Johannes Høsflot Klæbo

Klar Russland-beskjed

Utestengelsen av russiske utøvere fortsetter inntil videre og Johannes Høsflot Klæbo er klar på at de fortsatt bør være det.

TYDELIG: Klæbo mener fortsatt russerne bør være utestengt og sier det ikke går utover motivasjonen at hans største utfordrer ikke er med. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TYDELIG: Klæbo mener fortsatt russerne bør være utestengt og sier det ikke går utover motivasjonen at hans største utfordrer ikke er med. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kalenderen viser bare august, men de norske langrennsløperne er i full gang med forberedelsene til verdenscupåpningen i Ruka i slutten av november.

Men selv om datoen er satt, er det fortsatt et stort usikkerhetsmoment. Vil Russland, et av verdens beste landslag, delta denne sesongen?

Den største norske stjerna Johannes Høsflot Klæbo har vært klar og tydelig på hva han mener om russisk deltakelse. Det står han fortsatt ved.

- Jeg syntes at når et land som Ukraina ikke kan stille til start fordi de må forsvare sitt eget land, så sier det seg selv. Jeg står ganske klart på det jeg har sagt tidligere, sier Klæbo til Dagbladet.

PÅ SIDELINJA: Klæbo må se renn fra sidelinja denne sommeren på grunn av strekkskaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ SIDELINJA: Klæbo må se renn fra sidelinja denne sommeren på grunn av strekkskaden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han innrømmer at en eventuell sesong uten russisk deltakelse vil bli rart, men mener at det ikke går utover motivasjonen.

- Jeg syntes mye av det som er moro er veien til målet, sier Klæbo og forteller at han ser på utfordringer som sommerens strekkskade som motivasjon:

- Jeg prøver bare å vinne flest mulig skirenn til vinteren.

Ingen sluttdato

Utestengelsen av russiske og hviterussiske utøvere er det Det internasjonale skiforbundet (FIS) som står for, og selve utestengelsen av utøverne gjelder inntil videre, ifølge Erik Røste, Norges representant i FIS-styret.

- Hos oss er de utestengt helt til det tas et nytt vedtak i FIS-styret. Det kan først komme dersom det blir en endring i situasjonen, sier Røste til Dagbladet.

- Hvor mye må situasjonen endre seg?

- Det blir umulig å si noe om. Jeg og vi forholder oss til at de nå er utestengt. Det er ikke opp til Norge. Det er først og fremst en mann som kan gjøre noe med den situasjonen og han sitter i Russland, sier Røste og tenker på president Vladimir Putin.

I Røstes øyne har ikke situasjonen endret seg stort siden utestengelsen.

- Dette her er en helt ekstraordinær situasjon og det er et brutalt angrep på menneskerettigheter, folket og landet. Da er min krystallklare mening at idretten også må reagere. Det var jeg veldig tydelig på da og er like tydelig på det nå. Situasjonen har ikke endra seg. Denne krigen har vart alt for lenge, sier Røste.

KLAR TALE: Styremedlem i FIS og tidligere skipresident Erik Røste. Foto: Terje Pedersen / NTB
KLAR TALE: Styremedlem i FIS og tidligere skipresident Erik Røste. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Dårligere konkurranse

Uten russisk deltakelse vil Norge miste noen av sine argeste konkurrenter i sporet, og i så måte vil veien til pallplassene bli enklere for Norge.

- Russland har vært en toneangivende nasjon med bredde i toppen i tillegg til å ha kanskje den beste skiløperen i verden i Bolsjunov. Det er klart at det bildet av dem på veggen som de vi virkelig ønsker å slå er kanskje borte, men inntil videre så prøver i å bare bli så gode som overhodet mulig, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum og fortsetter:

- Det er over mitt bord å vurdere russisk deltakelse eller ikke, sier han.

FOKUS: Landslagssjef Erik Myrh Nossum. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
FOKUS: Landslagssjef Erik Myrh Nossum. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet Vis mer

- Tror du de kommer tilbake i år?

- Jeg håper det. Fordi da er først og fremst krigen og elendigheten i Ukraina over. Det er den viktigste grunnen. At vi ønsker gode konkurrenter er sekundærbehovet, sier Nossum.

Han minner også om at de norske gutta vil få tøffe konkurrenter selv uten russerne på startreken.

- Du har William Poromaa fra Sverige som har tatt store steg og er en utviklende alder. Du har en Ivo Niskanen som ga oss juling mange skirenn i i fjor. I sprint hadde du en franskmann (Richard Jouve journ.anm.) som vant cupen totalt. Så jeg er ikke redd for at vi ikke får konkurranse, men inntil videre har jeg ikke så mye fokus på andre enn oss selv, sier Nossum.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer