Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klar tale fra Brækhus: - Slik er det bare

Kretsen rundt Katie Taylor har antydet at Cecilia Brækhus ikke har så stort navn i USA og Storbritannia. Slik reagerer hun på utspillet.

SNART SLUTT? Cecilia Brækhus antyder at det snart kan være dags å legge boksehanskene på hylla. Men først venter en mulig drømmekamp. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
SNART SLUTT? Cecilia Brækhus antyder at det snart kan være dags å legge boksehanskene på hylla. Men først venter en mulig drømmekamp. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

FORNEBU (Dagbladet): Hvis alt går etter planen skal Cecilia Brækhus (38) i ringen mot irske Katie Taylor (33) en gang etter sommeren.

Taylor er i likhet med Brækhus ubeseiret som bokser (hun har fire VM-titler i lettvekt - to vektklasser under Brækhus) etter at hun ble proff i 2016.

Møtet mellom dem blir av mange sett på som den ultimate kvinnelige boksekampen.

Men først skal Brækhus i ringen en gang før sommeren, hvor hun setter sine mesterskapstitler på spill. Hvem motstanderen blir og hvor kampen skal gå av stabelen, er foreløpig ikke spikret.

38-åringen har ingen problemer med å motivere seg til den kommende kampen, selv om den store gulroten ligger litt lenger fram i tid.

- Nei, egentlig ikke, for hvis jeg taper den kampen, så forsvinner jo kampen mot Katie Taylor. Så dette er jo enormt viktig, så det har jeg ingen problemer med å motivere meg til, sier Brækhus til Dagbladet.

MOT DRØMMEKAMP: Irske Katie Taylor venter sannsynligvis i ringen etter sommeren. Foto: NTB Scanpix
MOT DRØMMEKAMP: Irske Katie Taylor venter sannsynligvis i ringen etter sommeren. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norges boksedronning er for anledningen antrukket i en svart kjole, noe som er passende inne på motesenteret Norwegian Fashion Center. Noen minutter tidligere fortalte «The First Lady» om framtidsplanene til et samlet norsk pressekorps fra podiet.

Nå har hun tatt plass på en stol for en-til-en-intervjuer, mens fotografene knipser bilder fra forskjellige vinkler. Brækhus er i godt humør og forteller at hun ønsker en sterk motstander i oppladningen til storkampen mot Taylor.

- Jeg tror nok at med den arenaen, og den rammen rundt neste stevne - for at vi da skal få interessen opp, selge billetter, få folk til å se på kampen - så må vi ha en bra motstander. Hvis ikke kommer mye av den interessen og den hypen til å dale. Så det beste er hvis jeg får en god og tøff motstander, slår henne og så kan vi hype opp Katie Taylor-kampen til etter sommeren, sier Brækhus klart og tydelig.

Storkampen kommer etter alle solemerker til å holdes i USA. Brækhus har tidligere bokset i Los Angeles, mens Taylor blant annet har gått for store publikum i Madison Square Garden i New York.

- Største de kan få

Kretsen rundt Taylor har tidligere antydet at Brækhus ikke har så stort navn i USA og Storbritannia. Taylor-manager Brian Peters sa blant annet til VG at «dessverre er det få generelle sportsfans i USA, Irland og Storbritannia som kjenner til navnet hennes».

Brækhus er ikke i tvil om at hun er ønsket som motstander.

- Det er litt hva de sier og hva som foregår i kulissene. Jeg er jo det største navnet de kan treffe, slik er det bare. Det finnes ingen andre større navn for Katie Taylor. Så selvfølgelig vil jo de … hva skal jeg si … i forhandlingene vil de selvfølgelig få henne til å være den største stjernen. Men jeg tror det er kombinasjonen av oss to som vil gjøre dette her så enormt, sier Brækhus.

STORTALENT: Claressa Shields. Foto: Matt Rourke/AP/NTB Scanpix
STORTALENT: Claressa Shields. Foto: Matt Rourke/AP/NTB Scanpix Vis mer

- Er dette den største kampen du kan gå?

- Ja.

- Hva med Claressa Shields?

- Nei, Claressa Shields vil ikke være … Hun er jo populær borte i statene, men hun holder fremdeles på å bygge seg opp der borte. Utenfor statene så er hun ikke så godt kjent. Meg og Katie Taylor til sammen vil ta et mye større publikum world wide. Så Katie Taylor er definitivt en større kamp enn Claressa Shields akkurat nå.

Claressa Shields er en 24 år gammel amerikaner som også er ubeseiret i proffboksing (mellomvekt). Hun blir sett på som det neste store innen sporten.

En siste dans?

Men det er ikke sikkert det blir noe møte mellom Shields og Brækhus, for Brækhus antydet på pressekonferansen at kampen mot Taylor kan bli hennes aller siste.

- Det tror jeg kan bli en verdig avslutning på en karriere. Hvis det blir avslutningen da, vi får se, sa hun fra podiet.

Overfor Dagbladet utdyper hun:

- Altså, ja, jeg må jo tenke litt slik nå. Vi holder jo på å jobbe med en del prosjekter, og dette er et av de prosjektene vi jobber med, så vi begynner jo å tenke på hva som skal skje etter boksingen også nå, sier Brækhus.

- Jeg kan jo ikke holde på for alltid. Etter å ha møtt Katie Taylor, så blir det vanskelig å skulle toppe det. Men jeg sier jo ikke at det kommer til å bli stopp da. Vi holder iallfall på med mange veldig spennende prosjekter nå. Jeg gruer meg ikke til å legge opp, men jeg er ikke helt klar for det ennå, sier Brækhus, som kan få omkamp om det skulle bli tap.

- Jeg har jo ikke planer om å tape, men det er et scenario. Det er ikke slik at jeg kan sitte her og si: «Ja, det er slutt etter den kampen», sier Brækhus.

- Hva vil det si for arven etter deg om du slår henne?

- Det vil være enormt selvfølgelig. Det er de tre store navnene nå, det er meg, Katie Taylor og Claressa Shields. Når du får to av dem mot hverandre, så er det bare … At det faktisk kan skje da, det har jo aldri skjedd før i historien, det vil være noe veldig, veldig stort. Jeg har gjort ting før, som å ta boksing til Norge, selge ut Spektrum, det var jo stort, men det var stort i Norge. Så dette her blir på en helt annen skala, sier Brækhus med latter i stemmen.

SUPERTALENT: Nikita Kasyanov (11) kan trygt sies å ha et stort talent innen boksing. Video: @nikita_kasyanov_1/Instagram Vis mer

Var utbrent

I 2007 sa en da 25 år gammel Brækhus at hun var utbrent og derfor ville slutte med boksingen. 13 år seinere er hun i bedre form enn noen gang. Så hva er det som har motivert henne?

- Det er litt forskjellige ting. Jeg er veldig glad i idretten min, jeg syns det er utrolig gøy og moro å holde på med. Og så er det det at kvinneboksing har en veldig spesiell historie. At jeg får være med på den historien er så stort. Da jeg startet, fikk vi ikke lov å stille i OL, døra var stengt for oss. Det tok 100 år før kvinnene fikk stille i OL. Da jeg startet med boksing, var det daglig kommentarer om at kvinner ikke skal bokse. I dag tenker vi bare «herregud», men dette er jo ti-tolv år siden, sier Brækhus og fortsetter:

- Bare tenk på den utviklingen jeg har vært med på. Så har jeg vært med på å forandre lov i Norge, og nå får jeg muligheten til å bokse foran hele verden som hovedkamp i USA, på et svært stevne. Så min karriere har gått litt hånd i hånd med utviklingen i kvinneboksing, men fram til jeg kom har det gått ganske tregt. Men de siste ti-tolv åra har ting eksplodert. MMA har kommet også, og kvinnene der har vært mye til hjelp for kvinneboksing. Metoo-bevegelsen har fått kvinner til å bli mer sterke og selvsikre. Det er veldig mye som har skjedd, samfunnsmessig også, som har påvirket meg som idrettsutøver.

Om to kamper kan det være slutt.