EM-dronningen Femke Bol:

Klar beskjed til Warholm

- Jeg vil veldig gjerne se Karsten Warholm prøve, sier EM-dronninga Femke Bol (22) til Dagbladet om bragden hun selv klarte.

UTFORDRER WARHOLM: EM-dronninga Femke Bol håper Karsten Warholm prøver på det samme som hun gjorde i München. FOto: NTB Scanpix
UTFORDRER WARHOLM: EM-dronninga Femke Bol håper Karsten Warholm prøver på det samme som hun gjorde i München. FOto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nederlandske Femke Bol (22) tar friidrettsverden med storm.

I friidretts-EM i München ble 22-åringen mesterskapets dronning med hele tre gull, på 400 meter hekk, 400 meter flatt og som ankerkvinne på 400 meter stafett.

Hat tricket til Bol hører sjeldenhetene til. Det å vinne gull i melkesyre-øvelsene 400 meter hekk og 400 meter flatt i samme mesterskap, anses å være helt på kanten av hva som er mulig.

Verdensrekordholder og olympisk mester Karsten Warholm prøvde på den samme dobbelen i EM i Berlin 2018. Da vant han 400 meter hekk-finalen i kjent stil, men i finalen på 400 meter flatt tok kreftene brutalt slutt.

- Det er helt galskap å kombinere disse to distansene i løpet av et så kort tidsrom. Warholm er en gal mann. Men det er rått og inspirerende, sa irske Thomas Barr til Dagbladet den gang.

Warholm vurderte å gjøre et nytt forsøk på å forsøke denne gjeve dobbelen i EM i München, hvor programmet tillot en dobling i større grad enn i EM i Berlin i 2018, men 26-åringen la ideen fra seg da skaden satte ham tilbake i sesongåpningen. Sunnmøringen droppet derfor 400 meter flatt-øvelsen, men vant overlegent gull på 400 meter hekk i München.

TV-BLEMME: De svenske friidrettsekspertene har ikke alltid kontroll på hvordan den norske stjerna Karsten Warholm ser ut. VIdeo: Løkås/Godø Vis mer

Parallelt vant Bol begge deler og supplerte det hele med et tredje gull på 400-meterstafetten.

Klar beskjed til Warholm

Likevel er EM-dronninga klar på at Warholm fortsatt er den største idrettsutøveren av dem.

- Warholm er den største stjerna, fremdeles. Han har tross alt løpt på 45,94 og innehar verdensrekorden. Han er størst, sier Femke Bol til Dagbladet.

Det nederlandske løpsfenomenet kommer likevel med en utfordring til Warholm:

- Han burde prøve seg på å doble med både 400 meter hekk og 400 meter flatt neste gang. Jeg vil veldig gjerne se Warholm prøve seg på en dobling igjen, slik han gjorde i Berlin, sier Bol til Dagbladet.

- Jeg vet det er veldig krevende å få til, og jeg var på ingen måte sikker på at jeg ville lykkes med doblingen, men jeg er glad jeg tok risikoen og prøvde denne gangen.

EM-DRONNING: Femke Bol vant tre EM-gull i München. Foto: NTB Scanpix
EM-DRONNING: Femke Bol vant tre EM-gull i München. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hadde muligheten

Hele 12 av utøverne som løp forsøksheatet på 400 meter i München, løp svakere enn verdensrekorden til Warholm på samme distanse – med hekker.

Gullet i EM-finalen på 400 meter gikk til Matthew Hudson-Smith, som sikret gullet helt overlegent med tiden 44,53. Det var for øvrig 1,4 sekunder raskere enn Warholms verdensrekord på 400 meter med hekker.

Warholm løp 400 meter flatt på 44,87 helt tilbake i Florø i 2017, men har knapt løpt distansen i konkurransesammenheng de siste åra. Den tida ville for øvrig holdt til EM-sølv i München i august på denne distansen.

Men alt tyder på - sett i lys av den enorme forbedringen han har vist på 400 meter hekk siden 2017 - at sunnmøringen har enda flere hakk inne også uten hekker.

SLAKTES: Karsten Warholm god til mye, men fotball er ikke hans ekspertise. Video: Løkås/Godø Vis mer

Warholm: - Dumt

Tidene fra EM-finalen på 400 meter flatt ga således et signal om at Warholm kunne kjempet om gull også der i mesterskapet i München.

Da Dagbladet nevnte dette for sunnmøringen, sa han:

- Hadde det ikke vært for skaden og om grunnlaget hadde vært bedre, hadde jeg doblet. Det var en perfekt tidsplan for det i dette EM-et. Det er litt dumt å ikke få muligheten til det, sa Warholm til Dagbladet etter gullet på 400 meter hekk i München og la til i gullrushet:

- Men akkurat nå driter jeg i det. Jeg er bare sykt fornøyd med gullet, sa Ulsteinvik-gutten.

HAT TRICK: Femke Bol jubler for sitt tredje EM-gull sammen med Eveline Saalberg, Lieke Klaver og Lisanne de Witte. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay
HAT TRICK: Femke Bol jubler for sitt tredje EM-gull sammen med Eveline Saalberg, Lieke Klaver og Lisanne de Witte. Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay Vis mer

Neste år er det friidretts-VM i Budapest. I et VM er Alison dos Santos og Rai Benjamin så sterke utfordrere at en dobling neppe vil være aktuelt for noen i den historisk sterke trioen. Neste EM, hvor en dobling er mer realistisk og gjennomførbart, er i Roma i 2024.

- Tøft mentalt

Når det gjelder Femke Bol, er hun selv usikker på om hun vil forsøke seg på dette ambisiøse løpsopplegget igjen. Men erfaringene var så gode at hun holder døra oppe.

OVERTENNINIG: Amalie Iuel fikk full overtenning da Karsten Warholm sikret gullet i EM. Video: Løkås/Godø. Klipp: NRK Vis mer

- Det var tøft mentalt å doble, men jeg er så stolt over å klare det. Jeg kommer ikke til å gjøre denne dobbelen igjen. Eller, kanskje. Man skal aldri si aldri, legger hun til.

Ydmykheten har hun klart å beholde selv i all suksessen, ikke ulikt Warholm.

- Nei, jeg er ikke en maskin, men jeg klarte å holde fokus til tross for alt presset. Det gjør meg overlykkelig, sier 22-åringen fra Nederland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer