Klar beskjed til TV-profil

Bråk, manglende sponsoravtaler og renn på fire TV-kanaler som seerne ikke finner igjen: Kaos preger hoppsporten. Men Clas Brede Bråthen varsler norsk dominans. Og han hyller kommentator Kasper Wikestad.

FORBEREDER NY SESONG: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB
FORBEREDER NY SESONG: Clas Brede Bråthen. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

SOGNSVANN (Dagbladet): - Jeg har aldri opplevd så mye engasjement fra så mange, sier landslagssjef Clas Brede Bråthen, som presenterte lagene for kvinner og menn tirsdag.

Scenen var Olympiatoppen på Sognsvann i Oslo. Presseoppbudet var upåklagelig.

Hopperne har tilsynelatende vært det sorte fåret i Norges Skiforbund. I fjor høst dominerte bråket mellom Bråthen og ledelsen i forbundet overskriftene. Nå er det sponsorene som er problemet.

LAGET KLART: Clas Brede Bråthen (t.h.), Alexander Stöckl og hopperne presenterte landslaget for kommende sesong på Olympiatoppen i Oslo tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
LAGET KLART: Clas Brede Bråthen (t.h.), Alexander Stöckl og hopperne presenterte landslaget for kommende sesong på Olympiatoppen i Oslo tirsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Mens andre greiner klarer seg greit, har hopperne ikke skrevet under på avtaler ennå. Bråthen skylder på bråket. Ledelsen i Skiforbundet mener at hopperne burde hatt dette på stell.

Bråthen avviser at det er krise. Om tre måneder mener han situasjonen vil være annerledes. Hovedsponsor LO er definitivt ute.

- Det er mange prosesser på forskjellige nivåer. Noen sitter vi og diskuterer innholdet i sponsoravtalene med. Andre er vi på introduksjonsnivå med. Jeg håper at tre måneder inn i framtida, så er mye på plass.

MANGE SPØRSMÅL: Clas Brede Bråthen gikk gjennom en solid runde med intervjuer på Olympiatoppen etter at laget ble presentert. Foto: Terje Pedersen / NTB
MANGE SPØRSMÅL: Clas Brede Bråthen gikk gjennom en solid runde med intervjuer på Olympiatoppen etter at laget ble presentert. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hopperne må ha 24–25 millioner kroner. Det er beløpet som trengs for å få til en forsvarlig satsing, i et år der Planica-VM er høydepunktet. I tillegg slipper kvinnene til i skiflyging for første gang.

- Mange vil prate med oss, sier Bråthen om sponsorsituasjonen.

- Naturligvis hadde det vært enda mer positivt om flere hadde mast på oss for å få signert. Men vi ønsker å gjøre dette grundig. Vi vil sørge for at det blir gode avtaler mellom to parter.

- Hva kan du si til folk som er bekymret for hoppsporten?

- Det er bedre at de er bekymret enn at de gir faen. Så er det opp til oss at bekymringen går over til entusiasme.

FRA ARKIVET: Marius Lindvik måtte vente lenge før han fikk hoppe. Han sier til NRK at utstyret føltes helt feil som følge av det. Video: NRK. Foto: NTB Vis mer

Det hoppinteresserte Norge er et trofast publikum. Det kan hende at sponsorutfordringene har litt å gjøre med mediesituasjonen.

På sosiale medier klager folk over at det ikke er lett å finne igjen rennene på TV. Forrige sesong kunne du se hopp både på Viaplay, NRK, TV 2 og Discovery. Tidligere var det opplest og vedtatt at rennene gikk på NRK klokka 16.00 lørdag og søndag.

- Det er mange som er misfornøyd med dagens mediesituasjon knyttet til skiidrettene. Jeg ser argumentene. Og jeg forstår argumentene, sier Bråthen.

TV-DUO: Kasper Wikestad har kommentert hopp på Viaplay sammen med Maren Lundby. Foto: Geir Olsen / NTB
TV-DUO: Kasper Wikestad har kommentert hopp på Viaplay sammen med Maren Lundby. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Han hyller likevel Kasper Wikestad som kommenterer for rettighetshaver Viaplay. Han formidler med glød, energi, kraft og kunnskap.

- Det han har tilført vår idrett, har vært formidabelt, sier Bråthen. Når Dagbladet ringer opp Wikestad, svarer han:

- Det er hyggelig å høre. Men jobben min er ingenting hvis de ikke leverer. Hopperne er en fantastisk gjeng. De er åpne, de er imøtekommende og de er flotte ambassadører for sporten. Jeg må også si at de to makkerne jeg har hatt med meg - Maren Lundby og Andreas Stjernen - har vært ekstremt dyktige på fag og formidling.

Og:

- Jeg mener de har tatt formidlingen som hoppeksperter et hakk videre.

DE UTVALGTE: Her er laget for herrer neste sesong. Fra venstre: Marius Lindvik, Thomas Aasen Markeng, Bendik Jakobsen Heggli, Daniel-André Tande, Fredrik Villumstad, Johann André Forfang, Halvor Egner Granerud og trener Alexander Stöckl. Robert Johansson var ikke til stede da bildet ble tatt. Årsak: Ryggoperasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB
DE UTVALGTE: Her er laget for herrer neste sesong. Fra venstre: Marius Lindvik, Thomas Aasen Markeng, Bendik Jakobsen Heggli, Daniel-André Tande, Fredrik Villumstad, Johann André Forfang, Halvor Egner Granerud og trener Alexander Stöckl. Robert Johansson var ikke til stede da bildet ble tatt. Årsak: Ryggoperasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Nå må trådene samles før en ny sesong. Til syvende og sist handler det om å dyrke fram enere og talenter som kan sørge for uforglemmelige øyeblikk.

Marius Lindvik var eneren forrige sesong med OL-gull og VM-gull i skiflyging. Til vinteren gjør Maren Lundby comeback etter et år med vektutfordringer.

Bråthen ser gull og grønne skoger:

- Landslaget vi har nå kan danne fundamentet for at vi blir den dominerende hoppnasjonen de neste fire åra. Dette gitt at forutsetningene blir lagt til rette på en ordentlig måte, sier han.

Hoppsporten død?

Nei, på ingen måte. Det handler bare om å få inn litt penger først.

LAGET FOR KVINNER: Fra venstre: Henning Stensrud (trener), Eirin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth, Maren Lundby, Silje Opseth, Anna Odine Strøm, Christian Meyer (trener) og Jermund Lunder (trener). Foto: Terje Pedersen / NTB
LAGET FOR KVINNER: Fra venstre: Henning Stensrud (trener), Eirin Maria Kvandal, Thea Minyan Bjørseth, Maren Lundby, Silje Opseth, Anna Odine Strøm, Christian Meyer (trener) og Jermund Lunder (trener). Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Hva så med forholdet til skipresident Erik Røste og generalsekretær Ingvild Bretten Berg? Ingen av dem var til stede da hopplandslaget ble presentert. Det var de da kombinertlandslaget presenterte sin tropp i forrige uke.

- I den delen av forbundet jeg har noe å gjøre med, har det alltid vært få problemer, svarer Bråthen.

- Jeg prater utelukkende med Ståle Villumstad (sportssjef) og hoppkomiteen. Jeg føler at vi er i ferd med å få et samarbeid som fungerer. Utover det bruker jeg ikke noe energi på resten. Jeg har ikke noe mer energi å bruke på det.

Verdenscupen starter i begynnelsen av november. Da skal alt være på plass. Både sponsorer og norske gullkandidater.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer