Klar for å slå ut Real Madrid

DET VAR ikke noe nytt Rosenborg, det var fotball som du har sett norske klubb -og landslag spillle på bortebane før og det hadde lite med gamle trønderminner å gjøre.

Men det var en av årets flotteste seire.

Akkurat da Norge rotet det til i VM-kvaliken og RBK bare skulle tenke nedrykksstrid, kom spillet og resultatet som kan gjøre dette til en usedvanlig hyggelig fotballhøst.

I hvert fall så lenge RBK holder seg foran Real Madrid i Champions League-pulja si.

IKKE FOR å plage en hyggelig kollega fra Adresseavisen, men likevel:

 Husker du den lokale sportskommentatoren fra Trondheim som før RBKs avgjørende kvalikkamp til årets Champions League, skrev at han håpet laget tapte?

Årsaken var den lange rekken av europeiske RBK-kamper uten seire. Byen orket ikke flere tap og ydmykelser, mente vår mann.

Men er det ikke akkurat det RBK må orke for å skape noe nytt igjen og få med seg kommende storspillere som Per Ciljan Skjelbred på veien?

EN AV ÅRETS FLOTTESTE SEIRE: Esten O. Sæther lar seg imponere av RBK-mannskapet. Foto: Scanpix
EN AV ÅRETS FLOTTESTE SEIRE: Esten O. Sæther lar seg imponere av RBK-mannskapet. Foto: Scanpix Vis mer

FORNYELSE er vanskelig uansett lag, og tilnærmet umulig når det stadig eldre mannskapet ditt har vunnet 13 gull på rad med mye av den opprinnelige stammen inntakt. Seinest i fjor pekte tross alt RBK-veteranene nese av de som mente at laget hadde falt for aldersgrensen.

Det er det kritikerne både i og utenfor klubben må huske når årets fornedrelser skal forklares. Fiaskoen var ikke til å forutse.

NÅ ER den allerede der på hjemmebane.

Rett før trønderne triumferte i Champions League, spilte Molde seg opp på siden av RBK i Tippeligaen, og har fordelen av hjemmebane når de to lagene på lørdag spiller om å få stikke unna bunnstriden.

Så alvorlig er situasjonen i serien, og selv på en hyggelig kveld i Aten er det mulig å skjønne hvorfor:

Av og til kan ikke fødselsdatoen skjules.

Som for eksempel da Ørjan Berg klønet det til med en helt unødvendig takling rett utenfor egen sekstenmeter fordi beina er blitt for seine mens stoltheten er like stor.

DEN UBALANSEN ble til frispark, selvmål og 0 - 1.

Da var det lett å si at RBK har holdt for lenge på de gamle.

Men hva sier du en time seinere etter en av klubbens beste bortekamper noensinne? For vel var 18 år gamle Per Ciljan Skjelbred glimrende, men seieren kom like mye på grunn av Ørjan Bergs rutine på midten og gamlekameraten Roar Strands trøkk på høyrebacken.

SOM REGEL er det bare RBK-ledelsen som trenger å svare på sånt. De er godt betalt for det, men skjønner sannsynligvis ikke så mye mer enn alle oss andre som med forbløffelse har sett at det trønderlaget som blir ydmyket i Tippeligaen, fortsatt holder i Champions League.

Mot Olympiakos var det mye mer enn brukbar standard:

3-1 på bortebane i Aten er et sensasjonelt resultat, som med et RBK på vanlig nivå ville lagt grunnlaget for avansement til mellomrunden.

Det ville i så fall skjedd på bekostning av Real Madrid.

MEN NETTOPP trøndernes ubalanse gjør at vi ikke skal ta ut all gleden på forskudd.

Når Champions League fortsetter mot John Carews formidable Lyon på Lerkendal om fjorten dager, kan RBK like gjerne være på nedrykksplass i Tippeligaen. Det gjør det vrient å vente den ekstra konsentrasjonen som er nødvendig for fortsatt å prestere i Europa.

Selv i Aten kunne du se at det spøkte fra de siste ukers hjemlige nederlag.

FOR DET var ingen åpenbare sportslige grunner til at RBK igjen falt bakover etter pause og bare hadde Espen Johnsen å stole på. Et urytmisk hjemmelag med dårlig tempo, var egentlig ikke bra nok til å presse trønderne helt inn i eget straffefelt.

Men akkurat der er altså de regjerende norske seriemesterne blitt vant til å ligge i motgangen.

DET ER den nederlagsfølelsen som må forandres om seriespillet skal ende godt og Champions League-suksessen fortsette.

Nå har spillerne samlet vist at det er mulig.

Det er i hvert fall en perfekt start for å slå ut Real Madrid.