Klar beskjed

Amalie Iuels sponsor Puma har tatt grep for å beholde flere kvinner i idretten. 28-åringen hyller kvinner som tør å ta kampen.

VM-KLARE: Amalie Iuel, her sammen med sprinter Elisabeth Slettum, på vei til et pressetreff i Eugene. Foto: NTB
VM-KLARE: Amalie Iuel, her sammen med sprinter Elisabeth Slettum, på vei til et pressetreff i Eugene. Foto: NTB Vis mer
Publisert

EUGENE (Dagbladet): Amalie Iuel er på plass i VM-byen Eugene etter precamp i California.

28-åringen har funnet tilbake til god gammel form i år, og leverte blant annet sterke 54.91 under Bislett Games.

Nå skal hun bruke VM på å finne toppformen inn mot sesongens høydepunkt - EM i Tyskland i midten av august.

STUP: Alt gikk ikke etter planen for den tyske 3000 meter hinder-løperen Lea Meyer. Video: Løkås/Haarstad. Klipp: NRK Vis mer

Tar grep

Under fotball-EM i sommer tok det engelske kvinnelandslaget opp at de ønsket å bytte ut lagets hvite shortser. Grunnen er fare for å blø gjennom under menstrasjon.

- Det er veldig fint å ha et helhvit draktsett, men det er ikke alltid så praktisk på den tiden av måneden, uttalte Beth Mead til The Telegraph.

GA BESKJED: Beth Mead og det britiske landslaget i fotball. Foto: NTB
GA BESKJED: Beth Mead og det britiske landslaget i fotball. Foto: NTB Vis mer

Amalie Iuels sponsor Puma er også en forkjemper i kampen for dette i friidrettsverden. Tidligere i år lanserte de et rødrosa treningstøy som skulle hjelpe til med å beholde flere kvinner i sporten. De ønsket å få kvinnene til å føle seg trygge og komfortable under perioden.

- Målet er å bli kvitt skammen og stigmaet, skrev Puma i annonsen Iuel også delte på sin Instagram-profil.

DELTE MELDING: Amalie Iuel støttet Pumas kampanje. Faksimile: AmalieIuel / Instagram
DELTE MELDING: Amalie Iuel støttet Pumas kampanje. Faksimile: AmalieIuel / Instagram Vis mer

Hyller kampanje

Dagbladet tok opp temaet med Iuel før VM, og der hyller hun både de britiske kvinnene og det norske beachhåndball-laget, som turte ta et oppgjør med noe de var ukomfortable med i fjor sommer.

- Jeg vet ikke om jeg har satt meg godt nok inn i saken. Jeg har bare sett litt overskrifter og sånne ting, men jeg mener at det må være opp til utøverne selv. De bør få lov til å løpe eller spille i det de ønsker, forklarer Iuel.

Hun fortsetter:

- Jeg så at beachhåndball-jentene, som ikke ville spille i truser, også tok opp kampen. Det syns jeg var tøft gjort. De startet en movement og fikk det gjennom. Det tyder på at det går riktig vei i hvert fall.

- Hva syns du om at Puma tar grep?

- Det er veldig bra å se. Det er fint at så mange som mulig slenger seg på, viser støtte og viser at de legger til rette. Det hyller jeg, sier Iuel.

Jager ny pers

28-åringen starter kampen for VM-finale natt til onsdag norsk tid, samme dag som Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen løper VM-finale.

Semifinalen er natt til torsdag - før finalen venter natt til lørdag. Den amerikanske duoen Sydney McLaughlin og Dalilah Muhammad er sammen med nederlandske Femke Bol blant favorittene til VM-gullet.

Iuel løp sesongbeste (54.91) på Bislett, 19 hundredeler etter egen pers på 54,72 - satt under VM i Doha i 2019.

VONDT: Det ble tungt for hekkeløper Amalie Luel på oppløpet under Bislett Games torsdag kveld. Reporter: Øyvind Godø. Video: Melina Pambou Sundfør Vis mer

Hun håper å krige inn nye 54-tider under VM:

- Jeg har lagt opp til at jeg skal være i toppform i EM i år. Sjansene mine er større der enn i VM. Det er gøy å løpe fort nå som jeg er her. Vi får se hva det holder til. Det hadde vært gøy å pynte på persen, sier hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer