oss etter det.

Store mål

Svarstad gjør det klart at han og Stig Rune Kveen har store mål for landslaget både i år og åra som kommer:

- Selv om de beste har lagt opp, har vi elleve utøvere på et veldig høyt nivå. Hvis vi får tatt ett skritt til så kan det kanskje bli mer spennende enn enkelte frykter. Vi har heller ikke lyst til å reise oss rundt uten å kjempe om plassplasser.

Stig Rune Kveen har jobbet tett på Norges aller største langrennstrener - Petter Northug. Få vet så mye om hva som lå bak suksessen og nedturene.

Nå skal han jobbe med å sikre at norske kvinner skal greie å krige med utenlandske rivaler også til vinteren.

LEDET NORTHUG: Og nå har Stig Rune Kveen ansvaret for kvinnelandslaget i langrenn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
LEDET NORTHUG: Og nå har Stig Rune Kveen ansvaret for kvinnelandslaget i langrenn. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Det er lite tvil om at trønderen har ofret seg for sitt nye lag de første dagene. Han kommer haltende inn til intervjuet med DB, og blir mildt sagt skeptisk når han ser vi sitter i strandstolen.

- Må jeg ned i den, sier Kveen og ler oppgitt over egen kropp. Han forteller at han dundret på seg et hekseskudd da han testet ut sprintstrekket kvinnene skulle spurte på treningen.

Så innsatsen er det ingenting å si på, og Kveen har troa på det norske laget framover:

-Det er selvfølgelig kjedelig å miste Maiken (Caspersen Falla) og Therese (Johaug), men samtidig så er det en fin blanding av ambisiøse og rutinerte løpere på laget. Jeg ser positivt på framtida, sier Kveen.

BORTE: Maiken Caspersen Falla (til venstre) og Therese Johaug (tre fra venstre) ga seg på landslaget før årets sesong. Her sammen med Heidi Weng (til høyre) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: NTB
BORTE: Maiken Caspersen Falla (til venstre) og Therese Johaug (tre fra venstre) ga seg på landslaget før årets sesong. Her sammen med Heidi Weng (til høyre) og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: NTB Vis mer

Han lover også at den nye trenerduoen kommer til å bruke mer tid på følge med hva som gror i norsk langrenn:

- Vi må være nysgjerrige og ha kommunikasjon med rekrutt og de under. Det er mye spennende som skjer, og vi må følge med og bidra hvis det er noe vi kan bidra med, forklarer Kveen.

Ny filosofi

Mens det norske herrelandslaget er splittet i to lag (sprint og distanse), har de norske kvinnene alltid vært ett landslaget. Da Ola Vigen Hattestad kom inn fikk han hovedansvaret for sprinterne, men den «splittelsen» i gruppen kommer ikke de norske kvinnene til å ha framover.

- Jeg som hovedtrener føler at jeg må ha god og tett dialog med alle elleve jentene. Vi er to trenere, og vi skal ha ansvaret for alle elleve sammen. Stig Rune kommer til å være kontaktperson for noen, jeg for noen andre, men det skal ikke bli mine og dine. Da har vi mislykkes, for dette er ett lag med to trenere.

- Var det noe som ikke var gjort bra nok før?

- Nei. Jeg var på dette laget for ikke mange år siden, og jeg følte at vi jobbet på den måten da også.

Kveen er enig i Svarstads mantra:

-Vi har en plan. Vi kommer til å jobbe tett på hverandre. Vi skal følge og se alle utøverne begge to. Vi kommer til å ha et litt ekstra ansvar for halve troppen hver, men intensjonen er at begge skal snakke med alle utøverne.

Han legger til:

-Vi skal ikke ha to lag i laget. Vi har ett lag med to trenere.

Lovord

Duoen har kommet inn med energi og flere av utøveren sier at de er veldig motiverte.

At de byr på seg selv fikk Dagbladet bekreftet da vi overvar noen hurtigdrag kvinnene hadde i løypene på Sognefjellet, som slanger seg rundt fjelltoppen på 1400 meter.

Før de ni hurtigdragene samlet Svarstad hele kvinnetroppen og leverte en tordentale som nesten tydet på at det var en VM-stafett rundt neste sving.

Slike scener kommer det til å bli mye av framover, lover hovedpersonen selv. Det gleder utøverne.

SMIL PÅ LUR: Sjur Ole Svarstad gir utøverne klare beskjeder under samlingen på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem
SMIL PÅ LUR: Sjur Ole Svarstad gir utøverne klare beskjeder under samlingen på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Det virker veldig lovende. Jeg tror at det kan ha en positiv effekt. Det er forskjellige personligheter på de vi hadde nå og før. Det er positive og negative sider med begge, men det er den positiviteten og bestemtheten vi kanskje har savnet, sier Tiril Udnes Weng til Dagbladet.

Hun får støtte av kollegene på kvinnelandslaget, blant dem Ane Appelkvist Stenseth.

- Sjur Ole byr veldig mye på seg selv. Han er med og skaper en drive i gruppa. Når treneren er såpass på hugget blir du det selv også, sier Appelkvist Stenseth til Dagbladet.

FORNØYD: Ane Appelkvist Stenseth (i forkant) er glad for å ha fått Stig Rune Kveen (bakerst) og Sjur Ole Svarstad som nye trenere. Her fra en samling på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem
FORNØYD: Ane Appelkvist Stenseth (i forkant) er glad for å ha fått Stig Rune Kveen (bakerst) og Sjur Ole Svarstad som nye trenere. Her fra en samling på Sognefjellet. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Ingen kvinner

I forkant av at Skiforbundet skulle plukke ut de to trenerne ble det heftig diskutert om tiden var moden for en kvinnelig trener rundt elitelagene. Det har ikke skjedd siden Ingrid Wigernæs (94) var trener på 60-tallet.

Maiken Caspersen Falla var blant dem som ropte høyest, men sprintdronningen, som nå har lagt opp, ble ikke hørt.

Det plager ikke utøverne:

-Vi ville ikke ha en kvinne hvis det var en mann som var bedre kvalifisert. For min del bryr jeg meg ikke om det er mann eller kvinne, sier Tiril Udnes Weng.

GLAD FOR DEN NYE TRENERDUOEN: Tiril Udnes Weng. Foto: Bjørn Langsem
GLAD FOR DEN NYE TRENERDUOEN: Tiril Udnes Weng. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Det er nok mange som puster lettet ut over det, for i en periode hvor flere har sluttet, det er satt opp et utvalg som skal se på svikten i norsk kvinnelangrenn, trenger alle at utøverne holder sammen.

Der kommer duoen til å gjøre en viktig jobb, tror Ane Appelkvist Stenseth:

- Vi er i et generasjonsskifte, men da er det godt å ha to trenere som er trygge på hvor de vil og har målsettinger. Det smitter over.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer