Klar tale fra Hareide: - Royal League må tilbake

Langer også ut mot det svenske fotballforbundet.

SA IFRA: Åge Hareide (midten) og Erik Johansson (t.v.) møtte lokalpressen etter treninga på Swedbank Arena fredag. Foto: Christian Roth Christensen
SA IFRA: Åge Hareide (midten) og Erik Johansson (t.v.) møtte lokalpressen etter treninga på Swedbank Arena fredag. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

MALMÖ (Dagbladet): Under gårsdagens møte med lokalpressen, hvor også Dagbladet var tilstede, tok Malmö-trener Åge Hareide et kraftig oppgjør med hvordan den svenske serien settes opp.

Den tidligere landslagstreneren mener SvFF må ta mer hensyn til at lagene som deltar i europeiske turneringer er på reise i midtuka, og dermed bør får kortere vei til seriekampene i helga i denne perioden.

- Allerede i november veit de hvilke lag som er aktuelle for europaspill. Da er det bare å se hvilke datoer som er aktuelle, og sette oss opp mot hverandre i midtuka, eller gi oss kortere reise, sier Hareide til Dagbladet.

Nordmannen understreker at dette er han personlige synspunkt, og ikke nødvendigvis representativt for klubben.

Kritikken kom uoppfordret etter et spørsmål fra en journalist i Sydsvenskan, som lurte på hvordan MFF-treneren ville rullere på laget i den hektiske perioden. Etter å ha kritisert det svenske fotballforbundet, kastet Hareide også ut en påstand som kanskje vil få enkelte til å rynke på nesa.

- Royal League må tilbake. Selv om det til slutt ikke ble noen suksess sist gang, er jeg sikker på at det lettere å gjennomføre turneringa på skikkelig vis nå, sier Hareide, og sikter blant annet til flere haller og kunstgressbaner, samt et større tilfang av tekniske, og dermed attraktive, spillere.

- Jeg hører enkelte av de såkalte fotballekspertene mener Royal League vil være positivt, og det er jeg helt enig med dem i.

Holder ikke å trene Royal League ble arrangert tre ganger i sesongene 2004/2005, 2005/2006 og 2006/2007. Tanken bak var å gi de beste skandinaviske lagene god matching om vinteren, slik at de skulle stille sterkere når europeisk motstand ventet seinere på året. Etter den tredje utgaven var ingen TV-kanaler interesserte nok til å vise kampene, og dermed ble turneringa lagt ned.

- For oss som trenere, og ikke minst spillerne, vil det være svært verdifullt å måle krefter med FCK, Brøndby, Molde, Rosenborg, Strømsgodset også videre. Det holder ikke å bare trene, trene, trene fra november til april. Vi må ha matching også.

Også i 2010 ble det snakket om å få den kongelige turneringa tilbake på fote. Den gangen ble det blant annet luftet å spille kampene på La Manga.

Hareide er heller ikke fremmed for tanken om å spisse serien enda mer, slik det er gjort i Danmark, med bare tolv lag i den øverste divisjonen. 60-åringen mener imidlertid det er nærmere realiteten i Norge enn i Sverige.

- NFF har jo allerede satt et konsulentselskap på jobben, så hjemme er det en seriøs vurdering som foretas. Her i Sverige er det mer sånn at alle skal med.

SvFF reagerer Det svenske fotballforbunder har forøvrig reagert sterkt på Hareides uttalelser om reisevei.

- Da er ikke Åge spesielt oppdatert. Vi legger opp slik at Malmö får tre dagers pause fra seriekampene før Champions League. Det er ingen grunn til kritikken. Han (Hareide) har ikke oversikt, sier Gerhard Sager, sjef for konkurranseavdelingen i Sveriges fotballforbund, til Aftonbladet ifølge NTB.

Hareide er også kritisk til at MFF må spille på kunstgress rett før CL-returen og at det er lang reise til Gävle.

- Har de ikke fly i Malmö? Mener han at vi skal legge alle MFFs kamper før europacupene på naturgress? Nei, dette er helt vilt. Jeg blir opprørt, sier Sager.