Klar for revansj

MANCHESTER (Dagbladet): Til topps i Premier League: Det er bare ett av årets tre mål for Ole Gunnar Solskjær. De to andre er naturligvis å vinne cupen og Champions League. For i år er Manchester United bedre enn i fjor.

Det mener og tror Ole Gunnar Solskjær i dette intervjuet med Dagbladet. Vi møtte ham i går på Uniteds flotte treningssenter i Carrington, sørvest for storbyen.

- Nå begynner alvoret, Ole Gunnar Solskjær: I morgen spiller dere Champions League-kvalifisering i Ungarn, og på lørdag er det Premier League-start mot West Bromwich. Hva skjer hvis dere blir utslått av ungarerne?

- Ha, nei. Det tenker vi ikke på. Vi kan ikke tenke «hvis». Vi vet at vi gå videre. Vi skal videre, hver gang.

- Men slik tenker dere vel alltid, også i FA-cupen, men der ryker dere ut tidlig hvert år nå?

- Ja, vi har vært uheldige, selv om vi har gått hundre prosent inn for å gå til topps.

- Så, det er et av årets mål?

- Ja, det er et av årets tre mål.

Personlige feil

- Hva gikk galt i fjor?

- Vanskelig å si, men Arsenal og Liverpool forbedret seg mer enn vi gjorde. Men det er viktig å si at også vi ble et bedre lag.

- Å? Forsvaret også?

- Ja, ja, ja. Vi hadde et bedre lag enn året før. Men vi gjorde personlige feil, uvanlige feil. Og så tapte vi seks kamper på hjemmebane. Og jeg tror at vi bare scoret ett eneste mål på de seks tapte kampene. Det er veldig uvanlig... tape hjemme for Bolton og West Ham.

- Hva har dere gjort for å bli bedre i år?

- Ikke så veldig mye, du kan ikke finne opp fotball på nytt. Men vi har fått ny trener, med nye ideer. Han er portugisisk og gjør ting litt annerledes. Vi får inn nye, spennende ideer utenfra. Vi merker at detaljer går lettere i år enn i fjor, at laget er bedre. I fjor hadde vi også mange nye spillere som ikke hadde spilt i Premier League før: Veron, Blanc, van Nistelrooy, Forlan. I år har vi bare kjøpt han Rio, og han har spilt i Premier League i årevis, selv om han bare er 23 år.

- Hvordan går det med Rio Ferdinand?

- Jeg vet ikke. Men han er på treningene, så det er ikke så veldig alvorlig. Ankelovertråkk er veldig vanlig.

- Forrige lørdag, i siste kamp før alvoret starter, spilte du hele kampen mot Boca Juniors. Er det et varsel om at du er førstevalget?

- Neeei. På Manchester United er ingen, nesten ingen, faste. Det eneste som teller er at du spiller godt. Det er bare David Beckham og Roy Keane som spiller fast.

- Og Rio Ferdinand?

- Ja, det er klart. Han er kjøpt inn for å bli fast. For meg betyr hver kamp at jeg må prestere. Jeg kan ikke leve på det jeg har gjort tidligere. Fortida betyr ingenting, sånn er fotball.

- Nå før sesongen handler alt om United eller Arsenal, så er Liverpoool og Leeds tiltenkt tredje og fjerdeplass. Spenningen er stort sett borte?

- Sånn har det vært hvert år så lenge jeg har vært her: På de seks åra har vi vunnet fire og Arsenal to. Men jeg tror andre lag også kan kjempe i toppen.

- Men det blir likevel verre og verre for de fleste å kjempe i toppen? I Tyskland er det tre- fire lag, i Nederland to- tre.

- Og i Skottland Celtic og Rangers. Ja, de store blir større og større, og tjener mer penger.

- Litt kjedelig?

- Tja. Vel, heldigvis er det overraskelser. I fjor hang Newcastle plutselig med lenge. Kanskje blir det West Ham i år? Det har vært styrken til Premier League, at den er så jevn. De store klubbene får ingenting gratis, selv ikke fra bunnlagene.

Familien betyr mye

- Nå er du 29 år. Hva skal du gjøre når karrieren er over?

- Det er så lenge til at det har jeg ikke tenkt på. Jeg har startet et firma som jeg helt sikkert blir involvert i. Vi tar vare på fotballspillere, alt det utenomsportslige. Men det er altfor tidlig for meg å tenke på noe annet enn fotballkarrieren...men det er ikke sikkert at jeg kommer til å jobbe med fotball hver dag.

- Nei, du kan jo bli rentenist hvis du vil?

- Framtidsutsiktene er vel lyse, for å si det sånn. Men akkurat nå konsentrerer jeg meg om fotballen.

- Betyr det at du er hundre prosent opptatt av fotball?

- I jobbsammenheng: Ja.

- Har du mye fritid, da?

- Nei. Hvis du bare tenker på kamper og trening er det ikke så veldig mye tid som går med, men reiser og forberedelser tar veldig mye tid.

- Og familien, kona og sønnen din?

- Ja, de betyr veldig, veldig mye.

- Venner ellers?

- Jeg har noen. Jeg var veldig god kompis med Jordi Cruyff og Jaap Stam, men de er borte begge to. Kanskje er det uheldig å få meg som venn?

- Toppsjefen i den engelske ligaen foreslo nå at alle lag offentliggjør hva spillerne tjener. Hva synes du om det?

- Hvorfor? Jeg bryr meg i hvert fall ikke et sekund om hva andre tjener. Jeg har nok med meg selv, og slik har jeg vært hele livet. De eneste jeg kan gjøre noe med og for, er meg sjøl og mine nærmeste. Andre får mene, tro og synes hva de vil, og tjene så de vil, uten at det betyr noe for meg.

- I morgen skal dere spille kvalifisering til Champions League for første gang på mange år ...

- Vi spilte kval for fire år siden også. Og da vant vi!

- Ja, og den gang spilte dere også på Ullevaal mot Vålerenga før seriestart?

- Ja, men vi kan ikke stole på at historien gjentar seg. Vi må fortjene å vinne, og så langt virker det bra. Oppkjøringen har vært spennende og annerledes. Det er ofte bare småting som skal til for å bli vinnere.

- Og dere er sultne på nye triumfer?

- Ja, helt sikkert. Etter en sesong uten å vinne noe er det lettere å se seg selv i speilet og lete etter ting å forbedre. De to sesongene før vant vi lett, med 18 og 10 poeng, hvis jeg ikke husker feil. Og selv om vi har forbedret oss litt hvert år, har plutselig Arsenal og Liverpool forbedret seg mye.

- For deg personlig, hva er din målsetting?

- Jeg går på trening for å bli en bedre fotballspiller. Hvis jeg klarer det, så får jeg spille nok kamper. Enkelte ganger så opplever du at fotballen passerer deg uten du oppdager det, plutselig kommer en unggutt som du ikke har hørt om og tar plassen din. Og det er ikke noe jeg har lyst å oppleve.

- Hva kan du bli bedre på?

- Mye, mye, mye. Jeg lærte my i fjor, tror jeg tok et langt skritt da. Men jeg må fortsette videre, bli sterkere med ballen, flinkere til å vinne tilbake ballen, se spillere i bedre posisjoner. Det er så mye. Bli stabil, slik at jeg får spille neste kamp.

- Så det er målet?

- Nei, målet er å spille så godt i den kampen jeg skal spille, at «han» ikke klarer å sette meg ut til neste kamp.

- Og «han», det er Alex Ferguson?

- Ja.

Menneskekjenner

- Hvordan får du vite om du skal spille, eller ikke?

- Han er veldig flink til å behandle mennesker slik de skal behandles. Han forklarer hvorfor du ikke får spille, forklarer tankegangen bak laguttaket. Hvis jeg noen gang skal bli sjef eller manager for et lag, så har jeg hatt verdens beste sjef - som har vist meg hvordan mennesker skal behandles, sier Solskjær.

SESONGSTART: Dagbladet møtte Ole Gunnar Solskjær på Manchester Uniteds flotte treningssenter Carrington før Premier League-starten. - Målet er å spille så godt i kampene jeg spiller at «han» ikke klarer å sette meg ut til neste kamp, sier Solskjær. Med «han» mener nordmannen Alex Ferguson.
TOPPEN AV KARRIEREN: Solskjær kunne heve Champions League-trofeet i 1999.
OLÉ, OLÉ: Solskjær hadde en meget god sesong for United i fjor. - Men fortida betyr ingenting, sier han til Dagbladet.
LYKKE: - Familien betyr veldig mye, sier Solskjær. Her sammen med Silje og vesle Noah.