Klar beskjed om Solskjær

Kjetil Rekdal (53) tror Ole Gunnar Solskjær (48) kan komme tilbake til en stor klubb igjen.

HAMKAM-BOSS: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB
HAMKAM-BOSS: Kjetil Rekdal. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kjetil Rekdal tror ikke Ole Gunnar Solskjær har brent alle bruer selv om han fikk sparken i Manchester United søndag.

På spørsmål fra Dagbladet - om hva han tror skjer videre med Solskjær - svarer HamKam-bossen:

- Det er umulig å vite. Han er norsk, og det er kanskje ikke den største fordelen i internasjonal fotball. Men det er klart at han kan få attraktive trenerjobber etter dette.

SPARKET: Ole Gunnar Solskjær fikk tre år som manager i Manchester United. Foto: NTB
SPARKET: Ole Gunnar Solskjær fikk tre år som manager i Manchester United. Foto: NTB Vis mer

Rekdal fortsetter:

- Kanskje ikke på samme størrelse som Manchester United. Men kanskje kan han få en litt mindre klubb og gjøre underverker der. Så kan det plutselig dukke opp en ny sjanse. Du vet aldri. Det er resultatene som bestemmer.

TIDLIGERE LAGKAMERATER: Ole Gunnar Solskjær (t.v.) og Kjetil Rekdal under en trening med landslaget i 1996. Foto: NTB
TIDLIGERE LAGKAMERATER: Ole Gunnar Solskjær (t.v.) og Kjetil Rekdal under en trening med landslaget i 1996. Foto: NTB Vis mer

Rekdal kjenner Solskjær godt etter flere år på landslaget sammen. Han rykker selv opp i Eliteserien med HamKam denne sesongen, og dyrkes som en helt på Hamar.

Avstanden fra Briskeby stadion til Old Trafford er naturligvis stor. Men Rekdal har selv internasjonal erfaring fra Hertha Berlin (spiller) og Kaiserslautern (trener) og vet hva som kreves på internasjonale scener.

- Tror det er utelukket at Solskjær kan komme tilbake til en norsk klubb?

- Nei, det er det ikke. Ole Gunnar er glad i fotball. Han kommer nok til å ta seg en pause, og jeg blir veldig overrasket om han trener en norsk klubb i januar. Det ser jeg ikke for meg. Men at han kan komme tilbake og ta en norsk eller skandinavisk klubb, skal du ikke se bort fra.

Rekdal tror også at Belgia, Nederland, Østerrike, Tyskland eller Spania kan være aktuelle land for den sparkede United-treneren.

- Men dette er det bare han selv som kan svare på. Det spørs hvor motivert han er, eller hvor hardt det som skjedde preger ham.

- Tror du det er for mye Molde i Solskjær til at for eksempel Rosenborg er aktuelt?

- Nei, jeg er blitt spurt om det samme: «Er det for mye Vålerenga i deg til at du kan trene andre lag?» Dette er et yrke, du ønsker å vinne. Jeg har vært med på å slå Vålerenga, og jeg har vært med på å tape for dem. Det er en jobb. Alle gjør alt for at eget lag skal vinne. Du er lojal mot arbeidsgiveren din til enhver tid. Sånn må det være. Ellers får du ikke til noe.

FERDIG: Ole Gunnar Solskjær forlater treningsanlegget Carrington for siste gang. Vis mer

Rekdal var overbevist om at Solskjær ville få sparken da laget tapte 4-1 for Watford på Vicarage Road lørdag. Han skjønner det, ut fra resultatene, og viser til fotballens mekanismer:

- Dette er bare den brutale fakta. Hvis Bayern München taper fem-seks kamper, er manageren ferdig. Sånn er det bare.

Og:

- Du så det i Chelsea. Da det begynte å butte imot for Frank Lampard, gikk det ikke mange ukene før han var ferdig. På en måte er det forståelig. På en annen måte er det litt synd.

REKASJONER I MANCHESTER: Det er blandede følelser blant Manchester United-supporterne etter at Ole Gunnar Solskjær fikk sparken. Video: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet / Rødt Kort Vis mer

- Hva tenker du på vegne av den norske trenerstanden om at Solskjær fikk sparken?

- Det er utrolig synd. Å ha en norsk trener i en så stor klubb, er en bekreftelse på at alt er mulig. Han gjorde det bra ganske lenge. Han tok over et lag som var ekstremt svakt og løftet det opp på tabellen. Men i høst stoppet det opp.

- Noen teori om hvorfor det ble slik?

- Jeg synes ikke United har spilt så voldsom bra fotball. Solskjær har ikke fått en god nok sammenheng mellom det offensive og det defensive. Og så har du noen viktige spillere som har skuffet veldig. Harry Maguire har vært svak i høst. Det samme Bruno Fernandes.

KOM TIL KORT: Ole Gunnar Solskjær ble felt av resultatene denne høsten. Foto: NTB
KOM TIL KORT: Ole Gunnar Solskjær ble felt av resultatene denne høsten. Foto: NTB Vis mer

- United vant den første kampen etter at Solskjær fikk sparken, mot Villarreal. Er sånt litt bittert for en trener?

- Jeg kan ikke svare for andre enn meg selv. Jeg kapper tråden med en gang. Jeg følger ikke med der jeg har vært. Du må bare fjerne deg fra det.

- Hva med storsigneringen Jadon Sancho, som ikke scoret før på tirsdag, to dager etter at Solskjær ble sparket? Begynner man å lure?

- Du må bare fjerne deg fra det. Hvis du spør deg: «I dag spilte han godt, hvorfor gjorde han ikke det samme i forrige uke?», så blir du fullstendig tullete. Du må bare legge det vekk.

SLAKT: Manchester United-fans utenfor Old Trafford var nådeløse om Solskjærs framtid før han fikk sparken. Video: Rødt Kort Vis mer

Rekdal fortsetter:

- Jeg har lært meg at du er trener for en periode. For min egen del tar jeg en dag av gangen. Du vet du er førstemann ut hvis det går dårlig. Hvis du blir fortalt at du ikke har jobben lenger, legger du ned alt. Du reflekterer og går gjennom ting. Men du sitter ikke og bruker energi på en jobb du ikke har lenger.

Rekdal tror ikke det er slik at Manchester United plutselig kommer til å vinne alle kamper og spille festfotball den neste tida.

Briskebys toppmann sier:

- Så enkelt er det ikke i fotball. De hadde flaks mot Villarreal (2-0). Det var ikke en voldsom prestasjon. Men du kan få en forløsende effekt i en liten periode. Det ble vanvittig press på Ole Gunnar, klubben og spillerne. Da de tapte 4-1 for Watford, ble dette nesten umulig å stoppe. Lavinen ble så sterk, at jeg tror Ole Gunnar skjønte det selv. Han er en intelligent gutt.

SUKSESS: Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen. Foto: NTB
SUKSESS: Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen. Foto: NTB Vis mer

Rekdal peker på Bodø/Glimt-trener Kjetil Knutsen som snudde en tøff situasjon til noe positivt:

- Han kom fra Åsane. Den første sesongen i Glimt ble han kritisert i hodet og ræva. Det var mange som omtrent ville jage ham vekk fra byen. Så berget de plassen og har hatt tre imponerende sesonger på rad. Du ser hvor fort det kan snu.

Knutsen ble plutselig et navn i diskusjonen da Premier League-klubben Norwich skulle ha ny trener.

- Leverer du ekstraordinære resultater, så blir du interessant for mange. Gjør du det dårlig, så er det færre som ser på deg.

Men:

- Ole Gunnar har Manchester United på CV-en. Det er det ikke mange som har, påpeker Rekdal.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer