Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Valg i Rosenborg

Klar for maktkamp i tungvekt

Ved påmeldingsfristens utløp 13. januar var 614 personer påmeldt til Rosenborgs årsmøte 2020. Det kan bli tidenes rabalder på Lerkendal.

KLAR TIL KAMP: Ivar Koteng ønsker å fortsette som Rosenborgs styreleder, og vil ta kampen fra benken på klubbens årsmøte. Han har sterke og viktige støttespillere på laget i kampen mot valgkomiteens mann, Ståle Gjersvold.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
KLAR TIL KAMP: Ivar Koteng ønsker å fortsette som Rosenborgs styreleder, og vil ta kampen fra benken på klubbens årsmøte. Han har sterke og viktige støttespillere på laget i kampen mot valgkomiteens mann, Ståle Gjersvold. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

EIENDOMSMILLIARDÆR OG SITTENDE styreleder Ivar Koteng i det ene hjørnet, mot Ståle Gjersvold, valgkomiteens mann og Trønderenergis konsernsjef i det andre.

Kampen om ledervervet i Rosenborg Ballklub går mellom to tungvektere i trøndersk næringsliv.

Det kan bli stygt.

Det blir garantert hett og følelsesladet.

RETT I OVERKANT av 600 stemmeberettigede RBK-medlemmer skal denne andre torsdagskvelden i februar gi Ivar Koteng fornyet tillit, eller velge ny kurs og Ståle Gjersvold. Det forteller alt om interessen for dette veivalget i Norges største fotballklubb. Det forteller alt om viktigheten av årsmøtet i Rosenborg Ballklub 2020.

Der alt annet som hører årsmøter til – ord om drift og butikkens generelle tilstand, budsjett, regnskap og hva det måtte være på agendaen – er parenteser.

Det er bare valget som gjelder.

TORSDAG I FORRIGE uke prøvde Ivar Koteng og Ståle Gjersvold å nærme seg hverandre, for om mulig å finne en felles løsning før årsmøtet som kan rive Rosenborg i to. Det klarte de ikke. Ingen vet hva de snakket om. Ingen vet hva de prøvde å komme fram til for om mulig å spare klubben for en bitter og opprivende maktkamp. Men alt tyder på at et kommende Rosenborg-styre med begge to om bord, der den ene skulle være styreleder og den andre ta plass som styremedlem, må ha vært diskutert.

Så lenge møtet ikke førte til en løsning er det gode grunner til å tro at viljen til å gi var veldig mye mindre enn viljen til å ta.

Fra begge parter.

Det forteller en del om striden.

Det forteller også en del om personene i striden.

IVAR KOTENG ER er i alle sammenhenger en omstridt styreleder på Lerkendal. Derfor valgkomiteens noe overraskende innstilling. Det gjenreisingsarbeidet Koteng ledet fra 2012 var formidabelt. Da klubben for alvor begynte å slå sprekker sommeren 2018 begynte elendigheten å balle på seg. Rosenborg var plutselig ikke så folkelig som klubben ønsker å være, og det var mange som begynte å sette spørsmålstegn ved åpenheten også.

I tillegg hadde Ivar Kotengs lederstil begynt å koste klubben penger de helst skulle brukt til noe annet.

Både gjennom avskjeder, ansettelser og dramatisk sviktende publikumstall.

STÅLE GJERSVOLD, SOM egentlig ingen i RBK-familien kjenner for godt – han er ifølge valgkomiteens leder et av femti navn som har vært diskutert før innstillingen var klar i desember – er også omstridt. Som konsernsjef for utbyggeren av de for mange forhatte vindmøllene langs trøndelagskysten, og spesielt på Frøya, riktignok av helt andre grunner enn den sittende styrelederen. Men Ståle Gjersvold som Ivar Koteng kommer til årsmøtet med betydelige heftelser.

Ingenting er gitt, alt er åpent.

Det er derfor det er så spennende.

ULIKE INTERESSER, STEILE meninger og klare synspunkter på veivalg hører et årsmøte til. Det er demokrati i praksis. Blir Ivar Koteng gjenvalgt for to nye år er det Rosenborgs vilje. Velger årsmøtet Ståle Gjersvold er det også klubbens vilje. Men veien til det avgjørende valget, innholdet og tonen i selve prosessen, er det flere som frykter.

Snørr og barter er det ikke så vanskelig å skille i Trøndelag.

Der, som alle andre steder, kan det være litt verre med sak og person.

DET ER VIKTIG for mer enn Rosenborgs årsmøte at dannelse og verdighet rår. Ingen vil ha en bitter strid. Samholdet framover er enda viktigere enn styrelederen. Men styreledervervet i Rosenborg Ballklub er et betydelig verv, det bærer med seg mye prestisje og synlighet i Midt-Norge.

Et spørsmål kan derfor bli hvor langt kandidatene er villige til å gå om årsmøtet deles i to steile og uforenlige fronter?

Før en av dem eventuelt trekker sitt kandidatur til klubbens beste.