Klar for finalen

Åge Hareide og Øystein Gåre var sammen i militæret i 1973/74. I morgen leder de gamle MP'ene hvert sitt cupfinalelag på Ullevaal.

TRONDHEIM/BODØ (Dagbladet): - Det var en topp tid, sier Rosenborg-trener Hareide, om rekruttskolen i Vatneleiren ved Stavanger.

- Men sånn er det jo. Man har jo en tendens til å se litt rosenrødt på fortida. Men sånn skal det være. I fotballens verden får man fort korttidsminne, så det gjelder å ta vare på de gode minnene, humrer Hareide.

Sammen med Gåre var han sentral i troppens fotballlag.

- Hang sammen

- Ja, vi var gode også. Kom til kvartfinalen i militærcupen, der vi tapte knepent for Garden med Trygve Bornø i spissen, minnes Hareide.

Glimt-trener Øystein Gåre har også sterke minner fra tida som militærpoliti (MP).

- Jeg søkte på ingen måte om å bli militærpoliti. Jeg ble plassert der. Åge og jeg tilbrakte et halvt år på rekruttskole sammen. Jeg mener å huske at vi begge var sjåfører. Etter et halvt år i Vatneleiren ble jeg sendt nordover, til Heggelia i indre Troms. Åge ble igjen sørpå, minnes Gåre.

Han har ikke like gode minner som Hareide.

- Militærlivet var helt pyton. Men vi gutta hadde det for så vidt artig i lag, sier Gåre.

Det er Gåre som har tatt bildet av Hareide på en av utmarsjene.

- Det ble til at vi som spilte fotball fra før, hang sammen på fritida. Trygve Johannessen, som seinere ble storscorer for Viking, var også med. Selv sto jeg i mål. Åge var allerede etablert på det norske U-landslaget. Jeg husker at han skadet seg i en landskamp mot Malaysia under en permisjon, og dermed gikk glipp av en del kamper i militærcupen, sier Gåre.

Juksebryllup

Og nettopp Hareides aktive karriere med Hødd og landslaget holdt på å ende i katastrofe for hans miltære karriere.

- Det var fryktelig vanskelig å få fri den gangen, så da Hødd skulle spille en viktig høstkamp, sendte oppmannen i klubben en falsk bryllupsinvitasjon til meg, med to fiktive personer som skulle gifte seg, ler Hareide.

- Men en av offiserene ringte selvsagt til presten i Ullsteinvik, og fikk da vite at det ikke fantes noen som skulle gifte seg den dagen i bygda, så da holdt jeg på å bli sendt rett til infanteriet. men jeg slapp heldigvis det, he, he.

Dagbladet utfordret de to militærvennene til en Hodeduell med spørsmål fra tidligere cupfinaler. Begge gikk til verket med stor konkurranseglød. Og Hareide vant til slutt 7- 5, etter en litt dårlig start.

- Vil du kalle dette en liten psykologisk seier før det braker løs på Ullevaal-matta?

- Jeg er iallfall et konkurransemenneske og liker å vinne alt jeg er med på. Jeg liker ikke engang å tape når jeg spiller sjakk med sønnen min, smiler Hareide.

Og fortsetter hoveringen:

- Nå kan jeg legge Dagbladet på bordet før kampen og vise gutta hvordan det skal gjøres. Vi skal ha 7-5, skal jeg si. Jeg har vist at det går an å slå Glimt, sier Hareide.

Øystein Gåre hevder han ikke hadde noen tro på seier og var overlykkelig over å ha scoret fem rette.

- Hareide må gjerne vinne Hodeduellen, så skal vi ta kampen, sier han selvsikkert.

Konkurransen er fortsatt like sterk mellom de to jevnaldrende herrene.

- Nei, altså du skal vite at Åge Hareide nå er blitt en mann mellom 50 og 60 år. Selv er jeg fortsatt i 40-åra, sier Øystein Gåre.

Glimt-treneren har sine ord i behold: Han er fortsatt 49, mens Åge Hareide rundet 50 for få måneder siden.