Live-published photos and videos via Shootitlive

EM-kvalifisering: - Norge - Litauen 30-20

Klar for EM: Hele Oslo Spektrum reiste seg og sang i ekstase da Norge vant skjebnekampen

Norge håndterte presset på forbilledlig vis i skjebnekampen i Oslo Spektrum og fjernet all tvil: Håndballgutta er klar for håndball-EM i Kroatia.

  • Norge - Litauen 30-20 (15-10)

OSLO SPEKTRUM (Dagbladet): Norge tapte VM-finalen mot Frankrike i Paris i januar, men vant samtidig et fabelaktig VM-sølv og innledet et nytt eventyrkapittel i norsk håndballhistorie. Det er slike øyeblikk håndballgutta vil ha flere av.

- Nå har vi to semifinaler på rad og ett sølv, så nå gjelder det å gå helt til topps neste gang. Det er absolutt mulig. Vi har mange spillere som tar steg for steg, sier Sander Sagosen til Dagbladet.

I kvalifiseringen til håndball-EM i Kroatia neste år havnet Norge i gruppe med nettopp Frankrike, slik at 2. plassen i gruppa pekte seg ut som det mest realistiske utfallet. Den ville Norge sikre med seier over Litauen i kveld - en håndballnasjon som ikke var med i årets VM, men som har imponert under EM-kvalifiseringen.

All den tid Norge tapte borte mot Litauen i motsatt oppgjør, måtte de norske håndballgutta vinne i kveld for å sikre 2. plassen i gruppa. Det var et krav for Christian Berges fremadstormende menn - slik at de kan bygge videre på håndballbragden i VM i Frankrike tidligere i år.

Hele stadion reiste seg

Et fullsatt Oslo Spektrum var arenaen hvor det EM-billetten skulle sikres. Seier ville garantert gi EM-plass. Uavgjort og tap ville medføre mer komplekse utregninger i kampen om å bli beste treer, hvor Norge med sin gode målforskjell hadde det beste utgangspunktet av de aktuelle kandidatene.

Men hvorfor la tvilen dominere i René Descartes' ånd når man kan fjerne all tvil og vinne i beste norske sportsånd - og samtidig sikre EM-billetten med en lørdagsfest i Spektrum? De norske håndballgutta leverte en strålende forestilling og ga over 6000 ekstatiske tilskuere akkurat den festen de kom for.

Norge feide over Litauen i skjebnekampen og vant til slutt suverent med sifrene 30-20. I sluttminuttene reiste hele Oslo Spektrum seg og sang «Seieren er vår» for de EM-klare håndballessene.

JUBEL: Håndballgutta er klar for EM etter en festkveld mot Litauen i Oslo Spektrum. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet
JUBEL: Håndballgutta er klar for EM etter en festkveld mot Litauen i Oslo Spektrum. Foto: Andreas Lekang / Dagbladet Vis mer

- Det er fantastisk å spille her. Det blir man ydmyk over. Det norske publikummet er fantastisk når de leverer på denne måten. Det er helt spesielt for oss spillerne ute på banen. Det sammen med en god prestasjon av oss ga oss timålsseier, sier Bjarte Myrhol til Dagbladet.

- Det er utrolig kult å spille her. Stemningen er fantastisk. Det skal bli vanskelig for noen å slå oss her. Vi føler oss rett og slett hjemme i Spektrum, supplerer Kent Robin Tønnesen.

Tok initiativet etter jevn åpning

Stemningen var elektrisk allerede fra første kast. Forventningene var store. Det impliserte samtidig at fallhøyden var tilsvarende stor. Litauen hadde alt å vinne. Norge hadde alt å tape. Men Cristian Berges menn taklet presset.

Kampens første scoring sto riktignok Aidenas Malaniskas for. Litauen gikk opp i 0-2 før Bjarte Myrhol fikk satt inn Norges første mål. Da Myrhol satte inn sitt tredje for dagen etter ni minutter, gikk Berges menn opp i ledelsen før første gang i kampen, med sifrene 5-4.

Sander Sagosens første nettkjenning kom 17 minutter ut i kampen, da han sendte Norge opp i 7-5-ledelse etter en scoringsfattig periode. Christian Berges menn skrudde opp tempoet og gikk opp i en solid ledelse inn mot pause etter at Magnus Jøndal satte inn tre mål på kort tid. Pauseresultatet var 15-10 i Norges favør.

Full kontroll

Litauen kom best gang også i 2. omgang, men også denne gang slo de norske gutta tilbake før situasjonen ble prekær. Ti minutter etter hvilen sendte Kristian Bjørnsen Norge opp i 20-13-ledelse.

Dette kunne ikke gå galt. Det gjorde det heller ikke. Utover i 2. omgang begynte også Sander Sagosen å melde seg på showet og vise fram sitt enestående repertoar. I mål sto Torbjørn Bergerud som en levende vegg.

Avslutningen av kampen ble en norsk fest. Publikum var i ekstase. Håndballgutta koste seg, nøt øyeblikket og kontrollerte inn 30-20-seieren som gir EM-billett.

Etter kampen ble Håvard Tvedten og Kristian Kjelling hedret for sine legendarisk prestasjoner med flagget på brystet. Nå er det en ny generasjon som skinner og er klare for å forsvare nasjonens ære i håndball-EM i Kroatia neste år.