Klar for Mesterligaen

Frode Kyvåg fikk årets beste nyhet servert av Dagbladet i går: Bækkelaget er kvalifisert for Mesterligaen neste år - uansett utfallet av kampene som gjenstår i ligaen og eliteserien.

I borteoppgjøret i ukrainske Saporosje i morgen blir det avgjort om Bækkelaget kommer til kvartfinalen i Champions League. Men skulle det gå galt i den kampen - og seinere også i tittelduellen med Larvik i eliteserien - er Bækkelaget likevel garantert spill i den gjeveste cupen kommende sesong.

For ved 13-tida i går vedtok Det europeiske håndballforbundet (EHF) en ny modell for europacupene som gir plass til to norske lag på kvinnesiden i Champions League.

Gull for BSK

  • Denne meldingen betyr mye for Bækkelaget, fordi den løser problemer både på spiller- og sponsorsiden. Deltakelse i den mest ettertraktede e-cupen er blant kravene Cecilie Leganger stiller klubben hun skal spille for neste sesong.

Gårsdagens vedtak øker muligheten for at Cecilie blir i Bækkelaget.

- Endringene i europacupen gjelder allerede fra sommeren av, bekrefter e-cupansvarlige i EHF, Marcus Glaser, overfor Dagbladet.

EHF anbefaler de nasjonale forbundene at Champions League-deltakere blir lag nummer en og to i serien, dvs. Larvik og BSK.

- Det er en kjempegod nyhet for oss. Det gir flotte utsikter og mer sikkerhet for spillerne og sponsorene, sier BSK-trener Frode Kyvåg.

Attraktive kamper

Den nye e-cupmodellen er kommet istand etter kraftige protester fra spesielt norske og danske topplag, som var leie av å spille kvalifiseringer mot svake lag.

  • Nå blir det flere attraktive kamper for de beste lagene, og det fører automatisk til mer TV-tid og større sponsor-interesse.

Som ekstra bonus kommer de lagene som blir slått ut i gruppespillet i Champions League inn i EHF-cupen etter at den har gjort unna sine innledende runder.

Krever nytt oppsett

- Men dette betyr også en enda større belastning for spillere. De første sju helgene i januar og februar blir det e-cupspill hver helg.

- Det sier seg selv at vi må gjøre noe radikalt med serieoppsettet hjemme og antall samlingsdøgn for landslaget, sier Frode Kyvåg.

Danmark får også med to lag i den gjeveste cupen. Østerrike må klare seg med ett.

- Norge får også med to lag i EHF-cupen og ett i cupvinnercupen. I City-cupen skal det i framtida delta lag fra svakere nasjoner, sier EHFs Marcus Glaser.

På herresiden blir det fremdeles bare ett lag fra hvert land i Champions League.

vaclav.pletanek@dagbladet.no