<strong>KRITISK:</strong> Egil «Drillo» Olsen. Foto: Fredrik Hagen / NTB
KRITISK: Egil «Drillo» Olsen. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Klar beskjed om Lagerbäck

- Hvis det går dårlig i de to neste kampene mot Romania og Nord-Irland, kan det kanskje være lurt å se om vi kan gjøre et bytte.

Publisert
Sist oppdatert
  • Norge - Romania, kl. 18.00 søndag

ULLEVAAL (Dagbladet): Fotballnasjonen Norge er som en såret løve på savannen etter 1-2-tapet for Serbia i EM-playoffen torsdag.

Spillere har fått gjennomgå de siste 48 timene. Men som vanlig er det treneren som blir stilt til ansvar.

Norge skal ikke til EM-sluttspillet i 2021. Neste mulighet er VM-sluttspillet i 2022. Men dette er langt mer knalltøft å komme til enn EM, så realistisk sett er EM-sluttspillet i 2024 Norges neste mulighet til et mesterskap.

<strong>DAGEN DERPÅ:</strong> Lars Lagerbäck og Norge trente på Bislett stadion dagen etter fadesen mot Serbia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DAGEN DERPÅ: Lars Lagerbäck og Norge trente på Bislett stadion dagen etter fadesen mot Serbia. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Dagbladets kommentator, Morten P, mener Lars Lagerbäck bør gå av. Nå følger Egil «Drillo» Olsen opp:

- Hvis det går dårlig i de to neste kampene mot Romania og Nord-Irland, så kan det kanskje være lurt å se om vi kan gjøre et bytte, sier den tidligere landslagstreneren til TV 2.

Torsdagen i flomlyset på Ullevaal ble en brutal nedtur:

- Det var en blytung kveld for oss som er glad i fotball og glad i Norge. Jeg hadde trodd at Lars skulle fått til et litt mer framoverrettet angrepsspill enn det jeg så, sier Drillo.

<strong>MASSIV NEDTUR:</strong> De norske spillerne ville til fotball-EM neste sommer. Det ble med drømmen. Foto: Bjørn Langsem
MASSIV NEDTUR: De norske spillerne ville til fotball-EM neste sommer. Det ble med drømmen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Vi burde satset mer på tidligere bakrom. Vi burde satset på dueller og vinne andreballer. Vi burde jobbet i gjenvinningsfasen i større grad for å skape mer framover.

- Og, fortsetter den tidligere trenergiganten:

- Jeg hadde håpet at vi fikk en Ståle Solbakken tilbake om ikke altfor lenge.

Sistnevnte er for øvrig ferdig i F.C. København. Det ble kjent lørdag. TV 2-ekspert Jesper Mathisen kastet seg umiddelbart på Twitter:

«Der smalt det gitt! Meget overraskende. Vil han bli ny norsk landslagssjef da? Det bør i alle fall NFF sjekke ut», skriver han.

Uttalelsene til Drillo, og Solbakken-sparkingen, kaster bensin på flammene før kampen mot Romania søndag. Nå er vi tilbake i Nations League. Vinneren av gruppa - som består av Romania, Norge, Østerrike og Nord-Irland - får en ekstra mulighet til å kvalifisere seg til VM-sluttspillet i 2022.

ENGASJERT: Serbias scoring i ekstraomgangene fikk det til å koke over for John Arne Riise. Video: Rødt Kort Vis mer

Kampen mot Serbia var Lagerbäcks første store eksamen. Det endte med stryk. De siste 48 timene har det kokt rundt laguttaket og prestasjonene til enkeltspillere.

I Dagbladets TV-studio satt John Arne Riise (110 landskamper) og tok seg til hodet flere ganger.

Generasjonen som nå representerer landslaget har fått mye skryt. Men da de skulle levere som best med flagget på brystet, ble de slukt levende av serberne.

Dagbladet har snakket med flere eksperter. På ulike måter skildrer de sjokket som rammet Lagerbäcks og hans menn torsdag kveld. At en av spillerne er klubbløs, og andre knapt spiller kamper, hjelper ikke veldig.

- Jeg tror dette er en stor del av forklaringen til at de var så svake. Landslagsledelsen bør ha et veldig godt grunnlag for å velge lag, men det var total skivebom, sier TV 2-ekspert Mathisen til Dagbladet.

<strong>TO PÅ BØRSEN:</strong> Haitam Aleesami (i midten). Foto: Bjørn Langsem
TO PÅ BØRSEN: Haitam Aleesami (i midten). Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Venstreback Haitam Aleesami fikk to poeng på spillerbørsene til Dagbladet og TV 2. Det samme fikk Stefan Johansen og Markus Henriksen.

- Det er viktig å holde avstand i disse tider. Men det gjelder ikke når du spiller fotballkamper, lyder Mathisens dom over Aleesami.

<strong>TO PÅ BØRSEN:</strong> Stefan Johansen. Foto: Bjørn Langsem
TO PÅ BØRSEN: Stefan Johansen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

29-åringen er klubbløs, etter et år i franske Amiens. Johansen spiller knapt for Fulham i Premier League. Og Henriksen har bare hatt en håndfull kamper det siste året. I en periode spilte han flere landskamper, men ingen klubbkamper. For 14 dager siden signerte han for Rosenborg.

<strong>TO PÅ BØRSEN:</strong> Markus Henriksen. Foto: Bjørn Langsem
TO PÅ BØRSEN: Markus Henriksen. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

For all del: Disse spillerne var ikke dårlige alene. Norge tapte fortjent mot Serbia. Men manglende kamptrening ble ekstra tydelig denne torsdagskvelden på Ullevaal.

Mathisen fulgte treninga til reservene på Bislett i går. Han er kritisk til laguttaket og at Norge fikk EM-drømmen knust.

- Vi bommet på venstresida med Aleesami og Johansen. Det fungerte overhodet ikke, verken offensivt eller defensivt. Jeg tror Serbia kom til over 20 innlegg fra denne sida. Vi hadde flaks som ikke slapp inn flere mål. Henriksen var heller ikke god og ble byttet ut til pause.

<strong>UNGE OG LOVENDE:</strong> Jens Petter Hauge (foran) og Leo Skiri Østigård under treninga på Bislett fredag. Flere mener nå at de bør få slippe til mot Romania og Nord-Irland. Foto: Bjørn Langsem
UNGE OG LOVENDE: Jens Petter Hauge (foran) og Leo Skiri Østigård under treninga på Bislett fredag. Flere mener nå at de bør få slippe til mot Romania og Nord-Irland. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

TV 2-eksperten påpeker at Norge ikke klarte å endre kampbildet. Han mener dette har vært et gjentakende problem under Lagerbäck.

- Mohamed Elyounoussi kom inn mot slutten. Og Jens Petter Hauge satt bare på benken. Det er veldig merkelig, sier han.

Tidligere Viasport-ekspert Vidar Davidsen slakter Johansen på Twitter:

«Stefan J. jukser i forflytninger, svak i press, returnerer sentralt, overlater enorme rom og ansvar til Aleesami. Kaptein?»

MELDINGENE RENNER INN: Hele Norge engasjerer seg i kampen mellom Norge og Serbia, og mobilen til Riise koker. Video: Rødt Kort Vis mer

TV 2-ekspert Erik Thorstvedt påpeker at det er lett å være etterpåklok og går i seg selv.

- Noen av oss må ta selvkritikk. Alle visste hva laget kom til å bli. Alle har sett dette over tid. Hvorfor er det ingen som har sagt noe? Det er veldig lett å komme etterpå og si: «Herregud, han bruker spillere som har altfor lite spilletid.»

Mathisen er blant ekspertene som følger landslaget tettest. Om Thorstvedts utspill svarer han:

- Det kan du godt si. Samtidig er det ingen av oss som har fått anledning til å se alle treningene med landslaget denne uka. Det har landslagssjefen og hans team gjort. De har snakket med gutta. Derfor hadde de et godt grunnlag til ikke å feile så fatalt som de gjorde. Vi andre kan bare stå og synse.

<strong>SKUFFET:</strong> Erling Braut Haaland leverte ikke da det gjaldt som mest for Norge. Foto: Bjørn Langsem
SKUFFET: Erling Braut Haaland leverte ikke da det gjaldt som mest for Norge. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Lagerbäck vil ikke henge ut enkeltspillere.

- Det var laget som ikke fungerte mot Serbia. Hvis vi ikke starter forsvarsspillet riktig mot et sånt lag, blir det huller hele veien.

HamKam-trener Kjetil Rekdal mener Norge tapte fortjent.

- For meg blir det for enkelt å henge ut tre mann og si at derfor tapte vi. Det er egentlig logisk når du spiller lite fotball over lang tid. På et eller annet tidspunkt vil det synes veldig. Og det syntes veldig mot Serbia.

«SAFE»: John Arne Riise ble ikke overrasket over spillerne Lars Lagerbäck valgte fra start til kampen mot Serbia, men ble litt skuffet over at svensken ikke tar større sjanser. Video: Rødt Kort Vis mer

- Men, fortsetter Rekdal:

- Det var mange andre som ikke var gode heller. Du forventer mer av Sander Berge, Martin Ødegaard, Kristoffer Ajer og Omar Elabdellaoui. Når totalen blir at laget spiller under pari, slår du ikke Serbia. Men det er lov å stille spørsmål rundt formen til enkelte.

- Hva tenker du om Lagerbäcks framtid?

- Det blir veldig drøyt å bedømme det ut ifra én kamp. Jeg skjønner at det kommer opp. Det drøyde veldig før han bestemte seg og gikk på en ny periode. Og Lars har vært åpen på det hele tida at han skal ikke stå i veien eller være en hindring. Men å kaste ham ut døra i dag synes jeg blir vel drøyt.

<strong>LYSPUNKT:</strong> Rune Almenning Jarstein var Norges beste mot Serbia. Men han kunne ikke redde laget alene. Foto: Bjørn Langsem
LYSPUNKT: Rune Almenning Jarstein var Norges beste mot Serbia. Men han kunne ikke redde laget alene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

Rekdal fortsetter:

- Vi må ikke glemme at han har løftet landslaget. Men vi klarer ikke å vinne mot gode lag. Og når vi har muligheten, så klarer vi ikke å vinne da heller. Det er en barriere der som må brytes, eller så kommer vi aldri til et mesterskap.

Søndagens motstander Romania topper gruppa i Nations League foran Østerrike, Norge og Nord-Irland.

Det ble definitivt mindre hyggelig for Lagerbäck å være svenske i Norge etter tapet torsdag.

- Det er ikke noe poeng at han fortsetter, skriver Dagbladets kommentator, Morten P.

- Lagerbäck ble hentet for å ta Norge til sluttspill. Det gikk ikke. Da playoff sto mellom Norge og EM, ble han den fjerde norske landslagstreneren som mislyktes.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer