- Klar for nye tigersprang

I en måned har Tommy Ingebrigtsen (25) hoppet som ei klokke på trening, men ikke fått det til i renn. I helga var han best også når det gjaldt som mest, og tok to NM-titler på like mange renn.

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Hoppene i går var like bra som de jeg har gjort på trening den siste måneden. Endelig fikk jeg det også til i renn. Jeg hopper på autopilot for tida, og er klar for nye tigersprang i VM, sier en offensiv Tommy Ingebrigtsen til Dagbladet.

Hoppingen hans i Lysgårdsbakken gjorde det svært lett for landslagsledelsen å ta ham ut som femtemann på VM-laget. Nå er målet å fortsette framgangen i Val di Fiemme.

- Da får jeg også en ny hoppdress, slik at jeg kan velge. Selv om den dressen jeg har fungerer bra, begynner den å bli gammel. For å være med helt i toppen, må jeg nok ta et lite steg til. Hopper jeg som i går, blir jeg blant de ti beste. Jeg er blitt verdensmester før og vet hvor tøft det er å vinne, sier Tommy Ingebrigtsen.

Gullsjokk

I dag er klimaet i toppen enda hardere enn da Tiger'n fra Byåsen ble tidenes yngste storbakkeverdensmester i Thunder Bay. Seieren hans var tidenes gullsjokk i hoppbakken. Sistehoppet på 137 meter ble sammenliknet med Bob Beamons lengdesprang på 8,90 meter i Mexico-OL 1968.

- Nå er det utstyret bedre, samtidig som det er mange flere som hopper godt. Det er tøffere å vinne i Val di Fiemme enn det var å gå til topps i Canada for åtte år siden. Selv tenker jeg framover, og gleder meg over å ha slått tre løpere som har vunnet verdenscuprenn i vinter (Sigurd Pettersen, Bjørn Einar Romøren og Roar Ljøkelsøy). Det betyr en ny dose selvtillit foran VM, sier Tommy Ingebrigtsen.

Samme utvikling

Utviklingen hans i vinter er lik den i 1995. To uker før VM-gullet ble Tommy Ingebrigtsen juniorverdensmester i Gällivare. Daværende landslagssjef Trond Jøran Pedersen var tidlig ute med å utbasunere at Tommy kunne bli verdensmester. I sistehoppet landet han på månen.

Dagens hoppledelse er mer tilbakeholden i spådommene.

- Selv om jeg er imponert over hoppingen til Tommy, snakker vi ikke om VM-medaljer. Alle VM-hopperne (norgesmester Tommy Ingebrigtsen, Sigurd Pettersen nr. to, Lars Bystøl nr. tre, Bjørn Einar Romøren nr. fire og Roar Ljøkelsøy nr. fem) hopper på et veldig høyt nivå. Tommy fikk selvtillit etter lørdagens normalbakke-NM. I går var han enda bedre, sier landslagstrener Mika Kojonkoski.

- Beste på lenge

- Tommy gjorde uttakingen av femtemann veldig enkel. VM-laget er nok det beste på mange år. Selv om det er betryggende at alle er i form, tar vi ikke av og snakker om medaljer. På en god dag kan vi ha løpere blant de fem beste. Da kan alt skje, sier sportssjef Jan-Erik Aalbu.

Assisterende landslagstrener Geir Ole Berdahl har fulgt Tommy Ingebrigtsen på hjemmebane i Granåsen i hele vinter.

- Selvtilliten hans har økt for hvert gode hopp. Nå er han stabil også i renn. Hoppingen hans i går holder nok til en plass blant de seks beste i VM. Lagmessig ville vi vært vanskelige å slå, sier Geir Ole Berdahl.

- Tar VM-medalje

Tommy Ingebrigtsen mener også det er størst muligheter i lagkonkurransen i Val di Fiemme.

- Bare Østerrike har et bedre lag enn oss på papiret. Det er større muligheter i lagkonkurransen enn individuelt. Ifølge Mika Kojonkoski, skulle vi først bli gode neste år. Likevel tror jeg vi reiser fra VM med minst én hoppmedalje, sier dobbelt norgesmester og kongepokalvinner Tommy Ingebrigtsen til Dagbladet.

LETT UTTAK: Hoppingen til Tommy Ingebrigtsen i Lysgårdsbakken gjorde det svært lett for landslagsledelsen å ta ham ut som femtemann på VM-laget. Nå er målet å fortsette framgangen i Val di Fiemme.