Klar til å redde Smith og smule

Skottenes manager Walter Smith stoppet Thomas Myhres videre karriere i Everton. Myhre søker ikke hevn i morgen. Han er mer opptatt av å snakke keeperfag, fordi han vet han hadde to kjemperedninger mot Slovenia.

BISLETT (Dagbladet):

Det er med andre ord ikke din eller min oppfatning av en redning som avgjør om landslagskeeperen har levert en stor prestasjon. Det er hans utsikt til trusselen som setter standarden for kvaliteten.

-  De beste redningene er veldig ofte vanskelige å se fra sidelinja og tribunen, sier Thomas Myhre (31) til Dagbladet.

Han legger til: -  Det er når du er dekket, og ballen på toppen av det brått skifter retning, du gjør dine største prestasjoner. For der jeg står er det bare jeg som står - de som ser det fra andre vinkler gjør akkurat det - ser det fra andre vinkler.

-  Og derfor kan ofte det som ser enkelt ut være veldig vanskelig, sier Myhre.

I Slovenia leverte Myhre to avgjørende redninger. Den første med venstrebeinet på et lavt skudd fra 12 meter - den andre med venstrearmen etter en heading dypt nede i kroken. Noen mente de var veldig gode, jeg sjøl skrev om verdensklasse i lykken over den viktige borteseieren, mens andre så på det med følgende nøkternhet:

Hvis Thomas Myhre ikke hadde reddet ville det vært keepertabber.

Takker Åge Hareide

 TAPET FOR KEEPERMAT:  Thomas Myhre vet at han leverte to høyst kvalifiserte redninger mot Slovenia. I morgen kommer skottene med høye baller, mange høye baller inn i feltet. Myhre snakket i går keeperfag med Dagbladet og han treffer også en gammel kjenning i morgen kveld, Walter Smith. Foto: Arnt E. Folvik
TAPET FOR KEEPERMAT: Thomas Myhre vet at han leverte to høyst kvalifiserte redninger mot Slovenia. I morgen kommer skottene med høye baller, mange høye baller inn i feltet. Myhre snakket i går keeperfag med Dagbladet og han treffer også en gammel kjenning i morgen kveld, Walter Smith. Foto: Arnt E. Folvik Vis mer

-  Den første ser jeg knapt, sier Norges landslagskeeper. -  Jeg strekker bare ut beinet noe som egentlig er ganske uvant for min keeperstil. Men den andre ser jeg - vanskeligheten med den er at jeg er på feil bein da headingen kommer. Og derfor må jeg kaste meg bakover og satse alt på at jeg får fingertuppene på ballen etter at den har vært i bakken. Sånn sett var nok det den beste prestasjonen.

Med andre ord; Thomas Myhre er mer enn godt fornøyd med redningene i Celje. Det er Åge Hareide også. Som har gjort reserveproffen trygg gjennom tillit i landslaget. Og dermed skapt en keeper det ikke finnes grunner til å vrake.

Så lenge du spiller godt hver eneste gang, spiller det ingen rolle hvor ofte du gjør det.

-  Den tilliten jeg har fått fra Åge (Hareide) er formidabel, sier Thomas Myhre. -  Jeg hadde jo vært skadet i halvannet år da han hentet meg tilbake til landslaget. Han hadde selvfølgelig sett meg spille, men jeg hadde aldri trent under Åge.

-  Og så følte jeg at jeg var inne i varmen fra dag én.

Klokkertro på Myhre

Men på dag to, eller tre, ble Thomas Myhre skadet igjen. Og så var han ikke i stand til å vokte Norges mål da vi VM-åpnet mot Italia i Palermo for ett år siden. Men det gjorde Rosenborgs Espen Johnsen til skyhøye karakterer på avisenes spillebørser.

Bare for å miste jobben fire dager seinere.

-  Du får ikke mer tillit enn det Åge ga meg den gangen, sier Thomas Myhre. -  Espen hadde spilt en kjempekamp, det var mange som mente at han var et selvfølgelig valg til den neste kampen også, og så var det jeg som fikk drakta mot Hviterussland på Ullevaal. Og etter hvert har jeg klart å betale det tilbake.

-  I dag føler jeg meg verdig den tilliten han ga meg.

Ikke Smiths venner

I morgen kveld møter Myhre Walter Smith igjen, skottenes landslagssjef. Smith var Everton-manageren som kastet Myhre ut i ingenting i 1999. Ønsker Myhre en slags hevn?

-  Hevn er jeg for gammel til - jeg er langt forbi den biten der.

Thomas Myhre står med 42 landskamper før morgendagens match mot Skottland. Den dagen han står med 53, har han nådd et stort mål.

Tippen neste

-  På adelskalenderen for landslagskeepere står Erik Thorstvedt med 97, sier han. -  Deretter kommer Tippen (Henry Johansen) med 52 og Frode Grodås med 51. Og klarer jeg å klatre opp på andreplassen, vil jeg føle at jeg har hatt en fin karriere for Norge.

-  Erik Thorstvedt - Norges beste keeper gjennom tidene - er det ikke mulig å gjøre noe med.

JUBEL: Myhre vet når han har gjort gode redninger, og han kan juble.
KLASSE I: Myhre med en beinparade mot Slovenia. Holdt Norge inne i kampen.
KLASSE II: Myhre gjorde en «nesten-Banks» mot Slovenia. Holdt Norge inne i kampen.