Klar for nytt horrorshow i Harrachov

Horrorshowet i det tjekkkiske mammutbakken starter i dag, og fortsetter med v-cuprenn i helgen.

Goldberger brakk kragebeinet og håndleddet i Harrachov for snart ni år siden. Etter hodefallet har han passert 200-metersmerket hele 13 ganger.

På sletta etter 225-metershoppet i fjor jublet han uhemmet.

- Vinden var brutal. Underveis regnet jeg med å måtte avbryte svevet lenge før 200-metersmerket. I stedet bar det helt ned mot overgangen. 225 meter er langt, men heller ikke det er noen grense, sa Goldberger til Dagbladet.

Verdens 10 lengste

225: Andreas Goldberger, Østerrike

224,5: Thomas Hörl, Østerrike

223,5: Ville Kantee, Finland

221: Andreas Widhölzl, Østerrike

219,5: Tommy Ingebrigtsen 214,5: Martin Schmitt, Tyskland

214: Noriaki Kasai, Japan

212,5: Sven Hannawald, Tyskland

212: Lasse Ottesen, Hideharu Miyahira, Japan, Primoz Peterka, Slovenia, Martin Höllwarth, Østerrike.

- Grusomt

Denne helga er Goldi tilbake i Harrachov. Horrorshowet i den tsjekkiske mammutbakken starter med kvalifisering i dag, og fortsetter med v-cuprenn i morgen og søndag. NRK1 sender fra kl 12.30 lørdag og 12.00 søndag, med Arne Scheie.

På netthinnen har Scheie mange skrekkopplevelser fra verdens skiflygingsbakker.

- Horrorshowet i Harrachov startet allerede i 1983, med grusomme fall for både nybakt Kollen-vinner Steinar Bråten, Horst Bulau (Canada) og Jens Weissflog, minnes Arne Scheie.

Bråten fikk rotasjon ut fra hoppet, mistet balansen og landet på siden på 122 meter. Foruten å bli mørbanket, røk han spolebeinet under det ene kneet.

- Minst like ille var det i Kulm-VM tre år seinere, da Rolf Åge Berg var én av mange som ble kjørt vekk fra bakken på båre. Heldigvis ble skiflygingen sikrere da v-stilen gjorde sitt inntog, sier Arne Scheie til Dagbladet.

Norges 10 lengste

219,5: Tommy Ingebrigtsen

212: Lasse Ottesen

211: Terje Nyhus

210: Espen Bredesen

209,5: David Andersen

204,5: Kristian Brenden

204: Tom Åge Aarnes 201,5: Henning Stensrud 201: Roar Ljøkelsøy

200,5: Olav Magne Dønnem

Hele sju av 55 skiflygere ble mer eller mindre skadd i Kulm-VM 1986. Rolf Åge Berg fikk tuppa i kulen, og ble kjørt på sykehus med hjernerystelse, diverse blåveiser og brudd på korsbåndet i det venstre kneet. Etter det dramatiske fallet på 89 meter, er han blitt 12 prosent invalid.

Japaneren Masahiro Akimoto brakk høyreankelen så beinpipene stakk ut. I tillegg fikk han bryst- og skulderskader.

Østtyskeren Ulf Findeisen fikk hjertestopp etter å ha blitt slått bevisstløs etter landingen.

- Hopperne var ikke kåte nok, kommenterte Torbjørn Yggeseth, formann i FIS' hoppkomité, etter det dramatiske rennet.

At skiflyging kan være farlig også etter at v-stilen gjorde sitt inntog, fikk en hel hoppverden inn i TV-stua fra Planica 18. mars 1999.

Hjernekvestelse

Russeren Valerij Kobelev (27) landet på nakken på 80 meter, og ble i bevisstløs tilstand slengt 200 meter nedover unnarennet. På sykehuset ble det konstatert hjernekvestelse. Seks måneder tok det Kobelev å komme til hektene igjen.

- Kobelevs fall er nok det verste jeg har sett. Og jeg har sett en god del, sier Arne Scheie foran det første av tre skiflygingsrenn denne VM-vinteren. Etter Harrachov følger Oberstdorf (3. og 4. mars) og Planica (17. og 18. mars).

Han tror på klar norsk framgang fra den begredelige innsatsen i hoppuka.

- Norge har flest hoppere i verden som har passert 200-metersmerket. Det er grunn til å vente å vente solid framgang i Harrachov. Der får hopperne både fart og svevefølelse. Det er noe vi nordmenn liker godt, sier Arne Scheie.

Bertil Pålsrud er TD (teknisk delegert av FIS) i Harrachov.

- Skiflygingsbakken er ombygd, og forhåpentlig også bedre å hoppe i enn før. Kulen er bygd opp, og profilen flatet ut. Sannsynligvis får vi hopp på godt over 200 meter. Ny verdensrekord tror jeg ikke på denne helga, sier Bertil Pålsrud til Dagbladet.

Seks av de sju norske Harrachov-farerne har rekorder på over 200 meter:

Tommy Ingebrigtsen 219,5, Lasse Ottesen 212, Kristian Brenden 204,5, Henning Stensrud 201,5, Roar Ljøkelsøy 201, Olav Magne Dønnem 200,5 og Håvard Lie 192,5

<B>HODEFALL:</B>Andreas Goldberger opplevde sitt livs hoppsjokk for ni år siden. Etter dette hodefallet i Harrachov har han passert 200-metersmerket 13 ganger.