Klar mål-beskjed

Den tidligere Manchester City-profilen Shaun Wright-Phillips (40) er ikke i tvil: Erling Braut Haaland (22) kommer til å score flere mål på bortebane enn hjemmebane.

STORE FORVENTNINGER: Erling Braut Haaland. Foto: NTB
STORE FORVENTNINGER: Erling Braut Haaland. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
  • Newcastle - Manchester City, kl. 17.30 søndag

MANCHESTER (Dagbladet): Forklaringen er enkel, mener han: På Etihad Stadium i Manchester kommer mange lag til å kaste elleve mann i forsvar. På egen hjemmebane er de «forpliktet» til å underholde mer, noe som vil skape rom for Haaland.

- Han har hatt en fantastisk start, sier Wright-Phillips til bet365 i England.

- Han har scoret to mål og har en målgivende pasning. Jeg synes det er fantastisk.

CITY-PROFIL: Shaun Wright-Phillips. Foto: NTB
CITY-PROFIL: Shaun Wright-Phillips. Foto: NTB Vis mer

De to målene kom på London Stadium mot West Ham i Premier League-debuten. Første sjanse til å score på Etihad Stadium er mot Crystal Palace 28. august.

Den tidligere kantspilleren Wright-Phillips spilte for Manchester City i to perioder, seinest fra 2008 til 2011. Han var god på sitt beste. Men nå er scenen ryddet for en nordmann.

- Haaland må lære hvordan han skal spille annerledes fotball sammenliknet med det han er vant til. Han må være mye mer tålmodig og vente på de rette anledningene, påpeker Wright-Phillips.

- Jeg tror det er større sjanse for at han kommer til å score flere mål på bortebane enn hjemmebane. Årsaken er måten lagene spiller på når de kommer til Etihad, sier han.

City er et mer spillende lag enn Borussia Dortmund. Mange av de 86 målene i Tyskland kom da han ble sendt på løp i bakrom. Nå handler det om at Haaland må tilpasse seg City og City må tilpasse seg Haaland.

TØFT: Erling Braut Haaland var i kontakt med ballen bare åtte ganger mot Bournemouth sist helg. Søndag venter Newcastle på St. James’ Park. Foto: NTB
TØFT: Erling Braut Haaland var i kontakt med ballen bare åtte ganger mot Bournemouth sist helg. Søndag venter Newcastle på St. James’ Park. Foto: NTB Vis mer

Mot Bournemouth sist lørdag hadde han tidvis tre midtstoppere rundt seg. I tillegg hadde laget to defensive midtbanespillere foran der igjen, noe som er et eksempel på Wright-Phillips' poeng.

- Hvordan kan du overleve noe sånt? spør manager Pep Guardiola.

Wright-Phillips er optimist:

- Det kommer til å bli en interessant reise. Læringskurven blir bratt. Hvis han treffer riktig, vil han forbedre seg.

Og:

- Allroundspillet vil bli bedre, fordi han behersker flere situasjoner.

Haaland og City forbereder bortekamp mot Newcastle søndag. For 22-åringen innebærer dette et møte med Alan Shearers tidligere hjemmebane, St. James' Park.

Shearer er tidenes toppscorer i Premier League med 260 mål. Når Dagbladet spør Guardiola om hvem Haaland kan sammenliknes med, ser han ikke bort fra at han kan komme opp på Shearers nivå.

- Han er en toppspiss. Hvis du sammenlikner med de beste spissene da de var på hans alder, så er han den største, påpeker manageren.

- Men han er fortsatt ung og har en lang karriere foran seg. Han har et ønske om å bli bedre, og jeg vil oppmuntre ham til å bli det. Han har egenskapene til å bli en av de største toppscorerne gjennom alle tider.

SNYTT: Erling Braut Haaland kunne fått en drømmestart på Etihad, men ble fratatt en gigantmulighet. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Birthe Skingen / Rødt Kort Vis mer

Hvordan målene kommer, er ikke Haaland opptatt av selv. Hjemmebane eller bortebane – alt er underordnet så lenge ballen går i mål.

I England snakkes det om at han bør ligge på 20-30 scoringer i Premier League for å kunne stemples som en suksess.

- Jeg forventer nærmere 30 mål, sier Paul Hirst, journalist i The Times, til Dagbladet.

- Måten Manchester City spiller på må være en drøm for en spiss. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger ballen har kommet innenfor femmeteren de to siste åra, men så har ingen vært der. Erling har gjort det til en vane å være der og forårsake mye skade, påpeker han.

Premier League

Manchester C.22006-06
Arsenal22006-26
Brentford21106-24
Tottenham21106-34
Newcastle21102-04
Leeds21104-34
Chelsea21103-24
Brighton21102-14
Aston Villa21012-33
Nottingham Forest21011-23
Bournemouth21012-43
Liverpool20203-32
Fulham20202-22
Wolverhampton20111-21
Leicester20114-61
Crystal Palace20111-31
Southampton20113-61
Everton20021-30
West Ham20020-30
Manchester U.20021-60

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer