Klar for v-rekord

Tredjeplass lørdag og seier i lagkonkurransen i går. Roar Ljøkelsøy er i knallform foran VM i skiflyvning til helga. Der sikter han seg inn mot verdensrekorden.

- Ja, det skal gå å hoppe over 230 meter, sier Roar Ljøkelsøy i Dagbladet.

Etter helgas imponerende innsats har han selvtilliten i orden. Det blir fort avgjørende i Planica, der kvalifiseringen til VM i skiflygning starter allerede torsdag.

- Det kommer selvfølgelig an på bakken og forholdene, men det er ikke umulig å komme over 230 meter. Og da er verdensrekorden veldig nær, sier en optimistisk hopper.

Sportssjef Jan Erik Aalbu har også tro på at verdensrekorden kan ryke i helga.

- Ja, når Roar klarer å hoppe 223 meter i Oberstdorf, kan han hoppe lenger enn verdensrekorden i gigantbakken i Planica. Med gode forhold der kan alt skje, sier Aalbu til Dagbladet.

Iskald vinner

Ljøkelsøy hoppet hele 223 meter i Oberstdorf for ei uke siden og er i sitt livs form. Det mentale er utrolig viktig for en hopper i verdenstoppen, og i går viste Ljøkelsøy at han har full kontroll.

Norges kaptein satt alene oppe på bommen. Verdenscupleder Janne Ahonen hadde hoppet Finland opp i ledesen, og Ljøkelsøy visste han måtte hoppe langt. Han holdt nervene under kontroll og slo til med et kjempehopp på 148 meter i siste omgang.

Da var det ingen tvil. Norge vant med nesten 20 poeng.

- Jeg visste at jeg måtte hoppe langt om vi skulle vinne, og det klarte jeg å holde fokus på, sier Ljøkelsøy.

Jan Erik Aalbu er svært imponert over det kapteinen presterte.

- Han vet at Finland leder og sitter alene på toppen. Da er det sterkt å straffe hoppet til Ahonen og sikre Norge seieren, sier Aalbu til Dagbladet.

Norge favoritter

Dette var Norges første lagseier i hopp siden triumfen i Kuopio 25. november 2000. Før det må vi helt tilbake til VM-gullet i Falun i 1993 for å finne en norsk seier. Tyskland ledet etter 1. omgang, men mistet seierssjansen da Alexander Herr falt i 2. omgang. Tyskerne endte på 3. plass.

Norge reiser til mammutbakken i Slovenia med de fire som vant i går, i tillegg til Henning Stensrud. Bare fire av de fem i troppen får konkurrere om VM-gullet.

- Norge er helt klart favoritter i Planica, spesielt i lagkonkurransen. Janne Ahonen og Matti Hautamäki er nok favoritter individuelt, i tillegg til at flere av våre har store muligheter, sier Aalbu. VM starter med kvalifisering torsdag.