Eliteserien

Klar RBK-beskjed

- Vi har ikke underholdt på flere år, sier styreleder Ivar Koteng. - Vi tror veien er å jobbe hardt for å spille mer underholdende fotball.

SER FRAMOVER: Rosenborg har hatt en svært utfordrende sesong. – Jeg er laget sånn at vi skal prøve å være litt flinkere i morgen, sier styreleder Ivar Koteng. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix
SER FRAMOVER: Rosenborg har hatt en svært utfordrende sesong. – Jeg er laget sånn at vi skal prøve å være litt flinkere i morgen, sier styreleder Ivar Koteng. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Viking - Rosenborg, kl. 18 søndag

TRONDHEIM (Dagbladet): Rosenborg sliter og publikumstallet går ned. Men fagmannen Eirik Horneland gjør styreleder Ivar Koteng (60) overbevist om at klubben blir bedre neste år.

- Hadde vi ikke blitt kjent med Horneland i den perioden det gikk dårligst, kunne situasjonen vært annerledes. Men vi ble kjent med en arbeidsom og fin leder - og flott fagmann, sier Koteng til Dagbladet.

Søndag går Eliteserien inn i sine to siste runder. Rosenborg møter Viking og er desperat etter tredjeplassen som gir Europa-spill neste sesong. Ingen i klubben er fornøyd med 2019. Men i styret begynte alarmklokkene å gå lenge før Kåre Ingebrigtsen fikk sparken i fjor sommer.

- Vi har ikke underholdt på flere år. Vi tror veien er å jobbe hardt for å spille mer underholdende fotball, sier Koteng.

Han og resten av styret så at intensiteten dalte under Ingebrigtsen og ba ham gå. Inn kom Horneland og han har ikke vært en ubetinget suksess. Men Koteng føler seg fortsatt sikker på at det går i riktig retning.

- Det har vært dårligere i år - og bedre i år - enn jeg forventet. Starten var dårligere enn jeg forventet. Jeg trodde ikke at vi skulle bli så dårlig, i alle fall poengmessig. På vårt beste har vi vært enda bedre enn jeg trodde vi skulle være, påpeker Koteng.

Nettopp toppnivået under Horneland - det faktum at han nesten fikk klubben til Champions League - gjør at treneren har tillit i styret.

Stikkordene er høyere fysisk og mentalt nivå. Dette er fokuset på Lerkendal hver eneste dag.

- Effekten av økt fysisk trening har også vært skader. Derfor tror vi det tar to-tre år før vi er der vi skal være. Men vi tror at vi skal være mye bedre allerede neste år, sier styrelederen.

Misset

Ingebrigtsen tok fem av seks titler med Rosenborg. Men han klarte ikke å utvikle det som skal være klubbens DNA, samtidige bevegelser og underholdende fotball.

Avstanden opp til klubber i Europa det var naturlig å sammenlikne seg med, var blitt større. Det skal ha vært for slapt på treningene og Ingebrigtsen hadde angivelig mistet noe av gnisten.

Med Horneland har klubben gått resultatmessig tilbake. Men prosessen - med at alt skal bli bedre i den andre enden - har Koteng og co. stor tro på.

- Det er ikke sånn at vi synes det er stas å bli nummer fire, hvis det er det vi blir. Men vi måtte regne med at vi en eller annen gang ville få trøbbel, fordi vi skulle gjøre en endring som påvirket et eller annet. Også andre klubber har slitt før de har lyktes. Vi er helt overbevist om at vi fysisk og mentalt kommer til å bli bedre enn det vi var.

Det er neppe å ta munnen for full at Rosenborg-styret opererer med et element av risiko. På veien til å bli bedre har publikumstallet falt på Lerkendal. Snittet er i dag 12 823 mot 18 039 i 2015, året som var Ingebrigtsens første som Rosenborg-trener.

Kokte over

Etter 3-2-seieren over Bodø/Glimt for 13 dager siden, kokte det over for profilen Pål André Helland:

HARDT UT: Rosenborgs Pål André Helland går hardt ut mot egen klubb etter søndagens kamp mot Bodø/Glimt. - Hver en jævel må gå i seg selv, sa han til Eurosports reporter. Hør hele tordentalen her. Video med tillatelse: Eurosport Norge Vis mer

- Noe må skje her i klubben og på tribunen. Det er faen meg 5000 folk her i dag. Noen må gå i seg selv, for det er flaut det som foregår.

Koteng sier:

- Det er sikkert flere grunner til at publikumstallet går ned, ikke minst at vi ikke har underholdt på noen år. Så mister vi sikkert noen tilskuere på grunn av Ranheim og kanskje noen på grunn av Kåre Ingebrigtsen. Men vi ser også at det er en nedadgående trend i Norge. Hva som påvirker mest er vanskelig å si. Vi tror medisinen er å jobbe hardt for å spille mer underholdende fotball.

Styrelederen understreker at Rosenborg fortsatt har penger på bok. Over en treårsperiode budsjetterte klubben bevisst mot et underskudd på 15 millioner kroner hvert år - 45 millioner totalt. Men samlet i perioden har klubben gått med et betydelig overskudd.

Enkelte kritikere mener Rosenborg ikke har lyktes med spillerlogistikken. Nylig trakk sportslig leder Stig Inge Bjørnebye seg på dagen. Også sjefsspeider Hallvar Thoresen er ferdig.

Bjørnebye vil bli erstattet. Men i Rosenborg er det – og har vært – treneren som bestemmer hvilke spillere som skal inn. Sportslig leder er ansvarlig for det praktiske og administrative rundt en handel.

- Det vi sliter mest med, er avstanden mellom Salmar Akademiet og A-laget. Der har vi den største utfordringen. Og så er det bestandig en utfordring å finne gode, sterke og raske spisser. Det er hele verden interessert i, sier Koteng.

Opprydding

Etter det Dagbladet forstår blir det opprydding i stallen etter sesongen. Det blir kraftig fokus på alderssammensetning, spillere som tåler mye trening – og typer som kan gå inn i det «orkesteret» Rosenborg ønsker å være.

En spiller som Pål André Helland har slitt med spilletida. Flere spekulerer i at han kan være på vei ut.

ROSENBORG: Ole Selnæs støtter sin tidligere lagkamerat Pål Andre Helland etter tiraden mot egen klubb. Reporter: Fredrik N. Filtvedt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

- Hva mener du om at trønder og publikumsyndling Helland sitter mye på benken?

- Vi hadde selvfølgelig likt at Helland kunne spilt mer. Men sånn er det, han kan ikke få noen fortrinn selv om han er trønder, sier Koteng.

Verken han eller trener Eirik Horneland vil svare på om Birk Risa, Ola Brynhildsen, Emil Bohinen eller Kristian Thorstvedt er på en kort eller lang liste, slik Dagbladet har hørt.

- Hva med neste år: Er det bare gullet som teller igjen?

- Jeg er laget sånn at vi skal prøve å være litt flinkere i morgen. Da blir resultatene en konsekvens av hvor dyktig du er. Vi skal bli bedre neste år. Og det blir vi.

FAKSIMILE: Dagbladets papiravis lørdag.
FAKSIMILE: Dagbladets papiravis lørdag. Vis mer

ELITESERIEN

Søndag kl. 18.00

  • Bodø/Glimt-Kristiansund
  • Odd-Tromsø
  • Ranheim-Lillestrøm
  • Sarpsborg 08-Haugesund
  • Stabæk-Mjøndalen
  • Strømsgodset-Brann
  • Viking-Rosenborg
  • Vålerenga-Molde
Eliteserien
Molde28195464-2762
Bodø/Glimt28149559-4051
Odd28147742-3549
Rosenborg28139648-3748
Viking28127948-3943
Kristiansund28118940-3641
Brann281010831-2640
Haugesund28812839-3536
Stabæk28991033-3336
Vålerenga288101037-3934
Lillestrøm28781331-4529
Tromsø28851537-5529
Sarpsborg285131029-3928
Mjøndalen285121135-4827
Strømsgodset28681433-5326
Ranheim28661632-5124
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer