Klar for Tore-fekting

I kveld handler det som vanlig om en eneste ting, å score nok mål til at Norge slår Spania. Og Tore André Flo er klar med en spansk en: norsk Tore-fekting i rødt, hvitt og blått.

Vikingen fra Stryn har ikke spesielt sansen for tyrefekting på spansk maner. Men å stikke fotballdolken i de spanske stjernene har han ingenting imot.

- Tyrefekting, er det ikke der dyr er involvert? Nei, det har jeg ikke noen særlig sans for. Dyr skal ikke plages, ser ikke på det som noen sport, svarer Flo, mens han prøver å være en staut ,norsk utgave av en matador. Human sådan.

En god blund

- Hvordan forbereder du deg til kampen?

- Jeg håper å få en god blund på øyet, cirka fem timer før avspark. Det siste måltidet inntas fire timer før. Utover det så har vi spillemøte. Hele dagen går til å ha fokus på det som skal skje, sier Flo, mens spanske journalister kretser rundt ham og roper «olé, olé!». Og en belgisk journalist som vil vite hva som er Norges svakheter, finter Flo elegant vekk:

- Jeg sier ikke hva våre svakheter er, men en av mine er belgisk sjokolade, sier Flo og ser tankefull ut. Nesten litt sånn à la tegnefilmoksen Ferdinand.

Ikke moro

Dan Eggen er et yndet objekt for spansk presse. Eggen svarer glatt på alle spørsmål på flytende spansk. Etterfulgt av dansk og så norsk.

- Du og tyrefekting, Eggen?

- For å være ærlig, jeg syns folk burde finne på noe annet enn å plage dyr når de skal underholde, sier Dan Eggen.

John Carew, norskspanjol for Valencia etter EM, kommer heller ikke til å kjøpe sesongbillett på en tyrefekterarena:

- Aldri sett det på tv, og jeg skal heller aldri sette mine bein på en arena. Sier Carew prinsippfast.

Frode Olsen liker oksekjøtt, men ikke avlivet på nasjonalspansk måte.

- Vi nordmenn burde vel ikke være så forbannet som holder på med sel- og hvalfangst. Jeg har satt meg litt inn i reglene for tyrefektning, det er ganske spennende. Men, jeg har ikke sansen for det siste avgjørende støtet, der de stikker oksen i hjel. Sier senor Olsen, en av mange nordmenn som har et sterkt forhold til Spania. Frode som målvakt, vi andre ofte når en eller flere barkeepere på Marbella redder oss.

TYREFEKTING

  • «...i Spania først kjent fra midten av 1000-tallet. Foregår etter et bestemt rituale på en rund, gruslagt arena, Plaza de Toros. Skuespillet innledes med at tyrefekterne, sp. toreros (tidligere toreadores) toger inn på arenaen. Forrest går tre matadores, som skal drepe to okser hver, samt tre banderillos og to picadores. Med sine capas, kapper, lokke tyrefekterne dyra til å angripe, og når dette skjer, stikker picadoren sin pica, lanse, inn i dyrets nakkemuskel. Seinere plasserer banderilloene banderillas, lange vimpelprydede spyd med mothaker inn i oksens nakke, og til slutt gir matadoren den dødsstøtet.
  • Matador: Den som gir tyren det drepende kårdestøtet.

ESSENSIELT OM SPANIA

  • FIESTA: Fest, festdag, høytid, ferie, skolefri, forlystelse, fornøyelse.
  • SIESTA: middagshvil, middagsstund.
  • ETA: «Baskisk fedreland og frihet» - har siden 1968 stått bak en voldskampanje for baskisk selvstendighet. Ca. 800 mennesker er blitt drept som et ledd i kampanjen på disse 31 årene.
  • PRADO-MUSEET: Det spanske nasjonalmuset i Madrid, åpnet 1819. Store samlinger av spansk malerkunst, bl.a. Goya, El Greco, Velazquez.
  • SALVADOR DALI (1904-1989): En av de ledende surrealistene. Skrev manus til filmen «Un chien andalou» (den andalusiske hund).
  • BACCALAO: Ordet bacalao er spansk og betyr torsk. Det betegner i hovedsak klippfisk og saltfisk. Klippfisk er saltet og tørket torsk. Bacalao er i dag navn på et matområde, ikke bare en rett. Det finnes ca. 1000 oppskrifter på bacalao; fellesnevneren er at de alle har klippfisk som hovedingrediens. Spanjolene oppfant tørkemetoden på 1400-tallet. Metoden kom til Norge for ca. 350 år siden.
  • JULIO IGLESIAS: Født 23.9. 1943, artist, berømt for sin karakteristiske, følsomme sang. Har ikke opptrådt i Norge siden 1988 (Ekeberg). En av platehistoriens største stjerner: har solgt mer enn 200 millioner plater.
  • 100 pesetas = NOK 5,00300
<B>TORE-ADOR:</B> På oppfordring tok Flo en kort leksjon i tyrefekting til stor begeistring for spansk og norsk presse i går.